The Why Factory by MVRDV and Richard Hutten, Delft, Netherland

Dutch architects MVRDV and designer Richard Hutten have designed a new courtyard for the research facility at the Delft University of Technology, in Netherland. The project has recently been awarded the LAi prize 2009.

The new think tank ‘The Why Factory’ at the Faculty of Architecture at the Delft University of Technology was awarded with the LAi prize 2009. The orange Tribune is designed by MVRDV, the flexible furniture by Richard Hutten. The Why Factory, an initiative of Delft University’s Faculty of Architecture and MVRDV, researches urban futures and is lead by Winy Maas.


During the opening event a series of prominent speakers will discuss the future city and Winy Maas will give his inaugural address as professor at TU Delft.

After a fire destroyed their premises, The Why Factory and the faculty of architecture of Delft University moved into the former main building of the university. An interior courtyard was created and designated as the new residence of The Why Factory. MVRDV designed the three floor tall wooden structure, containing lecture halls, meeting rooms and the premises of the research institute. An auditorium stair climbs to the top, literally putting the students on top of their teachers.

The colors of the tribune and the furniture was decided by both Richard Hutten and MVRDV.

The structure distinguishes itself by its bright orange colour which clearly identifies The Why Factory as an independent research centre within the Faculty of Architecture, Delft University of Technology. Designer Richard Hutten designed flexible furniture to allow the space around the tribune to switch function between research hall, lecture hall and exhibition space.

Via Dezeen

VISIT MVRDV ARCHITECTS
&
VISIT
RICHARD HUTTEN

Grand Cafe Usine by Bearandbunny, Eindhoven, Netherland

A few weeks ago, I passed this cozy cafe in Eindhoven during the Dutch Design Week in Netherland. After some search work, I found some pictures and text via Dezeen. Amsterdam designers Bearandbunny designed the interior of this cafe, that is located in a disused factory in Eindhoven, the Netherlands.

Called Grand Cafe Usine, the cafe is located on the ground floor of the building where the Philips light bulbs were once produced.

The former Philips light tower in Eindhoven is now host to Grand Cafe Usine which is based on the ground floor of this iconic building. In the early days light bulbs for Philips where produced here. Nowadays the building is one of Eindhoven’s well known monuments.

An old Philips poster with the caption: ‘Les plus grandes usines du monde’ was the inspiration for the restaurant. For the concept it was changed into: ‘Usine le plus grand cafe du monde.’ A grand cafe for everyone!

Project Usine concerned the development of an overall concept where the menu, the food as offered, the service as desired, the opening hours, the graphic language and the interior should all bind together.

Bearandbunny therefore first visualised the moments of the day and analysed Usine’s consumers. With these analysis as a base we created the different zones in the restaurant; entrance, kitchen, bar, cafe, brasserie, restaurant, function room, childrens corner, shop, smoking area, office, toilets, storage and the terrace.

When making the lay-out Bearandbunny started by planning the toilet area; we believe that enough space and attention for this particular zone emphasizes the level of service as provided.

A large entrance was created to liaise with the existing architectural language and to get a strong sense of atmosphere. Big windows characterise the architectural aspects of the building and guarantee the interior space has a strong focus towards the outside. However, the raised flooring near the windows creates an intimate atmosphere indoors.

When we refined the details and selected the materials, our main goal was to make the contemporary interior fit flawlessly in the structure and characteristics of this characteristic building.

By combining old and new together in a natural way an atmosphere was created as if Usine has been there already for several years. Bearandbunny was responsable the overall part of the design of the furniture.

Click here for more info and pictures

Photographs are made by Arjen Schmitz.

VISIT BEARANDBUNNY

Fabbrica restaurant by Tjep, Rotterdam, Netherland

01Fabbrica, is a Italian restaurant designed by Tjep, located in Rotterdam, Netherland. After the success of restaurant Praq, one of our favorite clients commissioned a new restaurant to be located in the Rotterdam harbor, right between the boats and the cranes. Fabbrica struck us as the most convenient name for this new Italian restaurant.

02

Fabbrica meaning factory in Italian, we envisioned the canteen of a very special factory: a very romantic factory where pleasure is produced for guests.

03

Like in the canteen of a factory you will find long tables and benches at Fabbrica, but than colored in Italian ice-cream shop style colors: pink and pistachio green. The oven is placed in a huge tank, covered with italian mosaic. A large wall composed of crane elements is used to store wood to fire the oven.

05

04

Every detail combines industrial sturdiness with soft colors or decorative elements. We chose not to intervene with the authentic industrial character of this nineteenth century warehouse so we left all the structures in original state. The walls for example are left intact, in several places large glass panels were placed in front of them covered with Italian wallpaper patterns.06

The result is that the patterns seem to float in front of the wall in a complex game of reflections. Lovers get to sit in a train structure that floats in the center of the space. The logo of Fabbrica is based on a font in which the point on the i resembles the beautiful shape of a hand made pizza, but one can also see a full moon, as it enlightens Fabbrica at night.

07

051003-14-fabbrica

Photographes are made by Daniel Nicolas

VISIT TJEP DESIGNERS

 

Spiral House by Powerhouse Company, Burgundy, France

01Copenhagen- and Rotterdam based architects Powerhouse Company have completed a spiral-shaped  extension to a house in Burgundy, France. Called Spiral House, the extension is arranged around a central patio, where the visitors can enter the structure.

02

“We want a house with a twist, a house that has something something to say.”

The Spiral house is an extension of an existing house. Set amongst a generous property covering 13.000m2, crossed by a small river and planted with a wide variety of old ornamental trees, the Spiral House rests within the pastoral charm of the Burgundy landscape.

04

05

Despite its traditional architecture the existing house struggled to inhabit and occupy the expansive garden. In contrast the Spiral House expands freely into the garden, seeking to create as many experiences of the garden as possible. 06

In a gentle lift from the ground floor to the roof level it creates a surprising variety of spaces that blur the boundaries between the house and the garden where the architecture and the landscape merge together.

07

In wrapping the house around a planted patio the Spiral House is reminiscent of a french ‘Clos’: an enclosed vineyard common to the famous landscape of the region. In the Spiral House the ‘Clos’ is transformed into an inviting gesture, the peripheral wall is lifted and twisted to create a spiral. In turn it creates a continuous invitation from outside to inside and a continuous movement from the entrance to the more intimate rooms of the house.

08

09

The patio, the covered terrace and the panoramic views serve to connect the house with the garden, inviting the guests to unwind and enjoy the garden’s tranquillity. Its geometry grew out of the internal organization of the house mixed with the particular requests of the client. Large and open rooms with high ceilings are used on the ground floor for the living room and library, while smaller, more intimate spaces are used for two guest suites. It also includes a multipurpose dorm/playroom for the kids and their friends.

10

1112

Visit villa 1 by Powerhouse Company on archiDE, here

Photographs are by Bas Princen. Drawings are by Charles Bessard, architect-in-charge and partner of Powerhouse Company.

VISIT POWERHOUSE COMPANY

Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland

0a1

i29 Interior architects, designed this college interior, that is located in Amsterlveem, Netherlands. The interior design gives the spaces an identity that connects with the students’ environment and addresses them directly and personally. i29 let itself be inspired by the name of the school. Panta Rhei, meaning ‘everything flows’, ‘everything is in motion’. a2

b2

In the design for the new accommodations of public school Panta Rhei in Amstelveen (NL) there is a lot of attention on the balance between freedom and a sense of security. Snelder Architecten realised a building with many open multifunctional spaces where students can make themselves familiar with the teaching material. The interior design by i29 links up with that perfectly and gives the spaces an identity that connects with the students’ environment and addresses them directly and personally. i29 let itself be inspired by the name of the school. Panta Rhei, meaning ‘everything flows’, ‘everything is in motion’. This led to a design that leaves space for the imagination of the users, offering elements that can be used flexibly, which also propagates the school’s identity.

a3

Throughout the entire school poems have been applied to the linoleum floors and the furniture. The thought behind this is that there are moments outside of the classroom when you can learn and gain insights: often a casual setting is very inspiring. i29 commissioned the poet Erikjan Harmens for this. He worked out themes like insecurity and friendship together with the students. The open texts leave room for their own interpretation.a4‘We think in structures and rhythms and not in taste or style. You can look at it as music which deals with harmony and contrast. One tone is not unconnected to the next and silence is essential.’ i29 has realized a spatial composition which has been carried out without compromise. Over the neutral basis of tables and benches there is a fine fabric of black elements; consisting of the poems, the hassocks and the Magis One-chairs. The furniture is strong and robust, but does not look bulky, rather refined. Remarkable in this context is the choice of the Grcic chair. It matches well here because of its technical aura and it urges you to think about the design and production process. It is a vocational school after all. Just because this is not a university, does not mean you do not have to challenge the students.

a5

a6

Photographs: Jeroen Musch

Other projects of I29 Interior architects on archiDE, click here!

VISIT I29 ARCHITECTS

Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland

04Dutch interior architects i29 have designed an office suite for an advertising agency using used furniture bought from online auction sites and charity shops. The offices, for Gummo in Amsterdam will be used for two years, that’s why they used second-hand furniture that had all been painted dark grey while the walls are white.
03

05 As Gummo were only going to be renting the space on the first floor of the old Parool newspaper building in Amsterdam for two years, i29 convinced Gummo to embrace the mantra of ‘reduce, reuse, recycle’ to create a stylish office space that would impact as little as possible on the environment or their wallets. They developed a theme that reflects Gummo’s personality and design philosophy – simple, uncomplicated, no-nonsense, yet unquestionably stylish with a twist of humour.

01

Everything in the office conforms to the new house style of white and grey. All the furniture was locally sourced via Marktplaats (the Dutch eBay), charity shops and whatever was left over at the old office. Everything was then spray painted with polyurea Hotspray (an environmentally friendly paint) to conform with the new colour scheme.

Even Jesus wasn’t immune, as you can see in the attached pictures. The new office is a perfect case study of a smart way to fill a temporary space stylishly and at minimal cost. The collection of old and repaired products in it’s new coating has given a new potential and soul to the old furniture.

02

11

10

Gummo is an independent full service advertising agency based in Amsterdam. i29 l interior architects is a creative and versatile design studio whose aim is to create intelligent designs and striking images.

07

All images and text courtesy i29  interior architects

Check also ‘power office’ by i29 architects, click here

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Petting farm by 70F Architecture, Almere, Netherland

01

70F Architects, a office located in Netherland designed this petting farm in Almere, Netherland. 70F Architects got commissioned in 2005 to design a new petting farm. The building, almost built by only sponsored money, is a wooden box with an open facade system, that allows the wind to ventilate the space inside. The shutters in the facade can open manually or automatically, by example: on the upcoming sun.

08
Most city parts of Almere, a city with almost 190.000 inhabitants, have a petting farm. In the ‘den Uyl’ park there used to be one, but it burned down in the early 80’s, leaving only its concrete foundation. Early 2005 we were commissioned by the municipality of Almere to design a new petting farm on the exact location and the remaining foundation. The building was finally built using almost only sponsored money, and finished late 2008.

0507

We designed a wooden box with an open facade system for the upper half of the building, allowing the wind to ventilate the whole farm continuously. Half of the building is stable; the other half consists of toilets, storage and on the second floor an office and storage. The stable itself has no second floor. As you walk lengthways through the building, you will pass the animals that are contained to the left and to the right behind fences. There are no doors in the building, but there are six shutters, two for the public on the short ends of the building and four for the animals, two on either long side of the building.

10

1112

These shutters will open manually or automatically in the morning, reacting on the upcoming sun, as they will close again at the end of the day, when the sun goes down. The animals will easily learn to be inside again on time, if they like. At night, the building becomes a light beacon in the park.

One could say that the box, a building extensively reduced in aesthetic violence, wakes up and goes to sleep every day.

024

09
Photos by Luuk Kramer

VISIT 70F ARCHITECTURE

Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

01Interior architects i29 and architecture firm Eckhardt & Leeuwenstein have designed a series of boardrooms for an investment group in Amsterdam, Netherland. The office comprises three boardrooms and a lounge that are located in an existing 17th century building in the Gouden Bocht of Amsterdam.

03

A short text by the architects:

The board of an investment group in capital stock, wanted to have a self-called ‘power office’. i29 l interior architects and Eckhardt&Leeuwenstein, two offices which collaborated during this project, created this by placing every board member in the spotlight on a playful way.

02

All three boardrooms and a lounge are executed in an overall design concept. Large round lampshades, spray painted gold on the inside, seem to cast light and shadow oval marks throughout the whole space. By this, a playful pattern of golden ovals contrasts with the angular cabinets and desks, which are executed in black stained ash wood. In the flooring the oval shaped forms continue by using light and dark grey carpet. Also, these ovals define the separate working areas.

04

The lounge area has, in combination with the white marble flooring these same light/shadow patterns that cover the bar and benches in silver fabrics. This area can be used for presentations or social working, with an integrated flat screen in the bar and data connections in all pieces of furniture. The existing space is set in a 17th century historic building, at one of the most famous canals of Amsterdam called ‘de gouden bocht’. All existing ornaments and details are painted white.

05

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Taets Art and Conference Center by 123DV Architects, Zaandam, Netherlands

03

Rotterdam-based 123DV Architectuur & Consult BV transformed a former ammunition factory into a conference room and art gallery at the Taets Artgallery in Zaandam, Netherlands

While the exterior of the building was kept as it was, the new art and conference roomin the renovated factory, has a stunning interior. Just check out the contrast between the inside and outside.

01

07

The oval conference room in the center of the open space draws the most attention by its form and the effect of light on the copper-clad walls. By sing LED lights on the wall,the rooms have visually different features from its heritage look.

02Some text from the architect:

The main challenge of the project was: How can the spirit of the existing monumental building and former ammunition factory become the outstanding feature of the new conference centre?

In the interior we analyzed 2 monumental features which define the interior space:

1 The gabled roof.
It’s elegance of the metal structure and the craftsmanship of the wooden ceiling.
In order to have maximal impact of the roof landscape the new rooms are kept free from the existing monumental roof. In contrast with the roof, the new walls are treated as abstract white boxes. They are also visually kept free from the floor through the use of Led light.

2 The windows.
Classical window composition through slender metal frames.
The existing monumental slender metal windows are framed in a wooden frame to emphasize the classical appearance. The frame houses all installations such as heating, airco, wooden blinds

04

05

06

08

Photos by Christian Richters

VISIT 123DV ARCHITECTURE

Villa extension in wood by O+A Architects, Amsterdam, Netherland

01

Amsterdam based architects O+A designed an extension tfor a villa near Eindhoven in the Netherlands. The extension includes a glazed conference room and a wood- clad garage below.

02

08

O+A was commissioned by a private client to design the addition to a detached villa. The project brief entailed the design of a carport for two cars and a conference space. The villa, designed and built in the 1970s, has an extroverted addition which was completed in the 1990s.

05

10

In avoiding a cacophony of material and form, the villa was taken as a starting point for this latest addition. The particular shape of the roof is a result of bureaucratic zoning law limitations, technical limitations in constructing a foundation next to the existing house, and demands in terms of use.

03

The architectural ambition is especially evident beneath this roof, where the functions ‘conferencing’ and ‘parking’ form two intersecting L-shaped volumes. The climatised conference space is enclosed with minimally detailed, structural glazing. The carport is not climatised and is enclosed with timber boards, which seamlessly continue into the ceiling- and wall finishing.

06

07

09Photographs from O+A.

Also check out there other projects!

VISIT O+A ARCHITECTS

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.