Municipal Theater of Guarda by AVA Architects, Guarda, Portugal

AVA Architects completed this theater that is situated in Guarda, a rural part of Portugal. The buildings are located in the central part of the city, south of the historical centre. The site is contiguous with the close-knit urban fabric but does not share a direct relationship with the surrounding public space. The new buildings have been designed for this very particular spot. The complex is composed of two autonomous and differentiated buildings, imposing a certain formal autonomy on them.

The whole complex is very puristic, with the emphasis on the contrast of materials. Enamelled glass next to wood or metal, the trend used in the interior but also exterior.The facade is dominated by glass-fibre, concrete panels, glass and granite. The objective was to create various forms and spaces which will persuade and attract visitors.

Photographes by FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra ->visit FG + SG

VISIT AVA ARCHITECTS

Advertenties

L-Shaped House by NAT Architects, Amsterdam, Netherland

NAT Architecten designed this L-shaped house that occupies a lot right between the street an the water.

The side that faces the street is just one level and the side that faces the water is three level with a fully transparent facade. The ground floor is a loft-like space with a timber panel that divides the children’s place to play and the parents place to cook and meet with friends. The other two levels are divided between parent and children so they have their own privacy.

Photos by Peter Cuypers!

Via DigsDigs

VISIT NAT ARCHITECTS

Apartments by Tissellistudioarchitetti, Cesena, Italy,

Italian office Tissellistudioarchitetti have completed an apartment block in Cesena, Italy, built in long layers linked by ramps.
The structure has parking on the ground floor, more parking and outdoor areas on the first floor and 28 residences with deep balconies above that.

The aim of the project was to revitalize a dismissed industrial area with a residential building. The challenge was to work within the parameters of good design and a low budget to provide the city with quality architecture while respecting the commercial space requirements of the client.

The resulting project provides a substantial architectural impact with respect to the smaller buildings of the area that are characterized by a broad range of building styles. The decision to use a traditional structure allowed the architects to focus their design energy on the details and the finances on finishing material, which afforded the pursuit of innovative design.

The complex characteristics of the site required a comprehensive and functional solution, taking into account the slope of the lot. The resulting building is composed of superimposed layers, developed
longitudinally.

Each ‘layer’ has a specific designated use: the first level is reserved for parking, the second level contains more parking in addition to outside living space, and the remaining levels are dedicated to the 28 residential units. A system of ramps and pedestrian walkways unifies the structure and provides pedestrian and vehicular access to all levels.

The elevation integrates with the surrounding area while maintaining a strong architectural identity. Wide balconies run the entire length of the building to emphasize the horizontal progression of the structure while providing access to the rear residential units. As a play on depth, two bands enclose the structure in a unique graphic gesture, providing order to an otherwise fragmentary façade and serving as the identifying symbol of the building.

Special thanks to Tissellistudioarchitetti for sharing!

VISIT TISSELLISTUDIOARCHITETTI

Architecture Competition for Students- VHOM!

ArchMedium is organizing a new architecture competition for all architecture and related careers students to design a new building, the Vienna House of Music knowing the importance of Vienna’s past and future.

Description of the competition:

The House of Music is a new type of music school for Vienna that should be an important link between past and present of the city.  The building will have to resolve two separate programs, a music school / conservatory and a new public space that is related to the park and the city.

The project seeks to link the music and nature through the architecture. The Stadtpark is the chosen site, because it’s importance and because it’s located in Vienna’s famous Ringstrasse. The project has the difficulty of being close to the old town and in the middle of a park, at a time that is located along a small canal and two major avenues.

Bases and more information at ArchMedium.

VISIT ARCHMEDIUM

The Fredensborg House by NORM Architects, Copenhagen, Denmark

NORM Architects have recently completed the great interior for a House near Copenhagen, Denmark.

On a sloping property north of Copenhagen, the Fredensborg House is built on five small plateaus connected by steps, reflecting the shape of its surrounding terrain. The house aesthetic is derived from inspirations brought about by the labyrinthine mountain village architecture, those that you may find familiar in Southern Europe, the architecture of Chinese temples, and in the works of modernist Danish architecture Jorn Utzon.

Via dailyicon

VISIT NORM ARCHITECTS

Home 08 by i29 Architects, Amsterdam, Netherland

i29 Architects designed this small apartment of 45 square meters in Amsterdam, completely renovated because of foundation repair.

In it’s new layout all the functions of the house are placed in two wall units. Entrance hall, wardrobe and kitchen equipment are hidden behind a pinewood wall. On the opposite a second wooden wall of the same material is placed. This wall integrated a bench, fireplace and storage. Floor, ceiling and walls are all white. A custom designed table and bench, together with the fireplace are anthracite gray. The simplicity of the design and choice of materials give this apartment lots of space within the limited area.

Other stories of I29 on ArchiDE:
+ Home 07 by i29 Interior Architects, Amsterdam, Netherland
+ Home 06 by i29, Amserdam, Netherland
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Modern House Patio by VMX Architects, Amsterdam, Netherland

VMX Architects designed this house that is located in IJburg, Amsterdam, Netherland. In the design of this house there are two classical typologies combined: the patio villa and the manor house, or domus.

Horizontally the house has been divided in three parts. The ground floor is designed as a basement, with the entrance to the house, the storage space, and a large play and hobby room adjoining the garden. The patio with the kitchen is an open space on the first floor. The sitting room, or lounge with a view of the garden and the street, is situated above the kitchen.

The top floor of the house is reserved for the bedrooms and bathroom. The facades of the S-house are clad in bright yellow tiles that clearly sets the house apart from all other houses in the same row.

Vist the website for some other interesting projects! -> VMX ARCHITECTS

VISIT VMX ARCHITECTS

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.