House on the Castle Mountainside by Fran Silvestre Arquitectos, Valencia, Spain

Fran Silvestre Arquitectos designed this amazing house that is located in Ayora, Valencia, Spain.

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.

The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the “new people.” In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap.

A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.

Photographs by Fernando Alda

Via Muuz



L-Shaped House by NAT Architects, Amsterdam, Netherland

NAT Architecten designed this L-shaped house that occupies a lot right between the street an the water.

The side that faces the street is just one level and the side that faces the water is three level with a fully transparent facade. The ground floor is a loft-like space with a timber panel that divides the children’s place to play and the parents place to cook and meet with friends. The other two levels are divided between parent and children so they have their own privacy.

Photos by Peter Cuypers!

Via DigsDigs


The Fredensborg House by NORM Architects, Copenhagen, Denmark

NORM Architects have recently completed the great interior for a House near Copenhagen, Denmark.

On a sloping property north of Copenhagen, the Fredensborg House is built on five small plateaus connected by steps, reflecting the shape of its surrounding terrain. The house aesthetic is derived from inspirations brought about by the labyrinthine mountain village architecture, those that you may find familiar in Southern Europe, the architecture of Chinese temples, and in the works of modernist Danish architecture Jorn Utzon.

Via dailyicon


Home 08 by i29 Architects, Amsterdam, Netherland

i29 Architects designed this small apartment of 45 square meters in Amsterdam, completely renovated because of foundation repair.

In it’s new layout all the functions of the house are placed in two wall units. Entrance hall, wardrobe and kitchen equipment are hidden behind a pinewood wall. On the opposite a second wooden wall of the same material is placed. This wall integrated a bench, fireplace and storage. Floor, ceiling and walls are all white. A custom designed table and bench, together with the fireplace are anthracite gray. The simplicity of the design and choice of materials give this apartment lots of space within the limited area.

Other stories of I29 on ArchiDE:
+ Home 07 by i29 Interior Architects, Amsterdam, Netherland
+ Home 06 by i29, Amserdam, Netherland
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland


Modern House Patio by VMX Architects, Amsterdam, Netherland

VMX Architects designed this house that is located in IJburg, Amsterdam, Netherland. In the design of this house there are two classical typologies combined: the patio villa and the manor house, or domus.

Horizontally the house has been divided in three parts. The ground floor is designed as a basement, with the entrance to the house, the storage space, and a large play and hobby room adjoining the garden. The patio with the kitchen is an open space on the first floor. The sitting room, or lounge with a view of the garden and the street, is situated above the kitchen.

The top floor of the house is reserved for the bedrooms and bathroom. The facades of the S-house are clad in bright yellow tiles that clearly sets the house apart from all other houses in the same row.

Vist the website for some other interesting projects! -> VMX ARCHITECTS


The Narrow House by Bassam El-Okeily, Bilzen, Belgium

Bassam El Okeily designed this very interesting house in a small city called Bilzen in Belgium. Bassam El Okeily designed this house for a couple passioned by history and art.

The house has a closed ground floor exterior (entrance & garage) topped by a total transparency in glass. The display window reveals two balconies in skewed positions projection from a white façade.

The lower balcony contains a reading corner for a library belonging to the gentleman of the house, while providing him with a sheltered view of the street. The upper balcony accommodates an artist’s studio, the private domain of his wife. Blue light turn the façade into a spectacular light sculpture after dark.

Architecture become a pretext to chair something else than the sidewalk. A house is a space to live; it could also be a place to remain.

what‘s a house? A space to live, to project our happiness between four walls, then to spread out our vanity outside these walls.

Can there be space for something else?
A space for our melancholy, our scars, Then the luggage of our memories.

It is a narrow house which leaves with its threshold, our thousand and one smooth and invented lives.

It is a narrow house which offers to a narrow street: the history of a man, a woman and their passions.

History of a house imagined to live. But also to remain.

Special thanks to Bassam El Okeily for sharing!
Photography by Tim Van de Velde

Client: Mr Menten & Mss Bienkens
Bassam El Okeily
Architect Collaborator :
Karla Menten
Ingineer Ten Half


Villa in St. Niklausen by Niklaus Graber & Christoph Steiger, Switzerland

This Villa based in St. Niklausen, Switzerland has been created by Niklaus Graber & Christoph Steiger Architekten.

The potential of the various spaces unfolds in a sophisticated game of indoor and outdoor areas, which are directed to a spatial sequence. The mutual position of the wings of the building reacts to the different directions of view and sunlight and various outdoor spaces that are created in interaction with the living quarters.

The location and the volumetric organisation of the villa interpret the specific qualities of the site on both a larger and a smaller scale. The topography of the land, which slopes gently down to the lake, the incomparable view and the sunny position generate a multi-structured building that divides the linear plot of land into different areas. Forecourt, court terrace and shore zone form a sequence of specific venues that accompany the inhabitants and visitors from the roads to the lake.

The vertical staggering and the expansion of the building respond in a subtly differentiated way to the different neighbourhoods and inner and outer views while achieving precise settlement in the land.

Photography by Dominique Marc Wehrli


Blog op