Kastrup Sea Bath by White arkitekter AB, Denmark

01

Reaching out into the Øresund from Kastrup Strandpark in Kastrup, Kastrup Sea Bath forms a living and integral part of the new sea front.

The project consists of the main building on the water, the new beach and an ajoining service building with lavatories and a handicap changing room. 

06

Some info from the architect:

A sculpture to walk on. And dive from. The architect responsible, Fredrik Pettersson, has produced a creation standing on discreet legs one metre above the surface of the sea, a hundred metres out from the shore.

The visitor crosses a long bridge to reach a circular installation that gradually rises up out of the sea. It is topped off with a trampoline at a height of five metres – which the inventor has yet to try…

“My idea was to achieve a sculptural, dynamic form that can be seen from the land, from the sea and from the air,” says Fredrik Pettersson. “The silhouette changes as the spectator moves around it.”

03

The aim was to use the shape to build in functions such as changing, sunbathing and bathing areas in a simple design that compares favourably with the wide expanse of the sea. A clear concept that is also faces the beach in a welcoming manner. This is nothing private or exclusive, rather a facility open to everyone, regardless of age, physical mobility or needs. Bathing is not compulsory, even thought it looks inviting.

04

06
05
02

More info, click here

Architects: White arkitekter AB
Location:Kastrup, Denmark
Landscape:White arkitekter AB
Construction year: 2004

VISIT WHITE ARTITEKTER AB

Saxo Bank headquarters by 3XN Architects, Denmark

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

3XN Architects send me these pictures and info from their recent project, the Saxo Bank headquarters.

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Visible from the lively cafes across the water, the new corporate headquarters for a Danish Investment Bank, Saxo Bank has been turning heads since its opening earlier this year.  This striking building, with its playful patterns of white and glass facades, reflects the colors of the surrounding sky and water.  

Inside, the open atrium-lit trading floors are buzzing with activity.  A central spiral staircase creates an open environment with vertical and horizontal sightlines over the young dynamic banking team.

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

6-copy

3XN designed Saxo Bank’s new headquarter to match the young, dynamic internet bank’s cutting edge profile. The expressive structures balance iconographic qualities with trustworthy solidity, while the inside organization encourages interaction and knowledge sharing, making the building an effective and inspiring frame for modern corporate work life.

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Thanx to 3XN for the pictures and info!

VISIT 3XN ARCHITECTS

Mountain Dwellings by BIG Architects, Copenhagen, Denmark

01 big

Mountain Dwellings, is a project consisting of apartments above a multi-storey car park designed by the Danish architects Bjarke Ingels Group or BIG. The building is located in Copenhagen, next to VM Houses, completed by BIG and Julien de Smedt Architects in 2006.

The 80 apartments are arranged on a sloping “hillside” above the car park that has space for 480 cars.

02 big

big

Text from the architects:

How do you combine the splendours of the suburban backyard with the social intensity of urban density? The Mountain Dwellings are the 2nd generation of the VM Houses – same client, same size and same street. The program, however, is 2/3 parking and 1/3 living.

What if the parking area became the base upon which to place terraced housing – like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the 11th floor to the street edge? Rather than doing two separate buildings next to each other – a parking and a housing block – we decided to merge the two functions into a symbiotic relationship.

08

03 big

The parking area needs to be connected to the street, and the homes require sunlight, fresh air and views, thus all apartments have roof gardens facing the sun, amazing views and parking on the 10th floor. The Mountain Dwellings appear as a suburban neighbourhood of garden homes flowing over a 10-storey building – suburban living with urban density.

071

The roof gardens consist of a terrace and a garden with plants changing character according to the changing seasons. The building has a huge watering system which maintains the roof gardens. The only thing that separates the apartment and the garden is a glass façade with sliding doors to provide light and fresh air.

05More info on archdaily

VISIT BIG ARCHITECTS

3XN wins architecture competition for the Randers Museum of Art

view

The new Randers Museum of Art in Denmark will be a building both extrovert and introvert in nature; with reinterpreted classic Danish roots. 

In itself a sculpture sitting in a sculpture garden, the new Randers Museum of Art will be a transition point between town and landscape, art and nature.  Opening up at one end towards the town – and at the other towards the landscape; the Museum will merge these two concepts through the experience of the works of art within it.  The architectural expression is playful, blurring the lines between art and museum.  Using soft transitions, the red-tile façade of the exterior becomes the roof, and similarly on the inside, the floor becomes a wall, and then the wall a ceiling.  The building also merges tradition and innovation incorporating the long Danish tradition of building beautiful and durable buildings in materials taken from the earth on which they are built. 

landscape

‘It was important for us to create a building that was both open to the surrounding environments and yet allows for an intimate experience of the works of art inside.  The new Randers Museum of Art will first and foremost be a frame for the art it contains; but we have worked very hard to create a connection between the art, the nature and of course the community.  It has been a privilege to work with the kind of synergy that results from working with art on the inside and nature on the outside,’ says Kim Herforth Nielsen, Principal Architect and Creative Director at 3XN.

Randers Museum of Art will be a prominent new landmark at the entrance to the town of Randers and alongside the Guden River.  At a size of 7.550 m2, the Museum will house three exhibition galleries, an auditorium, café, boutique and a range of administrative facilities.  The main exhibition gallery will house the Museum’s considerable collection of Danish art – directly connected to the landscape depicted in so many of its works.  The temporary exhibition space balances the national emphasis with its international potential; and a connecting transition between the galleries will be the Dalsgaard zone, named for Danish surrealist painter Sven Dalsgaard – of whom the Museum carries one of the world’s most significant collections. 

sculpture-parkdalsgaard

The Official awarding of the competition winner selected for the New Museum of Art happened today at The Randers Art Museum in Denmark.  Director of the Randers Museum of Art, Finn Terman Frederiksen announced the winner from a group of 5 teams including Zaha Hadid, Behnish Arkitekten, CoopHimme(l)blau and entasis a/s.

foyerloungemodel3-2model2-2

Many thanks to 3XN for sharing this information.

VISIT 3XN ARCHITECTS

Danfoss Universe by J. Mayer H. Architects, Denmark

danfoss denmark

Designed by J. MAYER H. Architects , Denmark.

Danfoss Universe, is a science park in Denmark, embedded int he agricultural  landscape. It’s located next to the founder’s home and the Danfoss HQ. The new buildings are designed by J. MAYER H. Architects and opened in 2005. The masterplan for Danfoss Universe Phase 2 includes an exhibition building (Curiosity.Center) and a restaurant (Food.Factory) which extends the summer based outdoor park into the winter months by enclosing spaces for exhibitions and scientific experiments.

danfoss denmark

danfoss, denmark

The buildings with their metallic facedes and tar roofs, are rising up from the ground, providing spaces which articulate the fusion of outdoor landscape and indoor exhibition. This active ground modulates according to program and location in the park. The endpoints of the buildings blur the line between building and park by offering inside-out spaces as display areas and projection surfaces related to the temporary exhibitions inside.

danfoss denmark

danfoss denmarkdanfoss denmarkMore info on Archdaily or Arcspace
Via Archdaily (pictures from Archdaily)

VISIT J.MAYER H. ARCHITECTS

Zira Island masterplan by BIG architects

zira island

Danish architects Bjarke Ingels Group have designed the masterplan for a carbon-neutral resort and residential development on Zira Island in the Caspian Sea.  Located within the bay of Azerbaijan’s capital city Baku, the 1,000,000 square metre masterplan will include seven residential developments, which the architect claim are based on the shapes of famous mountains in Azerbaijan.

The island will make use of solar heat panels, photovoltaic cells, waste water and rainwater collection, and an offshore wind farm.  According to BIG, the development  aims to be “entirely independent of external resources”.

zira-island

zira-island

zira-island

Info and pictures on archdaily! (including a video)

VISIT ARCH DAILY
VISIT BIG ARCHITECTS

Copenhagen Harbour Bath / PLOT, Denmark

harbour denmark

Copenhagen’s harbour is in the midst of a transformation from an industrial port and traffic junction to being the cultural and social centre of the city. The Harbour Bath has been instrumental in this evolution. It extends the adjacent park over the water by incorporating the practical needs and demands for accessibility, safety and programmatic flexibility. Rather than imitating the traditional Danish indoor swimming bath, the Harbour Bath offers an urban harbour landscape with dry-docks, piers, boat ramps, cliffs, playgrounds and pontoons. As a terraced landscape, the Harbour Bath completes the transition from land to water, making it possible for the citizens of Copenhagen to go for a swim in the middle of the city. Architects: PLOT = BIG + JDSharbour denmark

THE SWIMMING BATH Vs. THE BEACH

People go to the Harbour Bath in the way that people go to the beach rather than the indoor swimming baths. Not necessarily to exercise, but primarily to socialize, play and enjoy the sun. This means that the water should not only be able to accommodate more interactive and playful activities than the focused (and perhaps lonesome) swimming back-and-forth, the land should also be geared towards a more accommodating and generous environment.

More information about this project, click hereharbour denmark

harbour denmark

1984472122_site-plan

VISIT PLOT

LM project by Steven Holl Architects

view 1

Steven Holl Architects have won a competition to design a new harbour entrance (LM project) in Copenhagen, Denmark. The winning proposel of Steven Holl Architects is a program that connects two office towers and civic spaces with a public walkway, 65 metres above the harbor. The new design is intended to form an iconic landmark for Copenhagen’s waterfronts.

schets

view 2

Following info is from Steven Holl Architects website:

Copenhagen, Denmark: Friday 31st October, 2008 It was announced today at a press conference in Copenhagen, Denmark that Steven Holl Architects has won the international design competition “The LM Project”. With a program that connects office towers and civic spaces with a public walkway 65 meters above the harbor, the new design is intended to form an iconic landmark for Copenhagen’s waterfront. The competition was organized by CPH City and Port Development and ATP Ejendomme; the CEO’s for both companies were among the jury members selecting the winner. The Chairman of the Jury is administrative director of the development company City / Harbor and Copenhagen’s former lord mayor Jens Kramer Mikkelsen.

Mr. Mikkelsen said “The project combines the esthetical, the functional and the business minded. This winning proposal is architecture in high, high class.”

The current lord mayor of Copenhagen, Ritt Bjerregaard, praised the design, saying “With the winning project, we get a great high-rise building, which will bind the city better together and function as a landmark in the harbor.”

Steven Holl Architects’ design for the dramatic new harbor entrance to the great city of Copenhagen is based on a concept of two towers carrying two bridges at two orientations all connecting back to the unique aspects of the site’s history. The Langenlinie site, a berth for ocean ships for decades, is expressed in the Langenlinie tower with geometry taken from the site’s shape. A prow-like public deck thrusts out to the sea horizon. This deck is the level of public entry to the bridge elevators and has public amenities such as cafes and galleries. It can be reached by a wide public stair as well as escalators. The Marmormolen tower connects back to the City with a main terrace that thrusts out towards the city horizon shaped by a public auditorium below. It can also be reached by escalators and is adjacent to the public bridge elevator lobby.

Each tower carries its own cable-stay bridge that is a public passageway between the two piers. Due to the site geometry, these bridges meet at an angle, joining like a handshake over the harbor. The soffits below the bridges and under the cantilevers pick up the bright colors of the harbor; container orange on the undersides of the Langenlinie, bright yellow on the undersides of the Marmormolen. At night the uplights washing the colored aluminum reflect like paintings in the water.

Via [Architectenweb + Steven Holl Architects]

** More information about architecture in Copenhagen, Denmark?
DAC Danish Architecture Centre offers a wide range of professional and cultural activities, including exhibtions, conferences, guided tours in the city and etc. More information about DAC en architecture in copenhagen => http://english.dac.dk/visForside.uk.asp?artikelID=4956

dac

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.