University of Liverpool Heating Infrastructure by Levitt Bernstein, Liverpool, England


London office Levitt Bernstein have completed an energy centre for the University of Liverpool in the UK, clad in diamond-shaped aluminium scales.

The new building has five pitched roofs, while glazed sections alternately reflect the surrounding listed buildings and allow glimpses of the machinery inside. Called University of Liverpool Heating Infrastructure Project, the building houses a new energy system that links two existing networks to provide hot water for the whole campus.


Via Architecturelab

Photography by Eddie Jacob

VISIT LEVITT BERNSTEIN

House on the Castle Mountainside by Fran Silvestre Arquitectos, Valencia, Spain

Fran Silvestre Arquitectos designed this amazing house that is located in Ayora, Valencia, Spain.

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.

The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the “new people.” In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap.

A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.

Photographs by Fernando Alda

Via Muuz

VISIT FRAN SILVERSTRE ARQUITECTOS

International Museum of Vulcanoes (IMoV) Lanzarote 2010 Academic Competition

Arquideas, a company dedicated to divulging and organization of architectural contests, is pleased to invite all students of architecture in the international area, to the competition of ideas “International Museum of the Volcanoes (IMOV) in Lanzarote” to be held between the months of September 2010 and February 2011.

Full details of the contest, and the information necessary for registration for participating, is available on the web http://www.arquideas.es.

The contest objective is to select the best idea for the International Museum of Volvanes (IMOV) located in the Timanfaya area on the island of Lanzarote. We will pay special attention to their location and proposed relationship with the environment and the resolution needs program proposed in the Bases of the contest.

MORE INFO ARQUIDEAS

Municipal Theater of Guarda by AVA Architects, Guarda, Portugal

AVA Architects completed this theater that is situated in Guarda, a rural part of Portugal. The buildings are located in the central part of the city, south of the historical centre. The site is contiguous with the close-knit urban fabric but does not share a direct relationship with the surrounding public space. The new buildings have been designed for this very particular spot. The complex is composed of two autonomous and differentiated buildings, imposing a certain formal autonomy on them.

The whole complex is very puristic, with the emphasis on the contrast of materials. Enamelled glass next to wood or metal, the trend used in the interior but also exterior.The facade is dominated by glass-fibre, concrete panels, glass and granite. The objective was to create various forms and spaces which will persuade and attract visitors.

Photographes by FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra ->visit FG + SG

VISIT AVA ARCHITECTS

L-Shaped House by NAT Architects, Amsterdam, Netherland

NAT Architecten designed this L-shaped house that occupies a lot right between the street an the water.

The side that faces the street is just one level and the side that faces the water is three level with a fully transparent facade. The ground floor is a loft-like space with a timber panel that divides the children’s place to play and the parents place to cook and meet with friends. The other two levels are divided between parent and children so they have their own privacy.

Photos by Peter Cuypers!

Via DigsDigs

VISIT NAT ARCHITECTS

Apartments by Tissellistudioarchitetti, Cesena, Italy,

Italian office Tissellistudioarchitetti have completed an apartment block in Cesena, Italy, built in long layers linked by ramps.
The structure has parking on the ground floor, more parking and outdoor areas on the first floor and 28 residences with deep balconies above that.

The aim of the project was to revitalize a dismissed industrial area with a residential building. The challenge was to work within the parameters of good design and a low budget to provide the city with quality architecture while respecting the commercial space requirements of the client.

The resulting project provides a substantial architectural impact with respect to the smaller buildings of the area that are characterized by a broad range of building styles. The decision to use a traditional structure allowed the architects to focus their design energy on the details and the finances on finishing material, which afforded the pursuit of innovative design.

The complex characteristics of the site required a comprehensive and functional solution, taking into account the slope of the lot. The resulting building is composed of superimposed layers, developed
longitudinally.

Each ‘layer’ has a specific designated use: the first level is reserved for parking, the second level contains more parking in addition to outside living space, and the remaining levels are dedicated to the 28 residential units. A system of ramps and pedestrian walkways unifies the structure and provides pedestrian and vehicular access to all levels.

The elevation integrates with the surrounding area while maintaining a strong architectural identity. Wide balconies run the entire length of the building to emphasize the horizontal progression of the structure while providing access to the rear residential units. As a play on depth, two bands enclose the structure in a unique graphic gesture, providing order to an otherwise fragmentary façade and serving as the identifying symbol of the building.

Special thanks to Tissellistudioarchitetti for sharing!

VISIT TISSELLISTUDIOARCHITETTI

Architecture Competition for Students- VHOM!

ArchMedium is organizing a new architecture competition for all architecture and related careers students to design a new building, the Vienna House of Music knowing the importance of Vienna’s past and future.

Description of the competition:

The House of Music is a new type of music school for Vienna that should be an important link between past and present of the city.  The building will have to resolve two separate programs, a music school / conservatory and a new public space that is related to the park and the city.

The project seeks to link the music and nature through the architecture. The Stadtpark is the chosen site, because it’s importance and because it’s located in Vienna’s famous Ringstrasse. The project has the difficulty of being close to the old town and in the middle of a park, at a time that is located along a small canal and two major avenues.

Bases and more information at ArchMedium.

VISIT ARCHMEDIUM

Modern House Patio by VMX Architects, Amsterdam, Netherland

VMX Architects designed this house that is located in IJburg, Amsterdam, Netherland. In the design of this house there are two classical typologies combined: the patio villa and the manor house, or domus.

Horizontally the house has been divided in three parts. The ground floor is designed as a basement, with the entrance to the house, the storage space, and a large play and hobby room adjoining the garden. The patio with the kitchen is an open space on the first floor. The sitting room, or lounge with a view of the garden and the street, is situated above the kitchen.

The top floor of the house is reserved for the bedrooms and bathroom. The facades of the S-house are clad in bright yellow tiles that clearly sets the house apart from all other houses in the same row.

Vist the website for some other interesting projects! -> VMX ARCHITECTS

VISIT VMX ARCHITECTS

St Laurentius by C18 Architekten, Rottenburg‐Hailfingen, Germany.

C18 Architekten designed this town centre of Hailfingen in Rottenburg‐Hailfingen, Germany.

The town centre of Hailfingen is characterised by simple, rural building structures. The situation “behind the church” features attractive open spaces.

Our thoughts to shaping the structure are defined by analogies to the townscape of Hailfingen. By architectonic interventions like the solid construction of the buildings volume and the size of openings in walls, habitual perception patterns are challenged and indicate the special use of the new parish hall in the village context.

Via Arch-times

Photographs by Brigida Gonzalez

VISIT C18 ARCHITEKTEN

The Narrow House by Bassam El-Okeily, Bilzen, Belgium

Bassam El Okeily designed this very interesting house in a small city called Bilzen in Belgium. Bassam El Okeily designed this house for a couple passioned by history and art.

The house has a closed ground floor exterior (entrance & garage) topped by a total transparency in glass. The display window reveals two balconies in skewed positions projection from a white façade.

The lower balcony contains a reading corner for a library belonging to the gentleman of the house, while providing him with a sheltered view of the street. The upper balcony accommodates an artist’s studio, the private domain of his wife. Blue light turn the façade into a spectacular light sculpture after dark.

Architecture become a pretext to chair something else than the sidewalk. A house is a space to live; it could also be a place to remain.

what‘s a house? A space to live, to project our happiness between four walls, then to spread out our vanity outside these walls.

Can there be space for something else?
A space for our melancholy, our scars, Then the luggage of our memories.

It is a narrow house which leaves with its threshold, our thousand and one smooth and invented lives.

It is a narrow house which offers to a narrow street: the history of a man, a woman and their passions.

History of a house imagined to live. But also to remain.

Special thanks to Bassam El Okeily for sharing!
Photography by Tim Van de Velde

Client: Mr Menten & Mss Bienkens
Architect:
Bassam El Okeily
Architect Collaborator :
Karla Menten
Statics:
Ingineer Ten Half

VISIT BASSAM EL OKEILY

Blog op WordPress.com.