Kwint by SAQ- Studio Arne Quinze, Brussels, Belgium

Studio Arne Quinze (SAQ) a talented conceptual architecture and design firm located in Belgium, have designed this exclusive Kwint restaurant in Brussels. KWINT is located in the heart of the city of Brussels.

SAQ’s design features a custom- made sculptur bar, warm and neutral color palette, the dimensionality of the sculpture emphasizes the horizontality of the space while light reflects off the sculpture and grazes the walls to divide the space and create an intimate, magical experience that is light and refreshing. KWINT refers to the five arched windows in the newly opened restaurant.  The restaurant is enclosed by custom sized glass designed to fit delicately within the heavy existing architecture, creating a strong connection between history and modernization. Through the windows you have some breathtaking views of the city.

Restaurant – Bar Lounge- Delicatessen shop
Mont des Arts 1
1000 Brussels, Belgium

Via Purentonline

VISIT ARNE QUINZE STUDIO!

House S by dmvA Architecten, Mechelen, Belgium

Belgian practice dmvA Architects realised this extension of an existing row house in Mechelen, Belgium. In responding to the light problem on the groundfloor, they created the concept of a central void with glass floors so light could enter the house. Photographs by Frederik Vercruysse

Central void – glass floors
“Following a new addition of the family, the owners decided to rebuild their house. The existing house was extended according to building regulations, 17 m groundfloor, 13 m first floor and 9 m saddle-roof.

Responding to the light problem on the groundfloor, a central void was created, cutting three floors, so light could enter the house via the huge dormer window. In order not to lose space, the void was filled in with glass floors. This light-shaft organises and connects all different living-functions.”

Open house – own space – “The concept of the central void with glass floors also bears an educational aspect. By means of the glass floors, a spatial transparency is created through which all spaces are connected. Children are brought up with the emphasis on ‘living together’, one of the main principals in education. At the same time everyone has the disposal of his own space.”

Street – garden, closed- open, dark- light, strict –sculptural – “The façade on street side is in every inch the opposite of the back façade. The design of the front is the result of the search for sunscreen, privacy, closeness, urbanism. Characteristic to the front façade is not only verticalism, but also the contemporary translation of roller-blinds, so often used in the past.

The back façade, on the contrary, is open, clear, white with large windows. The design-language applied gives this façade a sculptural character.”

Text by dmvA Architecten
Photographs by Frederik Vercruysse

VISIT dmvA ARCHITECTS

Stef & Britt by CSD Architecten , Antwerp, Belgium

We build this house for ourselves,  Britt Crepain & Stefan Spaens/ CSD Architecten designed this house for themselves. The house is build on a very small plot of land in a narrow street in Antwerp, Belgium.

More information, pictures and plans on Archinect- Case- Studie

Via Archinect

VISIT CSD ARCHITECTS

VDAB Office Building by BOB361 Architects, St.- Niklaas, Belgium

News from home! Belgium based architects BOB361 designed this office building for VDAB located in St. Niklaas, Belgium. The project got recently shortlisted in the office category of the World Architecture Festival this year.

Staff can enter the building via an internal staircase from the car park beneath the building. The building on top is supported by black and yellow angled columns. Visitors can enter from the street or through the garden.

Considering the urban anchoring of the site, the angles of this building block are the regulating elements. The VDAB-project anchors itself with the existing context on the corner of the Noordlaan-Drie Koningenstraat, which is in direct relation with various public functions (post, ministry of finances), located near the main road. It is an intuitive meeting point located on a wide footpath. The second angle is the location for a possible extension and is at present, included in the project’s garden.

Concerning the implantation of the building, the volume is entirely concentrated on the street side. This offers several advantages in the field of compactness, economy and energy assessment, acoustic comfort for the offices on the garden side, large distances to the neighbouring houses and avoids fragmentation of the open green space. For the acoustic comfort on the street side, patios were added. As a result, a simple image of the emplacement between the built and green space appears.

Because of the excavating cost the lightly polluted soil, the actual volume to be removed is minimised by mooring the parking into a slope. The remaining volume of soil extracted is used to form a landscaped garden and is naturally purified by the use of fotoremediating plants. The open and slightly sloped car park, offers thus, a pleasant solution that is naturally lit and ventilated, with clear views on the garden and other open spaces. Furthermore, the principal interior distribution passage way of the building, runs from the ground level to the first floor along a slope that is parallel to the parking space; This walkway links the public spaces on the ground floor in a natural and spatial manner with semi-public spaces on the higher levels.

On the second floor, functions that receive a lesser public audience are concentrated. These functions include offices for the Executive Board, staff services. A general meeting room forms the head of the building. The space next to the vertical staircase, can be used as individual conversation areas, by all staff members.

On the first floor, a number of common functions are settled. Directly above the reception hall, the cafeteria that includes a small kitchen, a smoking lounge, and a meeting room. The financial and facility services offices are situated, centrally in the building.

The parallel walls of the corridors are smooth, the flooring consists of concrete tiles and the respective portals of the varied coloured offices are drawn back from the wall line.  Because of this the public functions are as if located with their front door to the circulation area: thus the small scale and a sense of intimacy are reinforced.

The lobby hall on the ground floor, regroups the three basic functions, firstly, the employer line, secondly the central administrative cell, which is linked with the counter and thirdly the employee line. From the reception one has a direct view on the garden as well as on the entrance hall. The offices in the left wing of the building are organised around a central patio.

The jobseeker line is organised on the ground and first floor around the central pedestrian sloped walkway, which offers a spatial and physical connection between all the functions of the building. The staff services and administrative support facilities have been situated along the slope.

Firstly the building has been modulated on a 1,25 m, grid, secondly, the circulation area was positioned asymmetrically. Due to this, a large range of possible properties and surface of spaces arises.

The lower level includes storage rooms for archives, some technical spaces, a fitness area next to a covered pedestrian ramp, and to the half open car park for 43 vehicles that is linked to 12 parking places in open air.

Photographs are by Nullens André, Kempenaers Jan and Frederik Vercruysse.

Via Dezeen
Visit BOB361 Architects homepage for more info and pictures (or click on dezeen)

VISIT BOB361 ARCHITECTS

Knokke Footbridge by Ney & Partners, Knokke, Belgium

02Belgium based structural engineering consultancy designed by Ney & Partners, is situated on the Gueen Elisabeth Avenue, connecting Knokke with Ostende in Belgium.

03

01

Situated on the Queen Elisabeth Avenue, connecting Knokke with Ostende, this pedestrian bridge full fills two functions. On the one hand, the bridge connects the sea dike with a green zone in the “Polders”, creating tourism possibilities for cyclists and pedestrians. On the other hand the bridge symbolizes the entrance into the marine city of Knokke Heist. The static model is a continuous beam with 102m length that rests on 4 supports. This creates an ideal span division of 28m/46m/28m.

05

06

The structural form was first hand sketched, then digitally processed: a software program computed the minimum amount of material required and thus the shapes of the openings. The result is an optimized shape. From a conceptual point of view, the bridge consists of welded bent steel plates of 12mm thickness, forming a structural steel “hammock” to which a concrete deck is tied. To resist shear forces, caused by the bent shape in plan, the sides of the plates are inclined at 45°, with respect to the central axis.

09

07

Photographs are made by Daylight

VISIT NEY & PARTNERS

Square, Brussels Meeting Centre by A2RC Architects, Brussels, Belgium

10

I passed this building several times when it was under construction. I was suprised by seeing the pictures on world architecture news. because it was long time ago that I visited the building. The meeting center in Brussel, Belgium, is designed by A2RC Architects, a Belgium based office. Enjoy the pictures!

02

An audacious architectural proposition to the city offers a newfound visibility to the former “Palais des Congrès” by means of a poetic emblem embodied in the glass cube that forms the principal entry to SQUARE, Brussels Meeting Centre.

01

03

Its treelike structure and an aesthetic based on transparency and light, irresistibly evokes landscape architecture, takes root in history and projects the « Mont des Arts » into modernity. This monumentality, mild and poetic, dialogs with the image of the garden. Present and at the same time melting into the surrounding architectural landscape, it changes in materiality as the light and time of day change. The entry, in the form of a large exterior auditorium, allows an entry to the base of the cube, sliding along the exposition hall under René Pechère’s renovated historic garden. A terrace leads to the upper access situated on the « Esplanade du Mont des Arts ».

05

The carefully articulated cube contains ribbon shaped suspended stairs and catwalks that connect the different access levels to the complex of 50,000 sqm that optimally exploits the complex existing structure and succeeds in the challenge of increasing the capacity and the efficiency of the whole. Square now offers 27 meeting rooms of 40 to 1,200 for a total capacity of 3,538, an exposition zone of 3,670 sqm divisible in two distinct entities with a free ceiling height of 6m, a restaurant, and a « brasserie » of 420 places.

06

The reorganization fully exploits natural light in a building where the majority of spaces are underground. The meeting centre also benefits from the presence of prestigious works of art that decorate the foyers and position colours, which create an ambiance specific to the site.

07

Square therefore constitutes an attractive technological jewel at the heart of the « Quartier des Arts » and consumes the transformation of an important historic site by respect for it’s history and ambition for it’s future.

The poetic emblem of the cube becomes the urban symbol of a new site of communication with the world.

Location: Brussels, Belgium
Client:
Palais des Congrès, SPF
Artist:
Arne Quinze Studio
Budget:
60,000,000 €
Area:
52,000 sqm
Competition year:
2000
Construction year: (2002)
2006-2009
Photographs by
A2RC Architects

09

VISIT A2RC ARCHITECTS

Wooden extension by Gim Goes Architectuur

wimgoes1Wim Goes Architectuur designed this extension to this residence house that is located in the tiny hamlet of Bachte- Marie Leerne in the Flemish district of Belgium, about 10 kilometers from the country’s third largest city of Gent. Gent based architecture studio Wim Goes Architectuur designed the extension in wood.

wimgoes2

The wooden addition sits above a new wine cellar and extends partly over the pond. The intentional, unpretentious simplicity with functional clarity, results in stark beauty with Japanese-Finnish undertones. An elegant facade made form slim strips of wood encompasses both visual and structural grace.

Wim Goes is an award-winning architect, born in 1969 in Ghent. Wim Goes Architectuur was established in 1997 and the firm’s work includes private, public and retail projects, ranging from the stunning Yohji Yamamoto flagship store in a neoclassic building in Antwerp, to museum, office and design environments. This year, he was chosen as one of the 40 under 40 European Architects by the European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies and The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design.

wimgoes3

wimgoes3Photos by Kristien Daem

VISIT WIM GOES ARCHITECTURE

House conversion in Bruges by 51N4E Architects, Belgium

2

51N4E architects, converted and old shop into a contemporary weekend home in the old centre of Bruges in Belgium! The facade and the assets of the old house were kept intact. In the back, the architects designed a wooden organic room. The double- height space is entirely covered in timber planks, start of as an arch which gradually lifts asymmetrically towards the back, framing the tall trees of a the neighboors garden.

3
5Interesing about the interior is the contrast between the old stair and the shiny super furniture that is new designed. The confrontation between the historical and contemporary is what makes this project so special. More pictures can be downloaded here!

1

1

Images are made by Lindman Åke E:son

VISIT 51N4E ARCHITECTS

Hospital by Puresang, Antwerp, Belgium

a1

Belgian designers Puresang , recently designed Hospital, a clothing store set in a former stable in Antwerp, Belgium.

a2Text from Puresang:

When Jeroen Smeekens started Clinic almost four years ago, he never thought it would be such an instant success. Thanks to our craftsmanship, Clinic has been published in important magazines and has been quoted as the “Best retail concept” from the last decennia by trendwatcher Malcolm Mclaren.

a3If Colette in Paris is known for high fashion and gifts, Clinic has become the blueprint for a new era in concept stores for casual and sportswear. In December 2008, J. Smeekens has opened a new challenge: Hospital. And again, we were the ones who did the beautiful design and concept.

a4Hospital will be a crossover between high fashion and casual couture with eccentric toys for him and her. The shop is a Walhalla for new luxury, with a highlight on leading fashion trends and a diversity of accessories and one-off design pieces. It’s not Colette, nor Corso Como… it’s Hospital !

The location is in the trendy South of Antwerp, across the well-known Clinic. The space is situated in a former stables complex from the old and already destroyed Hippodrome of Antwerp. It’s a space of approximately 1000 square meters with a ceiling of seven meters high.

a7

a8

In front of the store you have a listed building where a small resto-coffee bar will be installed and on the three levels a new luxury Bed and Breakfast will be designed.

a5

a6

We wanted to add more drama to the design and did this by using materials such as old decorative glass panels and colorful, exotic tiles combined with highly polished metals and tropical woods mixed with exposed brick walls. The open space is split up and divided into levels which increases the retail space up to 1200 square meters. Dramatic lighting is one of the features used to illuminate the space whilst multi media effects bring more dynamism to the building. Hospital, a new challenge for new luxury!

a9

a10

a11Photographs by Guy Obijn.

More projects off Puresang on archiDE, click here!

VISIT PURE SANG

Urban Camping by Import.Export architecture, Belgium

01

Some stuff from home! Belgian architects import.export architects have created a mobile multi-storey structure that allows people to camp in urban areas. The structure is made out off steel and supports four platforms on which tents can be pitched.

02

05Camping is defined as ‘getting away from an urban area, and enjoying nature, spending one or more nights on a location’. As such, the phrase Urban Camping contradicts itself.

import.export ARCHITECTURE (Oscar Rommens en Joris Van Reusel, architecten) designed a new type of ‘small scale’ urban camping. The mobile UC can be implanted in any city centre that likes to experiment with this new type of camping. UC is a place where adventurous city wanderers can stay overnight, meet other campers and find a safe shelter with basic designed practical facilities.

From 24th April until 24th May 2009, UC was constructed for the first time on the Antwerp shores of the Scheldt, for the Kaailand Festival exhibition on mobile architecture.

This summer, UC will have a temporary resurrection by the Antwerp tourist service in Copenhagen, for the occasion of the project OUTCITIES from 25th July until 1st August, to promote the city of Antwerp and its innovative policy in terms of tourism.

04

03

More info, click here

Other projects from Import.Export on archiDE, click here!

VISIT IMPORT.EXPORT ARCHITECTURE


Blog op WordPress.com.