Raffinati Store by Blazys Gérard, Montreal, Canada

Designers Alexandre Blazys and Benoit Gérard designed this interior for the Raffinati store that is located  in Montreal, Canada’s Ogilvy building.

The Raffinatti boutique took its conceptual inspiration from the folding and unfolding of the garment. First, a horizontal pliage holds the main garment area and its changing rooms. The second, a vertical intervention holds the second garment area as well as the service point of this high end shop.

The general impact is one of purity. A myriad of whites is used to climate different uses. In fact the serviced and principal circulation is in a glossy finish that allows for a reflection of the user. On the opposite side, the principal shopping area collects a more mat and architectural feel in order to soften the clothing of this line that caters to the female genre.

The garments are suspended on sculptural and airy structures leaving the floor of this 600 square foot space empty of any clutter.

Photography by Steve Montpetit
Via
Contemporist

VISIT BLAZYS GERARD


Double 00 09 Boutique by Koichi Futatsumata /CASE-REAL, Fukuoka, Japan

“One big curve expands obliquely into the inside considering the view from a street in front and the movement line and another gentle curve of the ceiling links in three dimensions.”

Koichi Futatsumata of CASE REAL designed this boutique that is located in Fukuoka, Japan. The store was designed for the Japanse retailer Alohanine and features a very minimalist and clean interior.

First, I analyzed the given environment (the arrangement of the construction to the front street and the site). Then, I thought that the space construction should be intelligent, mysterious and deep to lead the movement lines into the store, with a glance of people who pass the street would be naturally drawn to the store. Therefore, I used these two curves together, one is the wall curve expanding from the outside and the other one is the ceiling curve like a cave. Then I studied deliberately how to tie and organize these shapes.

Via furfin+ minimalismi

Photography by Hiroshi Mizusaki

VISIT CASE-REAL

New Camper store by Miralles-Tagliabue (EMBT), Sevilla, Spain

EMBT design studio, designed this new store for Camper in the Spanish city of Sevilla. (click here for the making off on video)

When we were asked to designed a store we started to dream… Camper has much to do with “el campo”, that is the countryside, the fields… to walk in the fields… and so we imagined shoes stepping on irregular surfaces, like when we walk on earth.Later, we visited Camper´s factory to see how shoes are made. There we understood we wanted to build our new store the same way Camper shoes are built in Mallorca.

We cut different shoe forms, with hills, without hills, tall, short, for men, for women… we put those flat profiles one next to the other… and that is how our the volume of our new Camper store appeared!

Photographs are made by Pedro Pegenaute
Via noticias arquitectura

VISIT MIRALLE/TAGLIABEU – EMBT

Carina store by Kazuyo Sejima, Tokyo, Japan

Kazuyo Sejima from Sanaa Architects, designed this store in Minami Aoyama in Tokyo. The store called ‘carina‘ is children’s clothing store.

Via detail.cocolog-nifty

VISIT KAZUYO SEJIMA/sanaa

Aesop store in Singapore by March Studio

Melbourne architects March Studio have designed a new shop interior for Aesop. They hung 30 km of coconut-husk string from the ceiling of the new shop in Singapore the Australian skincare brand Aesop.

Here’s some more information from Aesop:

In our Singapore store, thirty kilometres of coconut husk string, a regional product, was used to construct a dynamic whole-ceiling light fixture. When combined en mass, the seemingly insignificant threads mesmerise and remind one of airline magazine flight maps.

Aesop Director Dennis Paphitis says, “Geography, climate and light all inform which path we take with our design decisions. For Singapore, we referenced the humble ball of twine with which we wrap and detail our gift boxes. The entire store is framed with meticulously detailed grids that suspend twine from the ceiling. The idea is to work with a sombre material palette in an unexpected way. We’ve used coir matting as carpet and marine plywood to detail our storage units which conceal a palette of Corbusier-inspired coloured wall panels.”

Other Aesop store’s @ArchiDE:
– Aesop store in Notting Hill, London by March studio
– Aesop store in Australia by Ryan Russel
– Aesop store in Sydney by March studio

More info on March studio and Aesop
Via Dezeen

VISIT MARCH STUDIO

Havaianas by Isay Weinfield, São Paulo, Brazilia

01Brazilian architect Isay Weinfeld recently won the Shopping category at the World Architecture Festival in Barcelona last week for this store for flip flop brand Havaianas in São Paulo.

02

Havaianas Sandals, created in 1962, drew their inspiration from the “zori”, traditional Japanese slippers made of rice straw. A product of extremely low cost, for many years they were just rubber flip-flops, a long way from the fashion icon they are today.

03

To design a store at one of the world’s most expensive addresses (Rua Oscar Freire, in São Paulo) to sell products that cost from € 2.30 to € 10.00 – and not more than that – was, at one time, the excitement and the joy of the work.

04

This is Havaianas’ first store in Brazil. Our greatest challenge was to cast onto the architecture the climate the brand inspires: freshness, casualness, comfort, ease, well-being, Brazilianness.

05

The shop has a very informal atmosphere and the outcome is nearly a square – a space fully opened onto the street, practically an extension of the sidewalk, without doors or window displays, with lush greenery and intense natural lighting, only covered by a metal grid alternating glass/wooden closures and openings for ventilation and irrigation.

06

The building develops in descending levels. At street level, just a small lounge area, a mezzanine overlooking the whole store; the store per se, one level below, occupies an ample clear span featuring double-height ceilings, marked by independent elements: a street market stand reminds of the origin of the sandals, initially sold at the city’s free markets; a container displays the ” export” models, so far unseen in Brazil; a transparent cylinder features the so-called “new products” (bags, socks, towels, etc.); and a high-tech cube tells the story of Havaianas.

08

Amidst all that, a lowered area for customization services and featuring displays for the children’s product line. At the back of the store, on a half-raised level, there is a small garden for exclusive use by staff; the underground houses offices and storage areas.

09

Here’s some more information from Isay Weinfeld Arquiteto

Photos are made by Nelson Kon

VISIT ISAY WIENFELD

Office, Store & Shop Concrete Container by Ofis Arhitekti, Slovenia

04

Slovenian architects Ofis designed a combined office, warehouse and shop on an industrial estate in Skofja Loka. When the contractor contacted Ofis Architects, the company already got a plot that had planning permission and adapted existing plans. They also had to employe the services of a construction company, that was contracted to build with a concrete prefab system.

03

02

The site plot is in the industrial area of Skofja Loka, Slovenia. Client bought the site in industrial zone together with constructional permit plans. The building dimensions are 35 x 22.5m and 11,50m in height. Furthermore contract included executive Construction Company for entire industrial zone with their system of prefabricated concrete system with ready made openings on each elevation.

05

06

The project task was to merge a program inside the given volume and redefine existing elevations. The existing sections had to remain the same. A client’s company produce and merchandise safety equipment and devices which had to be stored in the 2/3 of the volume.

The program was defined and inserted into 4 divisions following functional demands: Offices – storage loading – central storage – storage with attached loading. The project scheme incorporated storage for goods of different sizes with loading areas, store, offices and classroom for lectures of safety. The elevation cuts break the functional façade grid and reinstate flowing concrete elements in between translucent screens; Offices with transparent double-glazed façade, storage spaces with semi-translucent polycarbonate elements and two openings on the back as loading dock doors.

01

11

07

09

Materials are polished concrete, glass, metal and polycarbonate plates. The project was completed at a cost of 180,000€.

13

Photos by Tomaz Gregoric

Other projects of Ofis arhitekti:
– Farewall chapel by Ofis,
click here
– Alpine hut in Slovenia by Ofis, click here

VISIT OFIS ARHITEKTI

L’Eclaireur in Paris by Arne Quinze studio!

In 1980, Armand Hadida opens his first point of sale in the basement of a gallery on the Champs Elysées. For him a way to affirm his chosen path by proposing clothes of designers embodying
the brightness in fashion for the upcoming
decennia. He becomes the first distributor of brands like Girbaud, Prada, Helmut Lang, John
Galliano, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten,
Martin Margiela in France. Since then, l’Eclaireur has opened four other shops established as true venues, meeting points for all the aficionados being terrified of only one word : « shopping ».

01

Retailer L’Eclaireur recently contacted Arne Quinze to redesign their boutique in Paris with his signature mushrooming wooden plank sculpture. There where used more than two tons of wooden planks to shape the organic sculpture and the walls where 147 animated video’s screens where placed. Text and info from Arne Quinze! Special Thanks to Sieghild Lacoere.

« This is not just a shop, it’s an experience. The project grew as a dream fed by emotions, history and memories. It is a fantasy in which I hope everyone will find a story for themselves » Arne Quinze.

04

02

In 1980, Armand Hadida opens his first point of sale in the basement of a gallery on the Champs Elysées. For him a way to affirm his chosen path by proposing clothes of designers embodying the brightness in fashion for the upcoming decennia. He becomes the first distributor of brands like Girbaud, Prada, Helmut Lang, John Galliano, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Martin Margiela in France. Since then, l’Eclaireur has opened four other shops established as true venues, meeting points for all the aficionados being terrified of only one word : « shopping ».

03

The nineties bring about a new challenge, the opening of the boutique in ‘rue des Rosiers’, with a strong eclectic collection. Hadida introduces the « Antwerp 6 » together with names as Sipek, Dubreuil, Starck, Comme des Garçons, Hussein Chalayan etc… An important step forward.

Pioneers in combining design and fashion, pioneers in breaking away with the traditional distribution system, Armand & Martine Hadida gave a new direction to the highly banalised profession of « retail selling ». Extremely sharp-edged choices and a service dedicated to the needs of the specific client serve as the basic principles of the couple. At L’Eclaireur the client is invited to take part in a story where creators appear to be actors.

06

07

Still located in the Marais in 2000 a new L’Eclaireur solely concentrating on men’s fashion opens its doors in rue Malher. A year later in 2001, the fearless couple endeavours a new challenge opening Hérold (place des Victoires )without any windows, without a name and without any visibility in the street. « In this space we only wanted to put the exclusive character of the designers in the spotlights instead of focussing on a large marketing campaign…» Intuition and their instinct how to create a difference mark the force of this visionary duo.

At L’Eclaireur, first of all the client is welcomed as the host of the venue. Martine Hadida believes you can only grow by fascinating encounters and passing on the passion of presenting artistic creations rather than merely showing collections. « Blazing more nobility in our places. Transpose the talent of those who launch new trends in the world of fashion. When we possess this magnificent seeds, we have to let them cultivate in an authentic composition » illuminates Armand Hadida.

05

In 2008, L’Eclaireur established rue Boissy d’Anglas, revisiting the spirit of Faubourg between Lanvin and Hermès. Refering to the magic of Fornasetti intensifies a luxury based on the art of surprising people. L’Eclaireur turns the cards and opens a restaurant in a decor based on the archives of this illusionist.

« It’s not a shop, it’s an experience. It’s not a decor and not an artwork, but it’s absolutely an expression. It will be up to the people to make it their own. My biggest joy would be if they would undergo an imaginary travel in their heads. I’ve filmed the eyes of my wife Barbara Becker which I’ve smurred in mud. You can’t see if it’s an animal or a human presence while the video is projected non stop. Behind a box of plexiglas the effect of transparancy suddenly reveals the body which can come as shock to certain viewers. »

08

09

VISIT ARNE QUINZE STUDIO!

Lurdes Bergada flagship store by Deardesign, Barcelona

01Barcelona architects and designers Deardesign just finished their latest project: a flagship store for mother-and-son fashion designers Lurdes Bergada and Syngman Cucala in Barcelona. The store is located in the L’illa shopping mall and divided in two by a faceted wall made out of 1000 pieces of beech tunnel stretching the lenght of the shop. The interior features exposed concrete columns, industrial-like resin flooring and simple, unfinished wooden benches. I like it!

04

Here’s some text from Deardesign:

A Contrasted Space, this is the new creation of Deardesign studio from Barcelona. The new flagship store from Lurdes Bergada, Syngman Cucala, is now installed in one of the best shopping malls in the city centre, L’Illa Diagonal.

02

The store is divided into two clearly defined areas which, on the one hand, link every technical aspect of a clothes store behind a “wooden skin” and on the other hand, keep clothes as the main focus. The project seeks to preserve the common characteristics of Lurdes Bergada, Syngman Cucala’s existing spaces: industrial, different and minimalistic, adding a touch of the contemporary in it’s architecture.

03

The principal idea was to open the space and allow a view onto the shopping mall’s park. This would give clients the sensation of shopping in a space full of natural light, as though they were in a street store. Here Deardesign apply the main philosophy defined by l’Illa Diagonal Mall, interpreting the act of buying in a mall as a “shopping avenue”.

The park is another decorative piece of the interior. From the park the back façade attract clients in the same commercial way as the interior facade of the shopping centre.  Therefore the design team decided to bring together all the technical functions of the store (storage, fitting rooms, electrical quarter, and a 2nd small window) in a huge unique wood structure made from 1000 pieces of wood and put together with 2400 screws.

1011The wooden skin allows all large structures to be hidden, therefore leaving the roof clear.

From it’s interior, the “skin” reveals to visitors all of it’s extremely technical constructive secrets, bringing to mind fabric, turn-ups, stitching, etc… This reflects the real importance of technicity in clothes making and enhancing the concepts transmitted by the brand: simplicity, purity, and industry. The installation made of irregular triangles appears rock-like, a contemporary cave. The natural beechwood stands in contrast with the opposite wall, made of concrete. Each triangle is unique and numbered to make the construction easier.

0809

Most existing stores of the brand preserve traces of the history of the buildings in which they are installed. The aim of the project is to respect the original context and to re-enforce the industrial characteristics of the building. Basic materials such as concrete for the walls and fine cement on the floor are used. These simple materials simplify the arquitectural reading of the store and strengthen the concept.

05

Photographs are by Pol Cucala.

VISIT DEARDESIGN

Patrick Cox Shop Interior by Chikara Ohno, Tokyo, Japan

01

Japanese architect Chikara Ohno from design form Sinato, designed a new shop interior for Patrick Cox in Tokyo, Japan. The designer positioned each of cylindrical steel pendant fixtures directly over a corresponding display pedestal.

04

02Chikara Ohno describes the design:

The shop is in a 17-story building in Tokyo’s fashion-centric Aoyama district and it is only a few steps inside the building’s main entrance. The important point of this shop seemed to be lighting. The products can shine and get a better look if the light source is close by, not shining down from the ceiling. So I positioned each of cylindrical steel pendant fixtures directly over a corresponding display pedestal. These fixtures provide most of the lighting in the space without the lighting from the ceiling. As a result, this space gets unique conditions such as “dark in above and well-lighted in below”. The gradation of the wall is a promotion of it. At the same time, the pendant fixtures cut the void and shape the space. Pathways in the shop seem to meander beneath a canopy formed by the largest of the drum shades.

05

03

06 Photography by Toshiyuki Yano

VISIT SINATO DESIGN

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.