Brandbase Pallets by Most Architecture, Amsterdam, Netherland Brandbase Pallet Project / MOST Architecture

Dutch firm Most Architecture have created this temporary office from wooden pallets for an Amsterdam advertising company.

The project for advertising agency BrandBase sits in a narrow Dutch canal house that runs 27 metres deep.
The pallet structure is designed in such a way that besides being merely a workplace, the entire element invites you to stand, sit or lay down on the pallets. This open office concept was created to suit the creative advertising agency, with an additional, informal atmosphere.

Find the pallet project on FACEBOOK!

VISIT MOST ARCHITECTURE

Kilico hair salon by Makoto Yamaguchi,Tokyo, Japan

Japanese architect Makoto Yamaguchi has completed a hair salon in the basement of a Tokyo building, showcasing the patchwork of alterations made by previous occupants of the space. Called kilico., the project involved patching the floor to make it flat and coating the various textures of the walls with white paint. The hair salon is located Daikanyama, one of Tokyo’s trendiest areas.

Some more information from the architect:

Even though the interior layout had basically remained the same, there were many traces left behind by previous occupants on the floor and walls – a flat mortar wall next to an unfinished concrete block wall, and a whole host of dents and depressions of various sizes in the coarse concrete floor. We decided to leave these textural details intact and incorporate them into the design for the new salon, so we painted the walls over in white and filled the depressions of various sizes with mortar.

Looking at the white wall that extends downwards from the ceiling until the floor, for example, you can see an entire gradient of different textures. The surface of a concrete block gradually changes into a surface riddled with holes that probably appeared when it was dismantled, which then segues into a panel with a completely flat and even finish, ending up as a fairly flat surface at the very bottom. After we had filled the depressions in the floor with mortar in order to make it flat, a map-like pattern emerged – what we call a “time map”.

The design of ‘kilico.’ is based on these vestiges of past “time” – traces of previous incarnations of this building that have been given a new lease of life.

Photos by Ken’ichi Suzuki.

VISIT MAKOTO YAMAGUCHI

Shanghai 2010: The Pavilions via Archdaily


Chaz Hutton shared some amazing photos of the pavilions in Shanghai with Archdaily!  Click here to see al the pavilions!

GO TO ARCHDAILY

Blob vB3 by DMVA

Belgian architectural firm dmvA designed this mobile living unit called ‘blob VB3’.

The design dmvA made for the office of XfactorAgencies, as an extension to the house, was relentlessly rejected by local building regulations. Used to working with limitations and blurring these boundaries at the same time, dmvA answered by designing a mobile unit, a blob.

As a mobile construction and holding a high dose of art, it skirted round the strict building codes.

AD&S, as a builder, worked 18 months on this project, resulting in this smooth looking egg. This space-egg houses all necessary items one could possibly need; bathroom, kitchen, lighting, a bed and several niches to store your stuff. The nose can be opened automatically and functions as a kind of porch.

You could easily use this mobile unit as an office, a guestroom, a reception, a garden-house, or whatever you want to.

The material used is polyester, sizes are like a big caravan and it can be moved to any place you like.

Photographs by Rini van Beek, Mick Couwenbergh
Via Designinspiration

VISIT dmvA ARCHITECTS

Slow Food by Sagan Piechota Architecture, San Francisco, USA

Interesting installation by Sagan Piechota Architecture in San Francisco. The installation is part of the Slow Food Nation 2008.

Slow Food Nation 2008–the country’s first major sustainable foods celebration took place over Labor Day weekend at Fort Mason San Francisco. Individual “Taste Pavilions” fabricated from repurposed materials were designed by the Bay Area’s most celebrated design firms. Sagan Piechota’s design for the pickle-and-chutney booth—assembled just days before the event—featured walls made of pickle jars and a ceiling composed of 3,000 mason jar lids suspended from wires.

A total of 3,024 metal canning lids became an undulating and dynamic “ceiling” suspended with filament, Velcro and earring backs. The “walls” created with multiple rows of jars simply attached to wood studs and arranged to encourage visitor participation by taking and leaving recipes showcased within the jars themselves.

Over the course of a month and ten “build sessions” that resembled old-fashioned knitting circles, over 100 volunteers contributed their help, ideas and stories to the completion of the Pickle Pavilion. The community that formed throughout this journey would become the most valuable aspect of our involvement and distinctly reflective of the Slow Food movement.

Photographs are made by: Matthew Millman
Via Archdaily!

Click here for Top SF Designers + Architects Featured at Slow Food Nation @ Bustler.net


VISIT SAGAN PIECHOTA ARCHITECTURE

Maison Hermès Window Display by Tokujin Yoshioka, Tokyo

Japanese designer Tokujin Yoshioka has created an very interesting installation in Tokyo for fashion brand Hermès. The installations shows a movie of a woman appears to blow on a scarf hanging in the window.

Called Maison Hermès Window Display, the project is a reinterpretation of a similar installation that was designed by Yoshioka for Hermès in 2004. The installation will run until january 19th 2010.

Some information for Yoshioka himself:

This is a design to introduce a world of fantasy, Hermes’ lively scarves, which now represent one of the significant brand images.

On designing a window-display at the 1F Maison Hermes, I intended to express people’s daily “movements” with a suspicion of humor. There are moments when I perceive a hidden presence of a person in the movements born naturally in daily life. In this installation, I created a space where one can perceive someone behind the scarves as if life were breathed into them.

The window is designed with an image of woman projected on to the monitor. The scarf softly sways in the air in response to the woman’s blow.

Via Cubeme
Check out an interview with Yokujin Yoshioka on Designboom!

VISIT YOKUJIN YOSHIOKA

Cardboard office by Paul Coudamy, Paris, France

French artist Paul Coudamy designed a cardboard office interior for an advertising agency in Paris, France. The challenge of the artist was to design an interior in a industrial room in only one month for conception and production. He designed the furniture by using 4cm thick water- resistan cardboard mounted with wood glue and tape. Light in the space comes down from the umbrellas.


Text from the Paul Coudamy:

The challenge: to design an office space, in a 180 m² industrial room in the north of Paris for an advertising agency, in only one month for conception and production, with the most restricted budget.

The client needs 20 working posts separated in different spaces, a solution for small internal meetings with acoustic insulation, and storage. Job has been done thanks to 4cm thick water resistant honeycomb cardboard, mounted with wood glue and tape, there is no additional structure.

1 Space is completly modular, all the partitions are mobile, a system of angles cuts afford both structure and customising solutions.

2 Storage mixes the raw estectic of honeycomb and the smooth cardboard partition

3 Lighting breaks with the industrial atmosphere, umbrellas give a kind of magic.

4 Creation of a meeting box : «le confessional », for fast intern meeting hidden and isolated.

Photographs by Benjamin Bocass.

VISIT PAUL COUDAMY

Open Air Library by KARO Architekten, Magdeburg, Germany

01German designers KARO have designed an interesting outdoor library in Magdeburg, Germany.

02

03

We established in 2005 in an abandoned district center in East Germany. We started with a public intervention, using beercrates as building material. It took some some years to organise the money to build this so called “bookmark” for real. It opened in June this year.

04

Beside the social aspects, the architectural kick is, that we re-used the facade of an old warehouse. Last year, in its project-phase, it has been shown at the Venice Biennale in the German pavillon (updating Germany). An installation of it has also been shown in 2006 in the exhibition “Talking Cities” curated by Francesca Fergueson.

05

06

07

Photographs are by Anja Schlamann.

0910

KARO is a platform for communication, architecture and space organisation, the members work as architects, artists, critics and jounalists, as well as teachers.

VISIT KARO ARCHITEKTEN

Flux, Architecture in a parametric landscape, Matsys Design

03

This project called the FLUX installation, is developed in 6 months by a team of CCA faculty and students. The project explores the possibilities of parametric modeling and digital fabrication through the production of the exhibition armature. The content of the exhibition is organized through a series of thematic categories in digital practices like cellular clusters, material systems, modular assemblages and etc.

01

FLUX: Architecture in a Parametric Landscape by CCA Architecture/MEDIAlab is an exhibition that focuses on the emerging field of advanced digital design. In the last two decades of architectural practice, new digital technologies have evolved from being simply representational tools invested in the depiction of existing models of architectural space to becoming significant performative machines that have transformed the ways in which we both conceive and configure space and material.

02

04

These tools for design, simulation, and fabrication, have enabled the emergence of new digital diagrams and parametric landscapes—often emulating genetic and iterative dynamic evolutionary processes—that are not only radically changing the ways in which we integrate disparate types of information into the design process, but are also significantly altering the methodological strategies that we use for design, fabrication and construction. After the early digital explosion of the 1990’s, new forms of rigor and production have entered into the field of architecture, supporting the emergence of parametric and building information modeling and the enhanced use of computational geometry and scripting that together represent the second critical wave of digital design practices.

05

That our current models of space are far more continuous, variant and complex, is specifically a result of the tools we are using to produce them, an inevitable byproduct of the ever-expanding capacities of digital computation and related fabrication technologies as these intersect with theoretical trajectories that long ago dismantled the social, functional and technological truths of the early part of this century.

06

07

Produced using CCA’s new CNC router and advanced parametric modeling techniques, the undulating structure expands and contracts as its volume extends down the center of the long nave space. Through the use of parametric modeling and a series of custom designed scripts, the installation design can be quickly updated to address new design criteria. From the thickness of the ribs to the overall twisting geometry and perforated skins, the spatial form of the armature is controlled through a complex set of relationships defined by its formal, performative, and fabrication constraints.

Official Credits to:
Architect: CCA Architecture/MEDIAlab
Location: San Francisco, United States
Date: 2008 – 2009

More info and text, click here!

Photos by Kory Bieg
Via Matsys (info and pictures from Matsys)

VISIT MATSYS DESIGN

Artek at the Venice Biennale, Venice, Italy

01

Artek is honoured to be the sponsor of La Biennale di Venezia and realises part of the furniture and furnishings for the premises of Palazzo delle Exposizioni della Biennale.

02

03

The assignment included a bookshop, a cafeteria and additional furniture elements for an educational area, that were submitted respectively by three artists, Rirkrit Tiravanija, Tobias Rehberger and Massimo Bartolini, all selected for the 53rd International Art Exhibition.

041042

09Tobias Rehberger was awarded the Golden Lion as best artist at the 53rd International Art Exhibition, La Biennale di Venezia. Tobias Rehberger received the price for the cafeteria, for which he collaborated closely with Artek using customized Artek furniture in an ingenious way.

Artek’s founding manifest from the year 1935 is based on the symbiosis between art, technology and architecture. The partnership with the Venice Biennale is thus perfectly in line with Artek’s ideology.

08

051052

Photos by Katja Hagelstam and Wolfgang Guenzel
Text and photos from Artek.fi

More stories about Artek click here!

VISIT ARTEK


Blog op WordPress.com.