Field Chapel in Boedigheim by Students of the College of Architecture, Boedigheim, Germany

05Some students from the College of Architecture at the Illinois Institute of Technology, in collaboration with Ecker Architekten, designed and executed the ecumenical church in Bödigheim, Germany. The project was led by professor Frank Flury and assisted on a pro bono basis by the firm of Ecker Architekten (Buchen, Germany) with the craftsmen, volunteer workers and townspeople of the Odenwald/Bauland, a rural region in northern Baden-Württemberg.
04 The task of the design was to create a place of spirituality. Professor Flury defined the project for the twelve students who come from Alabama, Alaska, California, Florida, Idaho, Illinois, Tennessee and China, as “an interdenominational chapel, a space for people who are in a search for God – a place for quiet reflection, but also one that welcomes hikers and cyclists who appreciate a rest stop that has a sense of beauty. ”

07

08

The ecumenical chapel stands on a hill between the villages of Boedigheim, Seckach and Großeicholzheim.

The structure is visible from afar but can only reached by foot or by bicycle via a steep country lane. The students developed outdoor facilities and space as a logical consequence of interaction: when arriving at the site, a narrow footpath leads between an existing hedge and the blank tower facade to a small gravel forecourt, which is bounded on 2 sides with massive benches made of local limestone. This forecourt represents the secular realm. A brick platform rises from this forecourt, upon which visitors enter a closed patio and ultimately the sanctuary. This platform traverses the profane to the divine.

09

03Surrounded by 4 closed walls, views are limited to the sky and the tower, which encloses the chapel sanctuary. “The courtyard and chapel are situated in a sea of faith,” according to the students. “The Secular and the Sacred touch each other, they are connected with one another.”

06

02

Read the whole article here

VISIT ECKER ARCHITECTEN
AND
COLLEGE OF ARCHITECTURE

Bruder Klaus Chapel in Mechernich by Peter Zumthor, Germany

01

The Bruder Klaus Chapel in Mechernich is a small concrete chapel on the edge of a field built by local farmers. The chapel is designed by the Swiss architect Peter Zumthor. 

The structure on the inside was cast in concrete around a cluster of 120 tree trunks, cut from a local forest, which were then slowly smoked away. The meticulous arrangement of the trees into a tear or leaf shape created the oculus that provides the only light for the small dark space.

05

The chapel was built to honor Nicholas von Flüe, the patron saint of Switzerland also known as Bruder Klaus.

02

032

041

Pictures from Danda Gallery

More pictures of Peter Zumthor’s Bruder Klaus Field Chapel in Thomas Mayer’s archive.!!

Leon City Funeral Chapel by BAAS architects, Spain

01

The following Funeral Chapel is located in Leon, Spain, in front of a large green area  and close to a residential neighborhood. To integrate the building into the natural environment, BAAS Arquitectes decided to bury it under a pond of water.

The waiting room opens to a large slope of ivy and birch, and is characterized with varnished wood, carpets and large indirect lighting to enhance their comfortable appearance. The rooms are naturally illuminated through some courtyards with water that gives privacy to the family. The building is constructed entirely of concrete, the only fitting material for a tombs. The choice of colour reminds us of the Boñar stone of which the whole city is built.06

02

04

05

More info and pictures on archdaily

Architect: Jordi Badia/ Josep Val                       
Location: León, Spain
Project: 1999
Construction: 2000
Photographs: Eugeni Pons

VISIT BAAS ARCHITECTS

Monastery for Cistercian nuns, Taura Island, Norway by Jensen & Skodvin

tautra_fjern2_060809

The following project is situated on the island Tautra in the Trondheimsfjord in Norway. It is a new monastery for 18 nuns and includes a small church and all the facilities needed to make a living, as areas for production and so on.

tautra_nord2_060809

070129_tautra_028

The monastery was founded by nons from different countries, mostly the US, but all from the Cistercian order, joined by their common vision to create a new convent on the Tautra Island. The site where the new monastery is build, hosts the ruins of a 13th century abbey. The project started and 2005 and was finished in 2006.img_2205

tautra_klosterhage1_060809

The project consists of a system with different sized rooms that are connected in the corners and linked by courts. Altogether there are 7 gardens, created by courts between the rooms. The nuns have been very active clients and have planned the landscaping and fencing around the convent and the seven gardens themselves in close cooperation with the professionals from the local congregation.

dsc00787

tautra_kirke4_060809_copy

The building is constructed with laminated spruce wood (215x215mm). The dimension makes it possible to frame all walls so the corners would solved intrinsically, because the pillars would always cover the whole corner. The outer surfaces of the buildins are made out of an unusual use of stone: a collage of thin stripes of differently colored stones, used like this to blend harmoniously with the Norwegian landscape. The slabs are fastened to the structure with several metal clamps.

tautra_kirketak13_060809_copy

tautra_kirke21_060809_copy

The nuns made some changes to the original plans, to have the complex more in line with theire beliefs. The original covered area was reduced by 30% and the walkways were eliminated for the sake of miniature gardens. No wood veneer could be used on the inside walls because it would distract the nuns from their prayers.

tautra_tak2_060809

Awards: – Forum Aid Award 2007
                  – Selected work, Mies van der Rohe prize for Architecture 2006
                  – Arets Bygg 2006
                  – Marmomac International Stone Award 2007

More info on Jsa.Taura 
[Pictures and info from Jsa.no]

 VISIT JENSEN & SKODVIN Architects

Small selection of projects of Aoki & Associates

Some photographes of projects out of Aoki & Associates portfolio. Aoki & Associates is a very fascinating and inspiring firm with a strong contemporary design. Defitnely take a look at their portfolio. http://www.aokijun.com

A small selection of projects:

 ‘Go-Sees Hiroo’ Photography Studios – 2008go-sees-hiroo

N House – 2007
image05

Louis vuitton Roppongi Hills – 2003
louis-01

XEL-HA by Afloat
xlha_003a

white Chapel –
 chwt_034a

 More information:  Aoki & Associates: http://www.aokijun.com (pictures from website)
Found Aoki & Associates via Plusmood

http://www.aokijun.com

Selexzy Bookstore by Merkx and Girod Architects, Maastricht, Netherland

The following Selexzy store is located in a former Dominican church in Maastricht, Netherland. The bookstore is designed by Dutch architects Merkx + Girod and has won the Lensvelt de Architect Interior Prize in 2007.

01

Merkx+Girod architects have created a contemporary bookshop in a former Dominican church, preserving the unique landmark setting. The church has been restored to its former glory and the utilities equipment has been housed in the extended cellar.

04

Text from worldarchitecturenews:

The architects were commissioned by the Dutch bookseller to convert the forler Church into a modern bookstore. For the same client M+G had previously designed two bookstores in The Hague and Almere. The unique location in Maastricht however asked for a very different approach. The store demanded 1,200 sq m of commercial area where only 750 were available.

022

The initial idea of the client to install a second floor within the church was rejected by the designers, because this would completely destroy the spatial qualities of the church. The solution was found in the creation of a monumental walk-in bookcase spanning several floors and situated a-symmetrically in the church. In doing so the left side of the church remained empty while on the other side customers are lead upstairs in the three- storey ‘Bookflat.’

031

The ground floor gives room to several different book displays, information desks, magazine-stands and cash registers, all made of standard sheet materials in different colours and surfaces.

More info about Merkx and Girod, click here
Photos are by Roos Aldershoff

Via http://www.worldarchitecturenews.com/

The White Rabbit restaurant in Singapore by Takenouchi Webb

The White Rabbit restaurant, designed by Takenouchi Webb, in Singapore.

white-rabbit-restaurant1

The White Rabbit, is a restaurant and bar housed in an awe- inspiring and beautifull restored old chapel, that is located in the Dempsey Road area of Singapore and designed Takenouchi Webb.

The primary goal of this project, was to restore as many of the existing details as possible. There is a clear distinction between old and new, with much feeling and attention for the exisiting details of the church. Moreover, there are used natural materials, such as copper, marble, timber and etc. to keep the authentic value of the church.

white-rabbit-restaurant2

white-rabbit-restaurant5

A single dining space and bar with an attached outdoor terrace for dining and drinking, and a refreshing, yet timeless design complemented the dining concept of classic European comfort food.

white-rabbit-restaurant6

white-rabbit-restaurant4-2white-rabbit-restaurant7-1

Via [Coolboom and Yatzer]

More pictures and info on Yatzer.
Weblink The White Rabbit

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.