Middelfart Savings Bank by 3XN Architects, Middelfart, Denmark

3XNs visionary and empathetic winning proposal unites the Middelfart savings Bank’s high ambitions for their new head office. The building must ensure a perfect environment for the employees, while also positively stress demands for high architectural quality in the future development along the harbour front.

One large roof covers all functions in the building. The roof is a large elegant wooden structure with numerous openings. The openings bring in abundant amounts of daylight and allow for direct view of the sea from all places in the building, up and down. In this way, the light and friendly atmosphere sought for by the bank is achieved.

The 83 prism like skylights compose the spectacular roof surface defining the geometry of the rest of the building – in reference to the maritime environment on the harbor front as well as the surrounding timber framed buildings. The roof is designed to frame a perfect view towards the Lillebælt waters as well with a functional purpose of shading from direct sunlight.µ

The new building is carefully fitted into the context. To one side, the village is respected by following dimensions, scale and the shape of the roof. Towards the harbour the building retracts and makes way for a new, triangular space that opens for the view. From the plaza, one enters a large, indoor ‘market place’, the heart of the building. At entrance level, a bookshop, a café and a real estate agent and the cash desk is placed.

The rest of the bank’s area is spread at a series of terraces with open connections to the plaza and to each other. The terraces are connected by spacious staircases that provide good opportunities for the important informal meeting.

With its central position, the building will become a natural meeting point for clients, staff and visitors. In relation to the surrounding city, a delicate balance has been achieved a beautiful, contemporary and well functioning building that integrates respectfully in the overall picture.

Internationally renowned artist Olafur Eliasson has created an art installation for the plaza. Six ‘shooting star’ kaleidoscopes inspired by the triangular geometry of the building are lowered into the ground floor granite adding an extra dimension to the structure.

Thermoactive Hydronic Elements

In addition to developing a comprehensive and holistic sustainable strategy for each project, the Research & Development department at 3XN scans the marketplace and actively implements latest technologies and sustainable innovations into our projects.

Developed through the Danish Technical University, and now a part of the curriculum, the implementation of the latest technologies in energy efficient heating and cooling of buildings for the headquarters of Middelfart Savings Bank has been viewed as groundbreaking. The method utilizes the mass and ability of concrete to adjust the room temperature by absorbing and releasing heat. The method is based upon pre-fabricated concrete decks with embedded plastic pipes.

Large Energy Savings
With these thermoactive concrete elements it is possible to reduce the energy consumption for heating by 30 percent and the energy consumption for cooling and mechanical ventilation by up to 85 percent; in total, an energy saving of 30-50 percent. This is due to the fact that the system allows for better use of alternative supply sources, i.e. the plant can operate as a low- temperature floor heating system during winter, based upon heat-driven heat pumps, and during summer, the cool night air, soil tubes, ground water or sea water can be used for cooling.

The system is partly self-regulating as water for heating and/or cooling is circulated with a temperature only a few degrees from the desired room temperature, and this is the key to the large energy savings. In addition to energy savings the capital costs were lower due to the reduced needs for cooling and heating.

Special Thanks to Lise Roland Johansen for sharing
Photographes by Adam Mørk

More news of 3XN on ArchiDE:
+ MIND YOUR BEHAVIOUR solo exhibition by 3XN Architects
+ 3XN wins architectural competition for
Frederiksberg Courthouse
+ Part2 / 3XN winning proposal for
Cultural Project in Aarhus
+ 3XN Wins
Cultural Project in Aarhus
+ 3XN
showcase pavilion ’Learning from Nature’
+ Saxo Bank by 3XN awarded
RIBA International Award 2009
+
Saxo Bank headquarters by 3XN Architects
+ 3XN wins architecture competition for the
Randers Museum of Art
+
CPH Arch by 3XN Architects in Copenhagen
+
Tivoli Concert Hall by 3XN Architects
+
Ørestad College by 3XN Architects

VISIT 3XN ARCHITECTS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: