Het Zwarte Huis Bakers Architecten, Utrecht, Netherland

Dutch firm Bakers Architecten completed these brick-clad apartments in Utrecht, the Netherlands. Its appear to float above a curtain wall of glass.

Het Zwarte Huis, or The Black House, is spread across three storeys with the upper two, which comprise six apartments, finished in Kolumba bricks. The ground floor, which forms an office, has become the architect’s new premises. The block sits on the apex of a curved street with a double-height bay window affording panoramic views.

Here’s some more from the architects:

In Utrecht’s museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat. This site in the midst of historical buildings is now occupied by ‘Het Zwarte Huis’ (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten.

The streetscape is characterized by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings. Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of ‘living above work’ has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium. More..

Photography by Maarten Noordijk



Brandbase Pallets by Most Architecture, Amsterdam, Netherland Brandbase Pallet Project / MOST Architecture

Dutch firm Most Architecture have created this temporary office from wooden pallets for an Amsterdam advertising company.

The project for advertising agency BrandBase sits in a narrow Dutch canal house that runs 27 metres deep.
The pallet structure is designed in such a way that besides being merely a workplace, the entire element invites you to stand, sit or lay down on the pallets. This open office concept was created to suit the creative advertising agency, with an additional, informal atmosphere.

Find the pallet project on FACEBOOK!


House on the Castle Mountainside by Fran Silvestre Arquitectos, Valencia, Spain

Fran Silvestre Arquitectos designed this amazing house that is located in Ayora, Valencia, Spain.

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.

The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the “new people.” In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap.

A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.

Photographs by Fernando Alda

Via Muuz


L-Shaped House by NAT Architects, Amsterdam, Netherland

NAT Architecten designed this L-shaped house that occupies a lot right between the street an the water.

The side that faces the street is just one level and the side that faces the water is three level with a fully transparent facade. The ground floor is a loft-like space with a timber panel that divides the children’s place to play and the parents place to cook and meet with friends. The other two levels are divided between parent and children so they have their own privacy.

Photos by Peter Cuypers!

Via DigsDigs


The Fredensborg House by NORM Architects, Copenhagen, Denmark

NORM Architects have recently completed the great interior for a House near Copenhagen, Denmark.

On a sloping property north of Copenhagen, the Fredensborg House is built on five small plateaus connected by steps, reflecting the shape of its surrounding terrain. The house aesthetic is derived from inspirations brought about by the labyrinthine mountain village architecture, those that you may find familiar in Southern Europe, the architecture of Chinese temples, and in the works of modernist Danish architecture Jorn Utzon.

Via dailyicon


Home 08 by i29 Architects, Amsterdam, Netherland

i29 Architects designed this small apartment of 45 square meters in Amsterdam, completely renovated because of foundation repair.

In it’s new layout all the functions of the house are placed in two wall units. Entrance hall, wardrobe and kitchen equipment are hidden behind a pinewood wall. On the opposite a second wooden wall of the same material is placed. This wall integrated a bench, fireplace and storage. Floor, ceiling and walls are all white. A custom designed table and bench, together with the fireplace are anthracite gray. The simplicity of the design and choice of materials give this apartment lots of space within the limited area.

Other stories of I29 on ArchiDE:
+ Home 07 by i29 Interior Architects, Amsterdam, Netherland
+ Home 06 by i29, Amserdam, Netherland
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland


Modern House Patio by VMX Architects, Amsterdam, Netherland

VMX Architects designed this house that is located in IJburg, Amsterdam, Netherland. In the design of this house there are two classical typologies combined: the patio villa and the manor house, or domus.

Horizontally the house has been divided in three parts. The ground floor is designed as a basement, with the entrance to the house, the storage space, and a large play and hobby room adjoining the garden. The patio with the kitchen is an open space on the first floor. The sitting room, or lounge with a view of the garden and the street, is situated above the kitchen.

The top floor of the house is reserved for the bedrooms and bathroom. The facades of the S-house are clad in bright yellow tiles that clearly sets the house apart from all other houses in the same row.

Vist the website for some other interesting projects! -> VMX ARCHITECTS


Blog op WordPress.com.