St Laurentius by C18 Architekten, Rottenburg‐Hailfingen, Germany.

C18 Architekten designed this town centre of Hailfingen in Rottenburg‐Hailfingen, Germany.

The town centre of Hailfingen is characterised by simple, rural building structures. The situation “behind the church” features attractive open spaces.

Our thoughts to shaping the structure are defined by analogies to the townscape of Hailfingen. By architectonic interventions like the solid construction of the buildings volume and the size of openings in walls, habitual perception patterns are challenged and indicate the special use of the new parish hall in the village context.

Via Arch-times

Photographs by Brigida Gonzalez

VISIT C18 ARCHITEKTEN

Have a Merry Christmas and a Happy New Year 2010!!

ArchiDE wishes you all a Merry Christmas & Happy New Year! I’m taking off for a couple of days to spend some time with friends and family but I’m back in 2010!

Have a Merry Christmas and a Happy New Year 2010!!

Picture is from a contest held by  worth1000, which requires artists building architectures with food. Check out the website for more interesting creations.

Wallpaper* Design Awards 2010! Vote now

Air Multiplier fan by Dyson

It’s time again for Wallpaper* Annual Design Awards. As usual the judge’s list is stellar. “To judge the Awards, Wallpaper* has once again brought together a highly esteemed international panel. The judges are Paris-based fashion designer John Galliano, Belgian-born installation artist Carsten Höller, American interior designer Kelly Wearstler, British media executive James Murdoch, American architect Steven Holl and Spanish film director Pedro Almodóvar.”

CLICK HERE TO VOTE!

Wallpaper*, the international design, fashion and lifestyle bible, has announced HTC, a global smartphone designer, as its new headline sponsor of the Wallpaper* Design Awards. The six-figure partnership will span global activity in the magazine, on wallpaper.com and at the Awards event.

HTC’s sponsorship of the Wallpaper* Design Awards reflects HTC’s commitment to design. As an established and respected brand in the mobile industry, HTC is focused on delivering beautifully designed devices, both inside and out, in a Quietly Brilliant way. This aligns perfectly with Wallpaper*.

As part of the partnership, HTC will have a strong presence in Wallpaper’s dedicated Design Awards issue, one of the most popular editions of the year. Online promotion on wallpaper.com kicks off with the launch of the HTC-supported Reader’s Choice Award, which in keeping with HTC’s quietly brilliant ethos will celebrate products that subtly demonstrate the essentials of good design. The brand’s presence on the website will then increase throughout January to the homepage and every channel.

To judge the Awards, Wallpaper* has once again brought together a highly esteemed international panel. The judges are Paris-based fashion designer John Galliano, Belgian-born installation artist Carsten Höller, American interior designer Kelly Wearstler, British media executive James Murdoch, American architect Steven Holl and Spanish film director Pedro Almodóvar.

John Wang, chief marketing officer, HTC Corporation comments: “Quietly brilliant is doing great things in a humble way, with the belief that the best things in life can only be experienced, not explained. The Wallpaper* Design Awards represent the ideal way for us to reach people who have a real passion for design and to commend quiet brilliance.”

Gord Ray, Wallpaper* publishing director, adds: “Wallpaper’s Design Awards get bigger and better every year and the celebratory issue of the magazine is always eagerly anticipated. Having HTC on board, with its commitment to design and innovation, is a great synergy and testament to the influence our Design Awards have on the world design stage.”
The Wallpaper* Design Awards in association with HTC are now entering their sixth year. They celebrate and congratulate the year’s highest design achievers in a broad range of categories from extraordinary architecture and brilliant product design to the most life enhancing item.
The Wallpaper* Design Awards issue goes on sale on 14 January 2010. Details of the Awards event will be announced in due course.

Up street furniture by Ewo and Norway Says

VOTE NOW!

REFF Competition – 100Spaces Contest – Architecture/Design/Landscape

RE_FF_logo

RomaEuropa Fake Factory is an international videoart, electronic music, literature, visual arts, design, architecture, landscape and law art competition. It is the detournement of the RomaEuropa Web Factory, a productive, pragmatic critique to the conservative cultural models that continue in their blindness towards the new models enabled by the network.

Here are the Categories for the competition:
– 100Cuts: video art
– 100Samples: music
– 100Quotes: literature
– 100Flash: GIF art
– 100Spaces: design, architecture, landscape
– Law Art: the law as form of art

The theme of the contest is Freedom to Remix. All the competitions require artists, creatives, cultural operators and lawyers, intellectuals and art lovers to question themselves on the subjects of intellectual property and of the models for culture, creativity and innovation currently being enacted worldwide by institutions, governments, big cultural operators.
Can art become a tool to research on the feasibility of new models? Can it promote research and innovation? Can we all simply try to enact innovative models, discussing them as we go along to create a cultural process that is significative in the contemporary world?

VISIT ROMAEUROPA FOR MORE INFORMATION

BIG and Michel Rojkind Win Cultural Competition, Mexico

a1

Rojkind Arquitectos and Copenhagen architects BIG have recently won a competition to design a museum overlooking Mexico City. The new building has a cross- shaped form and will occupy a hillside above the city and incorporate a large viewing platform on the roof. Based on the concept of an “opened box” which unfolds into a cross shape, the Museo Tamayo will occupy a hillside overlooking the city.

a3

Here’s some futhur information from the architect:

Set upon a steep hillside in Atizapan on the outskirts of Mexico’s largest metropolis will soon sit the New Tamayo Museum which will serve as a nucleus of education and culture, locally, regionally, and internationally. Named after the Oaxacan born artist Rufino Tamayo (1899-1991) The very strong and symbolic shape of the cross is a direct interpretation of the client’s preliminary program studies that defined the museums optimal functionality.

a4

a2

The main concept of MUSEO TAMAYO EX-TENSION ATIZAPAN is an “OPENED BOX” that unfolds, opens and invites the visitors inside. Package, restoration and storage will serve as additional cultural spaces for visitors to understand the stages that an art piece goes through in order to get to its specific destination. This is a very direct, strong and symbolic project. Where the shape derives from the client’s preliminary studies that defined the optimal functionality and was then enhanced by taking advantage of the best views from above, making the best of the steep terrain and shading the more social program below, exterior and interior spaces overlap to provide the best environment possible for each function, and optimal climatic performance.

a9

a12Michel Rojkind from Rojkind Arquitectos:
Understanding that contemporary art spaces pretend to be more important than the art they contain, our proposal arises from the scheme of requirements previously studied by our clients, assuring maximum functionality in each area while focusing on the development of art projects. By enhancing the program and understanding the topography, a balance between form, function and visual impact for this important space was created. Once the functional part was improved, we could give attention to details that make the space not only a culture enclosure, but also a building that understands its surroundings to distinguish itself and transform from a simple form to a powerful symbol, controversial, but ideal to lodge this new space.

a6

MUSEO TAMAYO EX-TENSION ATIZAPAN makes the best of the steep terrain allowing the galleries to shade the more social programs below, exterior and interior spaces overlap to provide the best environment possible for each function, and optimal climatic performance. The permeable brick shading façade eliminates or reduces the need for AC and combines good daylight with no sunshine and plenty of natural ventilation. Although, it will be the museums symbolic provocation of its form and content that will attract its visitors, once there, they will discover that its design, though modest, is intelligently and sustainably planned.

a11a10Bjarke Ingels, BIG Partner-in-Charge:
When you ask contemporary artists what kind of space they would prefer to exhibit their work in – they almost always describe old industrial warehouses or loft spaces. It is the kind of space where they have their studios, but most importantly the rough structures, with large spans and generous ceiling heights provides them with the maximum freedom of expression. On the other hand the museum director or the mayor might want an icon that to attract visitors.So museum design is often caught in a dilemma between the artists demand for functional simplicity and the museum’s (and architect’s) desire to create a landmark. The cantilevering cross is the literal materialization of the cruciform functional diagram – devoid of any artistic interpretation. MUSEO TAMAYO EX-TENSION ATIZAPAN becomes the embodiment of pure function and pure symbol at the same time.

a8Images: BIG/Michel Rojkind

VISIT BIG ARCHITECTS

VISIT ROJKIND ARQUITECTOS

Basque Health Department Headquarters by Coll-Barreu Arquitectos, Spain

 

01

The new Basque Health Department Headquarters designed by the  Coll-Barreu Arquitectos is located in Bilbao, Spain. The building is a centerpoint of two important streets on a crossroad. 

basque-health-dh12

03

7-17-2

02

The building concentrates services and communications in a vertical spine attached to the longest party hedge and generates seven open floors assigned for offices. Above this, there are two floors for local representative and institutional use. The board hall takes up the double height of the tower. The assembly hall, its lobby and its appendages are situated in the first basement. Further below there are two parking floors and one fourth level for archives. The car lifts allow access to all the basement levels.

basque-health-dh3-11basque-health-dh3-2

 

05

04

The double façade solves not only urban requirements but also those concerning energetic, fire-resistant and acoustic insulation from outside. This climatic improvement enables the elimination of the conventional air-conditioning installation as well as the false ceiling. Thus, the sound produced by the building is reduced, air recirculation in workplaces disappears, with a significant increase of health conditions.

The folded façade generates multiple visual from inside to the streets bellow, and also from the highest floors to the landscape that surrounds the city, a highly effective mechanism for the incorporation of urban vitalism inside the building. The workspace benefits of the permeable, passable and liveable volume of the façade, that enables the building breathing and the space exchange between inside and outside. The system facade of the building is similar to the experience of sitting at the door of a house, above the threshold, with an eye toward the road and the back into the home.

Via Designboom

VISIT COLL-BARREU ARQUITECTOS

Blog op WordPress.com.