House in Higashi-Matsubara by Ken’ichi Otani Architects, Tokyo, Japan

Ken’ichi Otani Architects completed this renovation and the extension of an eighteen-year-old house for two families in Setagaya, Tokyo.

House in Higashi-Matsubara

This is a renovation and expansion project of an eighteen-year-old house for two families. Only the part for the young family was renovated with an addition. The house is located in a reasonably good residential area of suburban Tokyo. The site has a good garden with abundant trees on the south side. A tall orange tree provides a nice shade over the west side road.

A part of the existing concrete retaining wall along the street on the west edge was removed to build a new approach staircase to the renovated house toward the orange tree. The new addition was built on the south side of the young family unit facing medium high bush. An exterior wall on the west side of the addition leads to an entrance porch under the orange tree, but limits the view of the private garden from the approach staircase.

A large living-dining area is created by the addition on the south side of the existing part, and also by removal of a bed room. The living-dining area is surrounded by separate walls of similar length, but with various angles each other to realize the sense of continuity of the old and added parts.

Each of interior walls and ceilings, painted in light yellow color and directed in different angles, responds to the variation of outside light with time of a day in a different manner, and also can reflect the subtle change of color of the garden plants with season.

The finishing of the exterior walls and the gate was selected similar to the old part so that the addition does not affirm nor deny the old existence, but simply inherit what are there. The contrast between the new addition and the existing environment is kept minimal; unless one looks at them carefully, one does not recognize the new addition, as if the chameleon is hard to find in an adjusted environment.

Architect :Ken’ichi Otani / Ken’ichi Otani Architects
Location : Setagaya, Tokyo, JAPAN
Principal use : Residence
Total floor area : 281.43m2
Construction :2009.Aug.-2009.Nov.
Photo :Koichi Torimura

Special thank to Ken’ichi Otani for sharing!

VISIT KEN’ICHI OTANI ARCHITECTS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: