Hotel Aire de Bardenas by Monica Rivera and Emiliano Lopez, Spain

Beautiful hotel designed by Monica Rivera and Emiliano Lopez.  The Hotel Aire de Bardenas is a four star hotel with 22 rooms including four deluxe suites, piercing alongside the Bardenas Reales National Park and Biosphere Reserve in Tudela, Spain.

Photographs are made by José Hevia.
More great pictures and info, click here

VISIT RIVERA – LOPEZ ARQUITECTOS

Casa Camper ‘Dos Palillos’ by Ronan & Erwan Bouroullec, Berlin, Germany

Ronan and Erwan Bouroullec has just finished the interior for Dos Palillos, the new restaurant of the Casa Camper Hotel that is located in Berlin. The restaurant is located on the ground floor. Large glass windows seperates the space from the street in order to invite the people passing by to participate to the show that is happening in the kitchen.

Some information by the architects:

Camper invited us to design Dos Palillos, the restaurant of the Casa Camper Hotel in Berlin Mitte that will open in January 2010. What immediately interested us was that Dos Palillos was a one of a kind culinary experience offered by Albert Raurich, elBulli’s former chef. In order to celebrate his cuisine, the concept of the restaurant gives full means of expression to his culinary art.

Naturally, the kitchen had to be the centre of the space and thus, it had to be wide open so that guests could see the preparation of the dishes from the beginning to the end. We have decided to articulate the environment around one long wooden table and the stainless steel kitchen, one module facing the other. Consequently, the guests find themselves at the centre of the kitchen, while the chef acts in front of them.

It was important for us as well to set a dialogue between the 10 cooks and their nearly 30 guests, invited in the chef’s kitchen. In order to emphasize such an interaction and encourage eye contact, we worked on different ground levels so that the guests are able to have a global experience once seated at the table, as if they were attending an artistic performance. Throughout the project, our intention was to reduce our level of intervention to the utmost to let the scenery express itself. Indeed, the space is voluntarily raw with very few elements and materials to sustain the idea that the legitimate sense of the space comes from the relation between the guests and the cuisine.

Via DavidReport

VISIT RONAN & ERWAN BOUROULLEC

Berge by Nils Holger Moormann, Germany

01

German designer Nils Holger Moormann designed this self-catering lodge in Aschau im Chiemgau, Germany. The hotel called Berge,  is located in a seventeenth century bakery next to the Nils Holger Moormann headquarters. The interior is furnished with Moorman’s designs and offcourse, largely made of timber sheet material.

03

02Text from the architect:

We hadn’t actually planned a Moorman lodge. However after the Moormann company acquired a plot of land adjacent to our base with the intention of building a warehouse, a dilapidated, listed historical building came as part and parcel. The construction – dating back to 1671 as home to the ‘Village bakery’, later became the Court bakery for the castle residents and delivered to the neighbouring castle on the mountain, and later still became a guest house and following that a youth hostel– was so in need of repair that it wouldn’t have survived the imminent, mountainous winter conditions without emergency roof repairs.

04

This promised to be the start of a new project: a new roof only makes sense when the attic is in sound condition. An attic requires storeys, which can support its weight and so on and so on. Firstly the historical structure had to be ascertained and exposed, while ensuring that as much of the original substance of the building as possible remains intact. The rebuilding unearthed numerous container loads of building rubble. Light is a major factor, proportions and materials.

05

06

In berge we worked with clay panelling, insulation of hemp, untreated wood. This materials and the panel heating of geothermal energy take care of the natural climate in the house. We fiddled and worked on every detail and it was not out of the question that a wall was rebuilt three times just for a difference of a few centimetres.

The tight cooperation with regional workmen, the support of different partners, and the work-in-progress, made berge a special project and a special house. The first guests slept in berge for special conditions in between the construction site! So this was only for enthusiasts and the ambiance in berge still it is! It is simple, like a lodge with ‘a few knocks’.

08

09

10

There is no service, you have to support yourself. With the number of books on offer – no TV – there is plenty of chance to lose oneself in the ‘near silence’ .

11

12

VISIT NILS HOLGER MOORMANN

WISA, Wooden Design Hotel by Pieta-Linda Auttila, Helsinki

03

Pieta-Linda Auttila designed the WISA Wooden Design Hotel, an architectural gem of wood situated in the maritime heart of Helsinki. Around the construction, lies the city and the 200 years of architrectural history.

1213

The WISA Wooden Design Hotel is an outstanding example of wood’s versatility. Here, wood works both as a load-bearing structure and decor in walls, ceilings and floors. The building is a composition of Finnish pine, spruce and birch, and a testimonial to their special characteristics. With the design of this hotel, she hope to spark interest in wood and highlight its role in building and interior design!

The first that catches the eye is the atrium courtyard in the center with its long curved pine boards half-covering the patio forming a trellis that titillates the imagination. The wood makes its way to the living quarters located at both ends, where pine floor are complemented with beautiful paneled birch plywood on the walls and ceiling. The atrium’s shape flatters the liveliness of wood which istechnically, the most challenging part of the design.

01

The WISA Wooden Design Hotel is a temporary building and will remain in place until the end of September 2009, so be fast!

“By bending the block I forced the slats into a new form that contrasts with the original arrangement. That which is solid turns partly transparent, that which is strictly geometrical, organic,” – Pieta-Linda Auttila, architect

02

04

07

08

11

10

VISIT THE WOODEN DESIGN HOTEL- WISA

Hotel Fouquet Barrière by Edouard François, Paris, France

01Courtesy of Agence Edouard François

05Courtesy of Agence Edouard François

French architect and landscape designer Edouard François was encharged for the renovation and façade design of the Fouquet’s Barrière Hotel in Paris, which is located in one block facing Avenue des Champs Elysées. The architect mission was the general plan of the whole hotel, including courtyards, administration offices and a spa service, spread on different plots of the “golden triangle”, and the design of new facades for extensions.
03Courtesy of Agence Edouard François

The surrounding area is the most elegant and expensive of the whole metropolis, and very significant in terms of architecture and relation with the context. For more info, please click here!

02Courtesy of Agence Edouard François

04Courtesy of Agence Edouard François

06Courtesy of Agence Edouard François

I think its great! What do you think?

Via Archdaily/ Pictures are Courtesy of Agence Edouard François

VISIT EDOUARD FRANCOIS

The Yas Hotel Abu Dhabi by Asymptote Architecture

yas hotel by asymptote

The Yas Hotel by Asymptote architects is nearing completion in Abu Dhabi, UAE.  

yas hotel by asymptote

yas7

The building forms part of the Yas Marina development for a new Formula One circuit. The race track will pass through the complex under a bridge that links the two towers of the hotel. A canopy made of steel and diamond-shaped, glass panels will be supported over the towers and bridge.

asymptote yas hotel Info from the architect:

The Yas Hotel is a 500-room, 85,000-square-meter complex now under c

onstruction by Aldar Properties PJSC. Asymptote was awarded the commission to design the buildings and environs from a closed competition two years ago targeting an opening date of October 30, 2009 to coincide with the Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix.

yas hotel by asymptote

yas hotel by asymptote

The Yas Hotel is one of the main architectural features of the ambitious 36-billion-dollar Yas Marina development and accompanying Formula 1 raceway circuit, also near completion. Asymptote’s founders and partners Hani Rashid and Lise Anne Couture envisioned an architectural landmark embodying various key influences and inspirations ranging from the aesthetics and forms associated with speed, movement and spectacle to the artistry and geometries forming the basis of ancient Islamic art and craft traditions.

yas hotel by asymptoteOf architectural and engineering significance is the main feature of the project’s design, a 217-meter expanse of sweeping, curvilinear forms constructed of steel and 5,800 pivoting diamond-shaped glass panels. This Grid-Shell component affords the building an architecture comprised of an atmospheric-like veil that contains two hotel towers and a link bridge constructed as a monocoque sculpted steel object passing above the Formula 1 track that makes its way through the building complex. The Grid-Shell visually connects and fuses the entire complex together while producing optical effects and spectral reflections that play against the surrounding sky, sea and desert landscape. The architecture as a whole “performs” as both an environmentally responsive solution as well as an architecture of spectacle and event. The entire jewel-like composition of the project responds visually and tectonically to its environment to create a distinct and powerful sense of place as well as a breathtaking backdrop to the Formula 1 and other events that the building will celebrate. The Yas Hotel is designed to be a significant landmark destination on Yas Island for Abu Dhabi and the UAE at large.

yas hotel by asymptote

Hani Rashid describes the building’s design and its architecture as: “a perfect union and harmonious interplay between elegance and spectacle. The search here was inspired by what one could call the ‘art’ and poetics of motor racing, specifically Formula 1, coupled with the making of a place that celebrates Abu Dhabi as a cultural and technological tour de force.”

yas hotel by asymptote

Pictures and text from Asymptote/ Via Bustler

VISIT ASYMPTOTE

Juvet Landscape Hotel by Jensen & Skodvin Architects, Norway

Juvet Landscape Hotel, is a hotel tourist project in Gudbrandsjuvet, Norway, with 6 unique plans designed by Jensen & Skodvin Architects. Each hotel room has its own incredible view over the landscape.

juvet03

One of the local residents at Gudbrandsjuvet, Knut Slinning, is building a landscape hotel. The idea emerged at another site, Aurland, but was not realized there.

juvet04

 

Basically each room is a detached small independent house with one, or sometimes two of the walls constructed in glass. The landscape in which these rooms are placed is by most people considered spectacularly beautiful and varied and the topography allows a layout where no room looks at another. In this way every room gets its own surprising view of a dramatic piece of landscape, always changing with the weather and the time of the day and the season.

juvet view window

 

juvet06_thumbnail

juvet07

juvet081Pictures and text from Jensen & Skodvin weblink.

Tourist project: Juvet Landscape Hotel
Architect: Jensen & Skodvin Architects
Location: Burtigard, Gudbrandsjuvet, Norway
Client: Knut Slinning
Landscape architect: Jensen & Skodvin
Static consultant: Siv. Ing. Finn Erik Nilsen
Year Planned: 2004 – 2007
Year Built: 2007 – 2008
Area: 800m2
Cost: 1 Million Euro

More pictures in High resolution, click here
+ Click here for high resolution pdf format of site plan and sections.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.