Rietveld Pavilion at the Kröller-Müller Sculpture Garden, Arnhem, Netherland

In 1955, Gerrit Rietveld (1884-1964) designed a pavilion for the display of small sculptures at the Third International Sculpture Exhibition in Arnhem’s Sonsbeek Park.

This ‘Sonsbeek Pavilion’ was intended as a temporary structure, and it was dismantled when the exhibition was over. However, many people had been greatly impressed by its simplicity, and ten years later, on the initiative of several Dutch architects, the building found a permanent home in the Kröller-Müller Museum’s sculpture garden, under a new name: the ‘Rietveld Pavilion’. On 8 May 1965 the pavilion was officially inaugurated with an exhibition of sculptures by Barbara Hepworth.

Today, in 2010, the museum has rebuild the structure with new materials, while adhering as closely as possible to Gerrit Rietveld’s original design. Wherever possible, parts of the 1965 pavilion that were still in adequate condition have been reused. Construction work began in January 2010 and finished in September of this year. More info, click here

Rietveld Pavilion by Gerrit Rietveld, at the Kröller-Müller Sculpture Garden
Photography by Pedro Kok

Via ArchDaily

PEDRO KOK ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY

Het Zwarte Huis Bakers Architecten, Utrecht, Netherland

Dutch firm Bakers Architecten completed these brick-clad apartments in Utrecht, the Netherlands. Its appear to float above a curtain wall of glass.

Het Zwarte Huis, or The Black House, is spread across three storeys with the upper two, which comprise six apartments, finished in Kolumba bricks. The ground floor, which forms an office, has become the architect’s new premises. The block sits on the apex of a curved street with a double-height bay window affording panoramic views.

Here’s some more from the architects:

In Utrecht’s museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat. This site in the midst of historical buildings is now occupied by ‘Het Zwarte Huis’ (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten.

The streetscape is characterized by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings. Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of ‘living above work’ has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium. More..





Photography by Maarten Noordijk

VISIT BAKERS ARCHITECTEN

Brandbase Pallets by Most Architecture, Amsterdam, Netherland Brandbase Pallet Project / MOST Architecture

Dutch firm Most Architecture have created this temporary office from wooden pallets for an Amsterdam advertising company.

The project for advertising agency BrandBase sits in a narrow Dutch canal house that runs 27 metres deep.
The pallet structure is designed in such a way that besides being merely a workplace, the entire element invites you to stand, sit or lay down on the pallets. This open office concept was created to suit the creative advertising agency, with an additional, informal atmosphere.

Find the pallet project on FACEBOOK!

VISIT MOST ARCHITECTURE

L-Shaped House by NAT Architects, Amsterdam, Netherland

NAT Architecten designed this L-shaped house that occupies a lot right between the street an the water.

The side that faces the street is just one level and the side that faces the water is three level with a fully transparent facade. The ground floor is a loft-like space with a timber panel that divides the children’s place to play and the parents place to cook and meet with friends. The other two levels are divided between parent and children so they have their own privacy.

Photos by Peter Cuypers!

Via DigsDigs

VISIT NAT ARCHITECTS

Home 08 by i29 Architects, Amsterdam, Netherland

i29 Architects designed this small apartment of 45 square meters in Amsterdam, completely renovated because of foundation repair.

In it’s new layout all the functions of the house are placed in two wall units. Entrance hall, wardrobe and kitchen equipment are hidden behind a pinewood wall. On the opposite a second wooden wall of the same material is placed. This wall integrated a bench, fireplace and storage. Floor, ceiling and walls are all white. A custom designed table and bench, together with the fireplace are anthracite gray. The simplicity of the design and choice of materials give this apartment lots of space within the limited area.

Other stories of I29 on ArchiDE:
+ Home 07 by i29 Interior Architects, Amsterdam, Netherland
+ Home 06 by i29, Amserdam, Netherland
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Modern House Patio by VMX Architects, Amsterdam, Netherland

VMX Architects designed this house that is located in IJburg, Amsterdam, Netherland. In the design of this house there are two classical typologies combined: the patio villa and the manor house, or domus.

Horizontally the house has been divided in three parts. The ground floor is designed as a basement, with the entrance to the house, the storage space, and a large play and hobby room adjoining the garden. The patio with the kitchen is an open space on the first floor. The sitting room, or lounge with a view of the garden and the street, is situated above the kitchen.

The top floor of the house is reserved for the bedrooms and bathroom. The facades of the S-house are clad in bright yellow tiles that clearly sets the house apart from all other houses in the same row.

Vist the website for some other interesting projects! -> VMX ARCHITECTS

VISIT VMX ARCHITECTS

Culture Campus Vleuterweide ‘Informatieplein’ by AEQUO, Utrecht, Netherland

The Dutch design studio AEQUO have designed info station inside the Culture Campus Vleuterweide in Utrecht, The Netherlands.

The info station is shaped as the interior space of a monastery. It contains one large monastery bench, which comprises a multitude of functions upon closer inspection.

Via Contemporist

VISIT AEQUO

House Vvg by Grosfeld van der Velde Architecten, Vianen, The Netherlands

The house is designed from the inside out, as a series of connected spaces. Within the whole each space has its own character and its own relation with the landscape.

Grosfeld van der Velde Architecten designed this residence that is situated on the edge of Vianen, a city in the centre of Holland.

The view on the southwest side is magnificent and will remain unbuilt. The beautiful view is that of a typical Dutch landscape of open fields with lines of trees.

As a limiting condition for this site the city prescribed a gutter height of 4 meter and a country style of building.

Form and material remind traditional ways of building in the Dutch countryside, although the house has a distinct character as opposed to the prefabricated country-style of the other houses in the street.

The house is designed from the inside out, as a series of connected spaces. Within the whole each space has its own character and its own relation with the landscape.

Photography by Michel Kievits

Via Archdaily!

VISIT GROSFELD VAN DER VELDE ARCHITECTEN

Home 06 by i29, Amserdam, Netherland

Dutch interior architects i29 have completed a new project in Amsterdam, featuring one interior wall covered in plants. Called Home 06, the single-storey residence was designed for a Japanese client.


Some information from the designers:

This residence at the Singel, Amsterdam (NL) exists from one open space where several functions have been put into freestanding objects. The kitchen and wardrobe are placed near the entrance and combined into one single volume.

The bath- and bedroom is hided into a volume which is placed at back of the house. From the open living area you look alongside the volume towards the vertical garden and the entrance stairs to the roof terrace.

The view on the green wall holds a promise in itself which will be redeemed once you enter the bed/bathroom.

The small measurements of this combined bed and bathroom are in contrast with its spacioucesness, while containing a private and personal feeling.

The panorama on the overgrown plantwall and the contrast with the minimalistic white bed/bathroom provides an intense experience. Integration of nature is an important aspect of traditional culture in Japan, the homeland of the client.

The integrated in-house vertical garden is an example of this. Other features where simplicity and minimalist details.

The project is nominated for the Bathroom design awards 2010.

More projects of i29 on archide:
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+ Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

VISIT I29 ARCHITECTS

PostPanic office interior by Maurice Mentjes, Amsterdam, Netherland

Dutch interior and furniture designer Maurice Mentjes, designed a new office interior for the advertising agency PostPanic in Amsterdam, Netherland.

PostPanic is a company with a combination of a design and a production studio that produces both commercial projects for the international advertising, retail, broadcast and music industries and its own internal projects.

In the briefing, functionality was the biggest priority. To ensure a constant quality, PostPanic purposely chooses to produce, direct, design and animate in-house to stay truth to their original vision, once in production. This approach requires that the various departments of PostPanic each have their clearly divided and defined areas. But at the same time PostPanic required to maintain as much as possible the openness and transparency that the place offered.

The design also had to take into account that the workforce fluctuates from 14 to 40, depending on the different stages of production.

Text by Maurice Mentjes
Photography by Arjen Schmitz
Via Dailyicon!

VISIT MAURICE MENTJES

Blog op WordPress.com.