Field Chapel in Boedigheim by Students of the College of Architecture, Boedigheim, Germany

05Some students from the College of Architecture at the Illinois Institute of Technology, in collaboration with Ecker Architekten, designed and executed the ecumenical church in Bödigheim, Germany. The project was led by professor Frank Flury and assisted on a pro bono basis by the firm of Ecker Architekten (Buchen, Germany) with the craftsmen, volunteer workers and townspeople of the Odenwald/Bauland, a rural region in northern Baden-Württemberg.
04 The task of the design was to create a place of spirituality. Professor Flury defined the project for the twelve students who come from Alabama, Alaska, California, Florida, Idaho, Illinois, Tennessee and China, as “an interdenominational chapel, a space for people who are in a search for God – a place for quiet reflection, but also one that welcomes hikers and cyclists who appreciate a rest stop that has a sense of beauty. ”

07

08

The ecumenical chapel stands on a hill between the villages of Boedigheim, Seckach and Großeicholzheim.

The structure is visible from afar but can only reached by foot or by bicycle via a steep country lane. The students developed outdoor facilities and space as a logical consequence of interaction: when arriving at the site, a narrow footpath leads between an existing hedge and the blank tower facade to a small gravel forecourt, which is bounded on 2 sides with massive benches made of local limestone. This forecourt represents the secular realm. A brick platform rises from this forecourt, upon which visitors enter a closed patio and ultimately the sanctuary. This platform traverses the profane to the divine.

09

03Surrounded by 4 closed walls, views are limited to the sky and the tower, which encloses the chapel sanctuary. “The courtyard and chapel are situated in a sea of faith,” according to the students. “The Secular and the Sacred touch each other, they are connected with one another.”

06

02

Read the whole article here

VISIT ECKER ARCHITECTEN
AND
COLLEGE OF ARCHITECTURE

BA_LIK Pavilion by Vallo Sadovsky Architects, Bratislava

a1

Slovakian architects Vallo Sadovsky designed a flexible pavilion for a public square in Bratislava, Slovakia. The BA_LIK pavilion is composed of five wheeled elements that can be configured as a exhibition or performance spaces.

a2

Text and pictures are from the architect:

A_LIK pavilion designed by Vallo Sadovsky Architects is set in one of the Bratislava’s historical squares. It is one of the projects of City Interventions, their long running initiative which invites young architects to propose feasible architectural solutions to various problems and neglected spaces in Bratislava, with the hope that, within an urban context, small changes can create big effects.

a3

Flexibility and mobility are main characteristics of the pavilion. The object itself is composed of 5 elements mounted on wheels that can be moved and connected so it becomes closed and compact or loosely open.

a4During the summer months it can be used for various cultural activities: a theater performance, concert or a photography exposition. Similar to how a concert differs from a theater performance the proposed structure can adapt and change. In time when there is no particular event taking place, the pavilion becomes a modern city furniture, giving young contemporary identity to a square otherwise catering tourists with pseudo-historic “little big city”

a7

The pavilion is part of an ongoing research of Vallo Sadovsky Architects on how people can influence and modify the urban space using small architectural objects and furniture. Naturally also various unintended types of interaction occur: the homeless sleep over, young people party inside, writers spray graphics, however none of them proved disruptive nor destructive. Fortunately, the Balik pavilion proves the fool-proof strategy usually preferred by city officials wrong.

a5

Photos by: Pato Safko & Peter Spurný

VISIT VALLO SADOVSKY

The Termite Pavilion at Pestival, London

01

The Termite Pavilion is an art and science collaboration between Softroom Architects, Freeform Engineering, Atelier One, sound recording specialist Chris Watson and designers Haberdasherylondon.

The pavilion opened at the Royal Festival Hall today and is open for visitors until Sunday, September 6. More information click here.

03

Here’s some more information from Pestival:

The Termite Pavilion is a six square metre walk-in structure inspired by the inside of a Namibian termite mound, and will allow Pestival goers a unique insight into these extraordinary organic forms.

02

The piece is in part based on the pioneering work of Dr Rupert Soar and the TERMES project, a team of international experts based in Namibia who have created the first ever 3D scans of termite mounds. Their findings have been a embraced by entomologists and architects alike, and have featured in Sir David Attenborough’s ‘Life in the Undergrowth’ series.

For the Termite Pavilion, a team of architects and engineers selected a central section a termite mound scan and scaled it up to a size which would allow humans to move through it. The structure will arrive in kit form, to be put together on site. It is made of cross laminated timber, sourced from Austrain spruce, for reasons of sutainability, durability and cost.

The Termite Pavilion is an art and science collaboration between Softroom Architects, Freeform Engineering, Atelier One, Chris Watson, Haberdasherylondon, KLH and Pestival.

04

05

06

Photographs are by Joseph Burns.

VISIT THE TERMITE PAVILION

Bengt Sjostrom Starlight Theatre by Studio Gang Architects, Rockford

01

Here are some pictures off a very nice project in Rocford, USA by Studio Gang Architects!

04

Rock Valley College wanted to develop a new regional facility for the performing arts at Starlight Theatre to replace an existing outdoor venue. Expanded facilities and a roof enclosure were needed so that performances could go on without the threat of rainouts. At the same time, there was a strong desire to maintain the sense of being outdoors. Encompassing over 135,000 S.F., the new theatre and lawn seating maintains 100% accessible pathways and strong visual connections to the surrounding campus. Under the folded, origami-like roof, an intimate social setting is created with a porous boundary to the landscape. The central theatre space forms an unexpected vertical axis to the sky; an observatory to the stars through a kinetic roof that opens in fair weather. Starlight has become a popular regional destination since its opening in 2003.

03

Working with a modest budget, the strategy was to design a building that could be constructed in phases over three years to allow the College to maintain their summer performance schedule. PHASE 1 included the expanded seating bowl that seats 1100, ticket building, toilet rooms, sculpted landscape and illuminated terraces. PHASE 2 included the copper-clad proscenium, its rigging and the 30′ x 60′ translucent sliding stage doors. PHASE 3 included the faceted roof structure of wood and steel. The kinetic center sections open upward like the petals of a flower in a helical order so that each roof petal overlaps its neighbor.

Click here for more pictures on flickr!!

02VISIT STUDIO GANG ARCHITECTS

Serpentine Gallery Pavilion by SANAA, Londen

01

This year got Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa, SANAA commissioned to design the Serpentine Gallery Pavilion in Kensington Gardens in London. The interesting about the the pavilion is its simplicity. The whole surrounding park is reflected in the aluminium roof of the structure, which is shaped to curve around the trees. The curved walls made of transparent acrylic and surrounds a cafe and auditorium.

Made of floating aluminium, drifting freely between the trees like smoke… its appearance changes according to the weather, allowing it to melt into the surroundings. No walls, it extends uninterrupted across the park with access from all sides. it is a sheltered extension of the park where people can read, relax and enjoy lovely summer days.’ -SANAA

The structure, whose free and open design co-founder Ryue Nishizawa, co founder described the open structure  as ‘a non-architecture idea, such as water or a rainbow, in a video interview on Architects Journal. The pavilion will be open to the public in Kensington Gardens from 12 july until 18 October, before being sold to a private buyer.

Previous designers for the Serpentine Gallery are Frank Gehry,Olafur Eliasson and Kjetil Thorsen,Rem Koolhaas and Cecil Balmond, Álvaro Siza and Eduardo Souto de Moura with Cecil Balmond, Arup, MVRDV, Oscar Niemeyer, Toyo Ito, Daniel Libeskind, 2001  and Zaha Hadid.

03

02

Architecture photographer Iwan Baan has been documenting the Serpentine Gallery Pavilion, click here for some great pictures!

04

08

Photographs by Luke Hayes and Iwan Baan

VISIT SANAA

Burnham Pavilion by UNStudio, Chigago

01Recently the Dutch architects UNStudio completed the Burnham pavilion in Millennium Park, Chicago. The temorary pavilion opened last month and will remain in place until 31 October 2009, so be quick! The pavilion is build to celebrate the centenary of 1909 Plan of Chicago, also known as the Burnham Plan.

“The UNStudio Burnham Pavilion relates to diverse city contexts, program and scales. It invites people to gather, walk around and through and to explore and observe. The pavilion is sculptural, highly accessible and functions as an urban activator.” -Ben van Berkel

07Some news from UNStudio:

UNStudio’s Burnham pavilion, commissioned for the centennial celebrations of the Plan of Chicago by Daniel H. Burnham and Edward H. Bennett, opened to the public on June 19th.


04
The pavilion, commissioned by the privately funded Burnham Plan Centennial Committee, draws ideas about opening Chicago’s rectangular grid from the Burnham Plan and offers windows onto Chicago skyline. Hidden beneath the sculptural form is a steel substructure made of material generously donated by ArcelorMittal.
The structure is designed to be deconstructed to maximize the recycling and re-use of the materials following the free exhibit’s closing later this year.(source unstudio.com)


05

06

08

VISIT UNSTUDIO

Roosendaal Market Square Pavilion by René van Zuuk Architekten, Netherland

01

Recently René van Zuuk Architekten completed a pavilion for the pedestrianised central market square at Roosendaal in, Netherland.

The pavilion is built over the entrance to an underground car park and features a rooftop performance area. Inside you can find shops and offices. The pavilion and car park are elements of ongoing improvements to the square, which was pedestrianised in 2001. Over the main car park entrance, the cantilevered south aspect of the pavilion allows natural light to penetrate the two underground levels.

02

11

In 2001 the city of Roosendaal (a provincial town in the southwest of the Netherlands) decided to ban cars from the New Market in the centre of town by building a huge two storey underground parking.

03In order to create a new public square the city of Roosendaal asked the urban design office Quadrat to make a proposition.

In their scheme they proposed to pave the square with red and brown brick, plant 15 trees, make three exits for the underground parking and as the most visible and important element they proposed a restaurant and coffee  pavilion in the form of an oval.

04

09

In 2005 a public design and construction bidding for contractors was organised. Just before they had to submit their entry to the city, the municipality decided to include the pavilion as well.

Therefore they asked the office of Rene van Zuuk to make a design for the pavilion including the contract drawings over a very short span (5 weeks), due to these limitations there was no time to make big changes in the urban scheme and the location and the form of the pavilion was copied from the original urban proposal.

05
06

The idea behind the urban proposal was that the pavilion would divide the square in two parts in such a way that you would still have the feeling of being on one big square.

Because of the market activities which occupy the entire square twice a week, the terraces of the pavilion needed to be placed above the ground floor. Originally the terraces could only be reached by going through the pavilion.

10

12

14

Rene van Zuuk decided to make the terraces accessible from the outside of the building as well so you can walk from the square up onto the sloped roof to the terraces letting the roof become a public area. The entrances from the roof to the building are made by cuts in the sloped surface giving every floor its own terrace. The rest of the roof acts as a big stage which allows artists to give a performances in front of the building.

13

07

Photographs are made  and copyright of Christian Richters.

Via Dezeen and Archdaily!

VISIT RENE VAN ZUUK ARCHITECTEN

3XN showcase pavilion ’Learning from Nature’, Denmark

07_052_pavillon,DK,3XN

’Learning from Nature’

Self-cleaning surfaces, phase changing materials and built-in sensors that generate energy from the footsteps of the visitors. The 3XN pavilion ‘Learning from Nature’ unites the most advanced technologies and intelligent materials in a preview of the innovative architectural design of tomorrow

The Louisiana Museum of Modern Art invited the Danish architecture firm 3XN to design a pavilion demonstrating cutting edge possibilities within sustainable and intelligent materials. The result is a pavilion that is built of bio composites with integrated intelligence that creates a dynamic interaction with its physical surroundings and its users.

07_052_pavillon,DK,3XN


07_052_pavillon,DK,3XN

Sustainability does not equal architectural compromise

The pavilion is called ‘Learning from Nature’ and everything about the pavilion is literally inspired by nature itself: The biological cycle of nature is the fundamental basis for the shape, the materials and the dynamic energy generation. The pavilion is shaped as a Moebius band to symbolize the biological cycle; and the properties of the construction are very like those of nature – for example, the pavilion has a coating of nanoparticles that helps clean the surfaces and clean the air. Additionally, the pavilion is built of biodegradable materials; and as for energy, the pavilion is 100 percent self-sufficient.

louisiana_25

Kim Herforth Nielsen, Principal of 3XN, comments on the project:

– The Pavilion has given us the opportunity to showcase the possibilities which exist in building with sustainable and intelligent materials. Our objective has been to show that Green Architecture can be dynamic and active.  We often think that we need to minimize use of resources at all costs. Instead of focusing on consuming the least amount of energy, we need to focus on producing and using energy and materials in a more intelligent way than is the case today.

07_052_pavillon,DK,3XN

The development of the pavilion is a natural continuation of 3XNs extensive focus on new technologies and materials; a focus that led to the establishment of a unique in-house Research & Development unit in 2007. Since then, 3XN has built an international reputation as one of the most visionary and ambitious architecture firms in the field.

’Learning from Nature’ is unveiled today and can be seen at the Louisiana Museum of Modern Art, Denmark, until October.

Special Thanks to Lise Roland Johansen

VISIT 3XN ARCHITECTS

Dutch Pavillion by John Kormeling – expo 2010 Shangai

Happy Street Dutch pavillion of the world Expo 2010 in Shanghai by John Kormeling.

The Dutch Pavilion design, known as ‘Happy Street’, is mainly composed of a pedestrian strip shaped like the number 8. A lucky number in China, that suggests fortune. The design exist about seventeen small houses and will be elevated along the main pedestrian strip. These houses will present exhibitions exploring themes such as energy, water, space and many other urban issues.

Hong Hao, the director of the Bureau o Shanghai World Expo Coordination, said he believed the pavilion would be one of the most interesting ones at the Expo in 2010.

More pictures and info on John Kormeling weblink.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.