VM Houses by PLOT = big + JDS in *COPENHAGEN, Denmark*

untitled-3

The VM Houses, shaped like a V and M when you see them from above, is the first residential project that is built in the new district of Copenhagen, kown as Ørestaden. The VM Houses are designed by PLOT= BIG+JDS

vm_02

Info from cphx.dk [more info and pictures click here..]

Imagine living in a building shaped like the letters V or M. This is PLOT’s idea of how to give the greatest amount of light and the best view to the largest number of residents.

untitled-2

Each apartment in the V-shaped building has a pointed, triangular balcony with a panoramic view of the south and rooms as much as five meters high. To make sure not to limit the amount of light and to give a feeling of spaciousness and airiness, the rooms have no partitions. Spaciousness and airiness were also taken into account outside. The V-shaped building is raised on five-meter-tall columns, giving the northern courtyard a light and open look. The building’s south side gives VM residents a warm, sunny front garden.

untitled-4

untitled-5

The innovative design of the VM buildings makes room for individuality. The V-shaped building has 40 different types of apartment, and the M-shaped building has 36, and most are on several levels. Like blocks of different sizes and shapes, the apartments intersect in a way that makes room for architectural surprises but also makes furnishing them a challenge.

vm_04

Architects:  http://www.jdsarchitects.com/  + http://www.big.dk/
Client:  Dansk Olie Kompagni A/S and Høpfner A/S
Timeframe:  Occupancy from 2005
Address:  Ørestads Boulevard 57-59, Ørestad

Tivoli Concert Hall by 3XN Architects – *COPENHAGEN, Denmark*

Again in Copenhagen, the Tivoli Concert Hall by 3XN Architects.

tivoli

In 2004, 3XN was awarded the prestigious task of performing the renovation and extensions of the Concert Hall in Tivoli, a famous old amusement park in Copenhagen. They restored the concert hall, focusing on keeping the unique Tivoli spirit. The concert hall was the largest and most modern in the Nordic countries when it was built in 1956.

Info from 3XN Architects:

It comprises a new circular three-story foyer with lounge, bar, outdoor café and a view to Tivoli. The foyer is light, transparent and modern – yet in keeping with the ’Tivoli-spirit’. White lacquered, twisted alu strings create a joyful facade that catches and reflects the sun and Tivoli’s many lamps at night.  This 700m2 pavillon is the new main entrance to the concert hall as well. A former gamble hall below the concert hall has been radically transformed into a new lobby, wardrobe and access area. A 30m aquarium along one of the walls is the spectacular attraction and light provider to the lobby.

1881792537_tivoli-07

Facing Tietgensgade, a new building has been erected with a new, large rehearsal hall for Tivoli’s Symphony Orchestra, lit by daylight. Wagamama has moved into the ground level, offering new great dining possibilities, and a new conference center has been set up on top of the rehearsal hall with a great view to the Tivoli gardens

tivoli

182987117_tivoli-03

3xn1

Photo’s by Photo Adam Mørk

Weblink: http://www.3xn.dk/
For more information click here.., or go to Archdaily

Sports and Culture Centre by Dorte Mandrup + b&k *COPENHAGEN, Denmark*

A sports and culture centre in Copenhagen by Dorte Mandrup Arkitekter Aps and b&k brandlhuber & co. [Via archdaily]

view1

The boldness of this project lies in the simple idea of making a new kind of crossover building between the traditional typology of the indoor sports arena and the outdoor sports field.

view 2

The polycarbonate skin is a very unusual feature in Denmark. Looking at the result, the effort appears to have been well worthwhile since it is the translucent skin that makes this sports facility so unique. This translucent cover offers excellent daylight conditions and at night the structure appears as a glowing crystal. The building will be used for a variety of daily sport and cultural activities such as concerts and theatre performances. The dynamic landscape inside allows for various activities to take place on different levels in visual contact with each other.

The building’s structure is composed out of steel and timber, covered with the polycarbonate panels.

2093205165_03-528x364

503795567_04

Architect: Dorte Mandrup Arkitekter Aps + b&k brandlhuber & co
Location: Copenhagen, Denmark
Project Year: 2006
Client: Copenhagen Municipality / Danish Foundation for Culture and Sports Facilities

More info and pictures on Archdaily. (pictures and info from Archdaily)

Ordrupgaard Art Museum by Zaha Hadid *COPENHAGEN, Denmark*

Another project, located near Copehagen in Denmark by Zaha Hadid Architect: Ordrupgaard Art Museum.

ordrupgaard.dk

Ordrupgaard is a state-owned art museum under the Danish Ministry of Culture located near Copenhagen. In 2005, Ordrupgaard reopened the museum with a significant addition, an extension that was designed by the internationally acclaimed Iraqi architect Zaha Hadid.*

Zaha Hadid’s proposal won a competition that was organised by the Danish Ministry of Culture in 2001. Zaha Hadid’s building, doubles the existing area of the museum, the extension is nog just an experience in itself, it also offers better facilities, enabling it to present special exhibitions at international level and etc.

ordrupgaard.dk

Like in many other projects designed by Zaha Hadid, Hadid has worked to decode and interpret the surroundings. Before she started, Hadid made studies of the terrain in the park at Ordrupgaard.  

This point of departure in the landscape has resulted in a very sophisticated and moulded figure which almost ‘hangs’ in the undulating terrain. It has been said that the extension at Ordrupgaard resembles a stranded whale and also a recently landed spaceship, but irrespective of the associations we make, it is a building which folds perfectly into the topography of the landscape. 

ordrupgaard

Inside, the building opens itself up as a ‘fluid space’ where it is hard to detect the transition between galleries and corridors, not to mention floors and ceilings. The rooms constantly relate to the curves of the terrain, with the ceiling rising and falling as you progress through them.

1_arkverdensklasse684x240

In many places the walls are slanted and irregular, and Hadid explores a plethora of crooked angles. As she says: “there are 360 degrees, so why stay with one”? These odd angles contrast with the building’s many soft bends and curves. Furthermore, the building is characterised by large areas of glass which invite in the daylight and surrounding nature and which reinforce the experience of the building’s integration with the landscape. 

Ordrupgaard under construction pictures on Arcspace.com
More pictures on Danda.be

zhadid20by20steve20double202

* Zaha Hadid is an architect and designer born in Baghdad in Iraq in 1950. She trained in Londen and graduated from the Architectural Association School (also kwown as AA-school) in 1977. Today, she has her own architect office Zaha Hadid Architects in Londen.

Since she started her own office, Zaha Hadid received several international prizes for architecture, on may 2004 Zaha Hadid became the first woman ever to receive the famous Pritzker Prize, what’s the highest recognition in international architecture.

See Zaha Hadid’s current projects and info on her website: http://www.zaha-hadid.com.

Pictures and info from Zaha hadid.com and Ordrupgaard.dk

Ørestad College by 3XN Architects, *COPENHAGEN, Denmark*

Project 2 in Copenhagen, Denmark this week: Ørestad College.

col_01

Ørestad College is designed by 3XN Architects and completed in 2007 in Copenhagen, Denmark. It was a restricted competition, that 3XN Architects has won.

Some text from 3XN Architects: 

The Ørestad College is the latest ‘gymnasium’ (college or upper secondary school) in Copenhagen, built in the Danish capital’s development area; Ørestad. The demographic development in greater Copenhagen has resulted in a remarkable growth of the 16 – 19 year group, with Copenhagen needing 50% more study places, and this led to a decision to build a new college in Ørestad City; the new city centre for the entire Ørestad.

Ørestad College offers fields of study within science, social science and human science. The purpose of the college is to realize the latest reform’s (2005) aims to strengthen and renew the students’ professional capabilities, to prepare the students better for university and to enhance the science aspect. This college has chosen a profile of media, communication and culture, and with wireless internet all over the school and with laptops for all students – hence the knick-name the Virtual College.

orestad

The brief was deliberately formulated without traditional terms for rooms, and left much to the architects’ interpretation. The proposal was therefore not so much a response to a specifically defined task as an element in the necessary development of the idea of a Danish college.

Four boomerang shaped storey decks rotate in relation to each other like the shutter of a camera. They form the superstructure; the overall framework of the college, and provide space for the college’s four study zones. Each zone is on one level, providing organisational flexibility, with the option of micro adjustment to create different spaces, learning environments and group sizes. The rotation of the storey decks projects a part of each deck into the high central hall. This part is the so called X-zone; a spatial expression of the colleges’ ambition to promote interdisciplinary expertise between study zones with physical and visual links.

orestad 2

The storey decks are open towards a central core, where a broad main staircase winds its way upwards to the roof terrace. The main staircase is the heart of college educational and social life; the primary connection up an down, but also a place to stay, watch and be seen. Three ‘mega columns’ form the primary load bearing system, supplemented by a number of smaller columns positioned according to structural requirement, not as part of a regular grid. As a result, each floor has few permanent elements and can be laid out and rearranged almost completely at will.

orestad 3

The superstructure is supplemented by a series of newly developed ‘room furniture’, which accommodate the need for the flexible and temporary room arrangements and learning environments required by varying group sizes – from one on one to an entire cohort.

orestad

The rotated decks are mirrored in the facades. Due to their rotation, the decks create openings double- and triple high while drawing lines on the façade. As a rule, the glass is smooth with the deck fronts, but on each floor, one façade is withdrawn to create an outdoor space. These outdoor spaces are connected from ground to roof. In front of the glass facades, a series of coloured semi-transparent glass louvers can open or close to protect from the sun, while adding dashes of colour to the indoor environment. 

Address: Ørestad Boulevard/ Arne Jacobsen Allé, Copenhagen, Denmark.
Architect: 3XNielsen Kim Herforth Nielsen, Bo Boje Larsen, Kim Christiansen
Client: Copenhagen Municipality.
Award: 1ste prize in an invited competition.
Completion: 2007
Size: 12.000m² / Budget: 27million euros

More pictures and information on 3XN.DK (architecture-type-education-orestad college)

The Elephant House- Foster an Partners *COPENHAGEN, Denmark*

The first project that I am going to present is The Elephant House at the Copenhagen Zoo, in Denmark for a group of Indian elephants. Foster + Partners took the challenge to design this elephant house.

a

The house is partially submerged in the ground, and the two large domes in the roof allow lots of daylight in the stables. The environment of the elephant house have been designed by the Danish landscape architect Stig L. Andersson.

j

g

e

 

Some information I found on Foster and partners pressweb:

The house features two glass-domed enclosures, allowing bull elephants to get away from the rest of the herd when they need to be alone.

 “This new Elephant House provides these magnificent animals with a stimulating environment, including easily accessible spaces for the public to enjoy them, and restores the visual relationship between the zoo and the park.

The project has been driven by research into the behavioural patterns of elephants. The tendency for bull elephants in the wild to roam away from the main herd prompted a plan organised around two separate enclosures. Covered with lightweight, glazed domes to provide natural light, these enclosures are designed to bring a sense of light and openness to a building type traditionally characterised as closed.

 

The spaces maintain a strong visual connection with the sky and changing patterns of daylight and the distinctive ‘fritting’ on the glazing simulates a canopy of trees. The varying levels on the site are exploited in cross-section. The elephant enclosures are set deep into the ground, ensuring excellent insulation on the perimeter walls and a natural fusion with the landscape.

 l

 

Additionally, the glazed domes have opening windows to allow natural ventilation and there is a heat recovery system – further enhancing the environmental efficiency of the scheme.

The Elephant House is Foster + Partners’ first zoological building. Inserted into the natural contours of the site, it replaces a structure dating from 1914 and sets new standards in zoological design, providing the animals with a stimulating environment that recreates aspects of their former Asian habitat.

 i

 

It is built with a warm terracotta-coloured concrete and the yellow beach-like sand that naturally existed on the site has been recycled to create the paddocks. The colours and textures convey a sense of the dry riverbed as found at the edge of the rainforest – a favourite haunt of Asian elephants

 

With mud holes, scattered pools of water and shading objects, the new Elephant House is a place where the animals can play and interact naturally. Broad public viewing terraces run around the domes externally, while a ramped promenade leads down into an educational space, looking into the enclosures along the way.

 

Spencer de Grey, Senior Executive and Head of Design said: “As our first zoo project, we were asked to create a new enclosure for a herd of Asian Elephants in Denmark’s renowned Copenhagen Zoo. We have designed a building that not only responds to the animals’ natural behaviour, but is also a seamless insertion into the landscape that uses the site’s natural properties to provide thermal insulation. We are delighted to learn that the elephants are enjoying their new home.”

Text from fosterandpartners 
More pictures on [Archdaily and fosterandpartners]

Blog op WordPress.com.