Wallpaper Design Awards 2009:Results

wallpaper design award 2009(Picture is a screenshot from Wallpaper’s website)

The results are finally here: the best of the best and the very highly commended of the rest, as chosen by our esteemed panel of judges – Kanye West, Jean Nouvel, Ines de la Fressange, Marc Newson, Sir Ken Adam and Stefano Pilati. See the winners on Wallpaper..

Visit Wallpaper

H&M store by Estudio Mariscal in Barcelona, Spain

A very nice project by architects Estudio Mariscal, who designed a new shop for H&M in Barcelona, Spain. Estudio Mariscal designed the device, architecture, lighting and graphic work up to even the design of the shopping bags. Here’s some more information that I found via Urbanpromoter.

01 Maroscal h&m

A design project aimed at creating excitement among the customers that go into the shop. Excitement at buying clothes and also to be shopping in a pleasant, comfortable, unique place. To make sure that the area is the setting for a pleasant, fun-filled experience. Second objective: that the clothes should find their own place, that the distribution of the shop should order the exhibition of the clothes and the routes. Design at the service of the shop’s activity, never the other way round.

02Mariscal h&m

The new H&M shop is found in the most commercial street of Barcelona, Portal de l’Àngel, in the building which was, until recently, the head office of the company Catalana de Gas. The original building, which is listed, is a vestige of the bourgeois architecture from the end of the 19th century, and is the work of Domènech Estapà, an architect who was opposed to the Modernista movement and more inclined towards a neo-classical style.

03 Mariscal h&m

The fact that it is listed and the architectural style of the building were two premises that partly marked our project. The listing was, on the one hand, a real headache in complying with the heritage regulations. But, on the other hand, it was an opportunity to work on a space with noucentista proportions; from a time when square meters were not measured in terms of profitability, hence the huge staircase and the empty space that reaches up into the dome. A genuine old-fashioned luxury.

The change of use of the building was another conditioning factor for the project. We converted an area destined to be the offices of an important company into a modern clothes shop aimed, mainly, at young people, lovers of the latest trends. This meant approaching the project by trying to conciliate the “old” with the “new”. A remorse, bourgeois, baroque dialogue with a pop, modern, contemporary style.

We were very respectful with the different architectural features. We made a great effort to reform the building, highlighting the aspects which, over time and the different uses of the building in its latest stage, had been removed or altered. Things like the dome, the three public rooms, the staircase well and the imperial staircase.

We conceived an ephemeral interior architecture, composed of features that can be added and removed. A second exempt skin was superimposed on the old architecture, creating a new image, without blurring the original. This, which could have been an obstacle throughout the project, became an incentive as it finally helped us to achieve a multipurpose space which is flexible, modular and versatile. The objective, at all times, was to order the product to show H&M collections in the best possible way, which is why the second skin is neutral, in black and white.

10Mariscal h&m

 Entrance
In the entrance, we started an explosion of light, colour and movement, through the LED screens. This entrance works as a shop window, shop sign and access. The communication between the interior and the exterior, which normally happens through the shop window, in this case consists of a virtual shop window. The pedestrian street is a flood of people that the entrance to H&M absorbs like a vacuum cleaner. To respect the façade, a minimal logo was placed.

08Mariscal h&m

Staircase
The staircase and the dome are two very important features of the alteration. We have emphasised the stairwell, the emptiness created by the staircase. The new staircase that has been built is not as important as the stairwell through which the light from the dome that tops the building travels. This central atrium communicates the floors and allows the natural light to pervade the interior. The cone is a metaphor, a symbol of rising up into the heights, a spiral towards the sky to capture the light.

04Mariscal h&m

07Mariscal h&m

08

In the new basement, sculptural features are integrated providing colour and identity to the space. A series of cactuses, in organic shapes, upholstered in materials in bright colours spatter the area and give it character.

In addition to the interior design and the design of the furniture, Estudio Mariscal was responsible for the lighting and its image and communication.

It is important to recognise, in a project such as this one, the creative freedom that H&M gave us at all times and the cordial, fluent relationship we have had with the client during all the stages of the project.

11Marsical h&m

12Mariscal h&m

Info from press doc./ for more pictures and information click on Mariscal.com

Photographs by Rafael Vargas  info and pictures from Mariscal.com press.

Sustainable Dance Club, WATT by Kossmann.deJong+Döll, Rotterdam

013WATT

WATT is a sustainable dance club in Rotterdam. The former Nighttown in Rotterdam, is transformed into the experimental venue WATT. Especially in this dance club, is the sustainable dance floor, which generates energy by the movements of people.

The so- called Sustainable Dance Club, is designed by Kossmann.DeJong in close cooperation with Döll – Workshop for Architecture. According to the architects, WATT in Rotterdam, can be seen as a city. Each room has a characteristic atmosphere received by a unique color and material use. 

035WATT

New for a venue is the presence of two interconnected relaxroofs and an open courtyard. The outdoor spaces give visitors the opportunity to enjoy the outdoors and the relationship between city and nature. The toilets in WATT are flushed by rainwater that is collected on the roof.

The relationship between nature and city is also reflected in the design of front and side facade. A large LED wall communicates the sustainable aspects of WATT with the environment. The  vegetated side is a vertical continuation of the adjacent park. Both facades will be realized in the near future.

The objective is to save 30% on energy consumption compared to similar clubs and 50% on the consumption of water, material and waste. To achieve this, there is build a stormwater facility for more than 50,000 toilet coils/ year.

The climate system is considered efficient by using a sophisticated building management system. The use of LED lighting instead of standard theatrical lighting, results in a reduction of 80% in electricity concumpstion.

Sustainability is integral developed in WATT, and where possible made visible. The architects have used only materials where it was necessary, the output of the entire water and energy management are projected as VJ images and are part of the programming.

The sustainable dance floor was developed by Studio Roosegaarde.

027WATT

051WATT

Photography: Thijs Wolzak

Client: Brotherhood Holding and Vinc Batenburg
Architect: Kossmann.DeJong
Location: Rotterdam
Completed: 2008
Surface: 4000m²

More info about the architect and WATT club : Kossmann.DeJong en Döll – Workshop for Architecture
Sustainable dance floor : Sustainable Dance Club/ SDC
WATT dance club : WATT – Rotterdam

Pictures and info from Kossmann.DeJong via [architectenweb.nl]

Aperture – by Frédéric Eyl and Gunnar Green

Aperture is a project designed by Frédéric Eyl and Gunnar Green. They are 2 students on the University of the Arts in berlin.

Basically, it’s a giant reactive wall buil of hunderds of photosensitive diaphragms. Consisting of an iris diaphragm matrix, the facade’s surface with its apertures’ variable opening diameters is enriched by a dynamic translucency, that creates new imagery as well as a new channel for communication between inside and outside.

Video that I found on Youtube:

More information about this project and the designers on: Fredericeyl.de
Pictures and info from Fredericeyl.de

La Cage by Stefan Schoning

La Cage by Stefan Schoning and Dark

La Cage is an attempt to save the light bulb from extinction. The Cage in folded steel wire serves as a reserve for this threatened species and positions the light bulb centrally. With this basic version comes a series of add-ons such as a door, a skirt in real lace, a carrier bag, and much more.

Stefan Schöning was born in Antwerp, Belgium in 1968.  He graduated in product development at the Henry Van de Velde Institute in Antwerp. After this, he set up an office for industrial design in 1994 working for clients in Belgium, Netherlands, Italy, Germany and the USA. He worked as a freelance designer for companies such as Kipling, Durlet, Dark, Samsonite, Pioneer, NMBS and much more. his work has been exhibtied several times in Belgium but also in prestigious places such as the Design Museum in New York, the Nike Design Library in Oregon, and the Salone Satellite in Milan.

Recently, Stefan Schöning  got awarded as ‘designer of the year’ by the interieur foundation in Belgium. He got a solo exhibition on interieur08 in Kortrijk, Belgium.

pictures and info from Stefan Schöning weblink.

Blog op WordPress.com.