Burnham Pavilion by Zaha Hadid Architects, Chicago

03

Here aresome new pictures of Zaha Hadid Architects Burnham Pavilion, which opened recently in the Millennium Park in Chicago.

Hadid’s pavilion is one of two designs that are commissioned to celebrate the centenary of the Burnham Plan, which set out a blueprint for urban design in the city.

04

The pavilion is composed of an intricate bent-aluminum structure, with each element shaped and welded in order to create its unique curvilinear form. Outer and inner fabric skins are wrapped tightly around the metal frame to create the fluid shape. The skins also serve as the screen for video installations to take place within the pavilion.

01

Zaha Hadid Architects’ pavilion also works within the larger framework of the Centennial celebrations’ commitment to deliberate the future of cities. The presence of the new structure triggers the visitor’s intellectual curiosity whilst an intensifi cation of public life around and within the pavilion supports the idea of public discourse. The pavilion was designed and built to maximize the recycling and re-use of the materials after its role in Millennium Park. It can be re-installed for future use at another site.

02
05

Zaha Hadid Architects’ pavilion design for Chicago’s Burnham Plan Centennial celebrates the city’s ongoing tradition of bold plans and big dreams. The project encourages reinvention and improvement on an urban scale and welcomes the future with innovative ideas and technologies whilst referencing the original organizational systems of Burnham’s plan.

Our design continues Chicago’s renowned tradition of cutting edge architecture and engineering, at the scale of a temporary pavilion. The design merges new formal concepts with the memory of bold historic urban planning. Superimpositions of spatial structures with hidden traces of Burnham’s organizational systems and architectural representations create unexpected results. By using methods of overlaying, complexity is build up and inscribed in the structure.

See ArchiDE’s other story about the Burnham Pavilion, designed by UNStudio.

09

08

Images courtesy of Zaha Hadid Architects © Michelle Litvin.

VISIT ZAHA HADID ARCHITECTS


Burnham Pavilion by UNStudio, Chigago

01Recently the Dutch architects UNStudio completed the Burnham pavilion in Millennium Park, Chicago. The temorary pavilion opened last month and will remain in place until 31 October 2009, so be quick! The pavilion is build to celebrate the centenary of 1909 Plan of Chicago, also known as the Burnham Plan.

“The UNStudio Burnham Pavilion relates to diverse city contexts, program and scales. It invites people to gather, walk around and through and to explore and observe. The pavilion is sculptural, highly accessible and functions as an urban activator.” -Ben van Berkel

07Some news from UNStudio:

UNStudio’s Burnham pavilion, commissioned for the centennial celebrations of the Plan of Chicago by Daniel H. Burnham and Edward H. Bennett, opened to the public on June 19th.


04
The pavilion, commissioned by the privately funded Burnham Plan Centennial Committee, draws ideas about opening Chicago’s rectangular grid from the Burnham Plan and offers windows onto Chicago skyline. Hidden beneath the sculptural form is a steel substructure made of material generously donated by ArcelorMittal.
The structure is designed to be deconstructed to maximize the recycling and re-use of the materials following the free exhibit’s closing later this year.(source unstudio.com)


05

06

08

VISIT UNSTUDIO

Opening Retreat at Kunstfort by UN Studio, Asperen, Netherland

01

Dutch architects UN Studio have created an installation in an abandoned fort as part of RETREAT, an art exhibition that they have curated at Fort Asperen near Leerdam in the Netherlands.

02

03

Opening RETREAT Exhibition at KunstFort Asperen, curated by Ben van Berkel and Caroline Bos / UNStudio – 28 June open for public.

On June 28th the exhibition RETREAT at KunstFort Asperen will be open to the public. Ben van Berkel and Caroline Bos invited 12 artists to exhibit works which provide surprising interpretations on the theme of RETREAT from differing disciplines and perspectives.

04

The theme shares a close affinity with the work of Van Berkel and Bos, which combines a rich and diverse theoretical position and  to which the artists respond in their own ways with very specific ideas surrounding spatial experience.

05

UNStudio has designed a spatial installation which reinterprets the organization of the fort and forms the binding element between the exhibited works. The structure winds through the fort like a ribbon, playing with the changing perceptions and experiences of the space, both literally and symbolically. The material and the diamond structure of the installation reflect the exhibited artworks which are installed around the fort.

06

07

08

Via designboom.

Images from UNStudio.

VISIT UNSTUDIO

MUMUTH, Music Theatre in Graz by UNStudio

01

The Haus für Musik und Musiktheater MUMUTH in Graz, Austria, will open her doors on 1 March 2009. The theatre is designed by the dutch architects UNStudio. 

The theatre is a part of the University of Music and Performing Arts Graz and can seat up to 450 people. 

0205

06

Info from the architect:

The building consists of one horizontally directed spiral whose ends are interwoven with its middle part to generate the internal organisation. Differentiating the spiral allows for creating buffer zones between the functions as well as fulfilling the different spatial needs of the various programme parts. The spiral organisation allows for transition zones, offering acoustic buffering as well as forming a secondary routing system which gives the performers a side path, connecting the internal, private functions. Central in the concept of the building is the large room that can be flexibly used as working place, concert room and music theatre. Attached to this central room are a cafetaria, technical spaces and dressing rooms.

03

“We saw the spiral as the organizing element of the MUMUTH in much the same way as Se00rialism works in contemporary music.” Ben van Berkel, Caroline Bos

Of the design of MUMUTH Architect Ben van Berkel says: “The desire to make a building that is as much about music as a building can be, has been a constant throughout the nearly ten years that it took to build the theatre and the themes that are at the basis of the building and its overall organization have also endured throughout this time.”

04

05

Client: 
   Building: BIG, Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H. 
   Interior: KUG, University for music and applied art, Graz 
Program: University faculty building 
Gross floor surface: 6.200 m² 
Site: 2.745 m² 
Construction year 2006-2008 

Photos are made by Christian Richters.

VISIT UNSTUDIO

New Amsterdam Plein & Pavilion by UNStudio

unstudio01

The Dutch firm of UN Studio, headed by Ben Van Berkel, has been selected to design the New Amsterdam Plein & Pavilion.

unstudio02
At a press conference with Dutch officials held to announce plans for the joint Dutch-  American 2009 celebration of the 400th anniversary of Henry Hudson’s arrival in New York Harbor,  New York City Mayor Michael R. Bloomberg confirmed that Peter Minuit Plaza at The Battery will become the site of a major new public destination: New Amsterdam Plein & Pavilion will be a dramatic space where more than 5 million people a year, including 70,000 daily commuters and 2 million annual tourists, can find an extraordinary “outdoor living room” for spontaneous and scheduled activities, public markets, seating and shade, and an iconic state-of-the-art pavilion for food and information, designed by UNStudio, Amsterdam.
 
unstudio04
The Plein & Pavilion will be unique among the city’s many public spaces – a landscaped intermodal transportation hub of the21st century, where bicycles, buses, the subway and water transportation intersect with cultural offerings in a singular expression.
“the ideal site for a permanent commemoration of 400 years of Dutch history in New York, because it is steeped in a sense of a shared past and looks directly toward the harbor where Henry Hudson sailed, but is also entirely focused on the future by virtue of its role as a modern transportation hub within the constantly changing scene of Lower Manhattan. This is a site where history meets the future.”
Ben van Berkel
unstudio03
More info on Bustler!

VISIT UNSTUDIO

Video of ‘The changing room’ by UN Studio

I just found a video of the installation ‘The Changing Room’ at the Venice Biennale of archtecture 2008. I hope you will enjoy it.

direct link : http://nl.youtube.com/watch?v=ruSKI4hTuww
weblink UN Studio

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.