Place Florence by MIKOU Design Studio, Fez, Morocco

Mikou Design Studio designed place Florence in Fez, Morocco. The outdoor space consists of eight lattice structures positioned in a circular form around a garden. At night the structures are illuminated with many LED lights reflecting the shadows of lace.

Florence Square is situated in a strategic area in the new town of Fez.  The square is structured by a main urban axis, a broad boulevard with a central island generating an important pedestrian flow.  The remodeling of Florence Square in Fez aims to create a space for encounters and meetings at a pedestrian scale and the scale of the neighborhood, but also a place clearly identifiable as a representative part of the modern Fez.

This symbolic place evokes Florence to the people of Fez, inspires and moves them.  It is a vehicle for dialogue between cultures and recalls the journey of architectural forms.

In designing the square, we were inspired by a strong and symbolic figure in the Florentine urban landscape, the octagonal form of the Baptistery of San Giovanni. We felt it essential to bring strong architectural elements to Florence square to give it an urban presence and limit it spatially.

Architect : Mikou Design Studio

Salwa Mikou, Selma Mikou, Cécile Jalby, Iskra Pencheva, Gwenaël Jerrett, Ludivine Specht
Client : City of Florence
Programme : Urban piazza and underground parking
Budget : 5 M €
Surface: 10 000 m2
Location : Fez
Date : competition 2008 / Completion 2011

Mikou Design Studio, is a young and succesfull architecture office founded in 2005 by sisters Selwa en Salma Mikou based in paris, France. The two partners, Salwa and Selma Mikou were born in Fes Marocco in 1975. After attending school in Paris (Paris Belleville) and Lausanne (EPFL), they received their diploma on Architecture and Urban design in 2000. During 2000 to 2005 they worked at RPBW (Renzo Piano Building workshop) and AJN (Ateliers Jean Nouvel) where they were in charge of international projects.

Mikou Design Studio is currently involved in a large number of projects throughout France, Germany, Brazil and Morocco, with a focus on cultural, educational buildings, housing and offices.

More projects of Mikou Design Studio on ArchiDE: click here

Special thanks to Selma for sharing!

VISIT MIKOU DESIGN STUDIO!

House in Casa de Campo by A-cero, Dominican Republic

A-cero Studio designed this residence on a plot near the coastline on the Caribbean Island.

From the principal access, the house seems to hide behind an attainment of curved walls that believe a sculptural set. In the middle, a big door of two sheets in wood leads to the housing. The whole housing has crossed ventilation, to be able to make use of all the advantages of the Caribbean climate especially the sea breeze.

Via Archdaily!
Photographs by Fernando Manosalvas

VISIT A-CERO STUDIO

Serpentine Gallery Pavilion by SANAA, Londen

01

This year got Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa, SANAA commissioned to design the Serpentine Gallery Pavilion in Kensington Gardens in London. The interesting about the the pavilion is its simplicity. The whole surrounding park is reflected in the aluminium roof of the structure, which is shaped to curve around the trees. The curved walls made of transparent acrylic and surrounds a cafe and auditorium.

Made of floating aluminium, drifting freely between the trees like smoke… its appearance changes according to the weather, allowing it to melt into the surroundings. No walls, it extends uninterrupted across the park with access from all sides. it is a sheltered extension of the park where people can read, relax and enjoy lovely summer days.’ -SANAA

The structure, whose free and open design co-founder Ryue Nishizawa, co founder described the open structure  as ‘a non-architecture idea, such as water or a rainbow, in a video interview on Architects Journal. The pavilion will be open to the public in Kensington Gardens from 12 july until 18 October, before being sold to a private buyer.

Previous designers for the Serpentine Gallery are Frank Gehry,Olafur Eliasson and Kjetil Thorsen,Rem Koolhaas and Cecil Balmond, Álvaro Siza and Eduardo Souto de Moura with Cecil Balmond, Arup, MVRDV, Oscar Niemeyer, Toyo Ito, Daniel Libeskind, 2001  and Zaha Hadid.

03

02

Architecture photographer Iwan Baan has been documenting the Serpentine Gallery Pavilion, click here for some great pictures!

04

08

Photographs by Luke Hayes and Iwan Baan

VISIT SANAA

Cardboard Cloud installation by Fantastic Norway, Oslo, Norway

01

Recently opened an exhibition featuring a giant pixaletaed cloud made of suspended cardboard boxes at the Centre for Design and Architecture (DogA) in Oslo, Norway. The design is made by Fantastic Norway architects!

The clouds consists of over 3000 cardboard boxes and divdes the large exhibition space into smaller areas. Enjoy the pictures!

023

021022

FANTASTIC NORWAY
“Cardboard Cloud // Description

The ”Cardboard Cloud” is an exhibition designed for the Centre for Design and Architecture (DogA) in Norway / Oslo. The exhibition aims to displays work done by Norwegian design students. Fantastic Norway Architects designed the architectural framework for the exhibition.

Being that the exhibition is set to present brand new design objects, we decided to base the architectural concept on the thrill of unpacking.

03

The installation consists of over 3000 hanging cardboard boxes resembling a large pixilated cloud, hovering over the exhibited material. The construction creates a large variety of spaces, from cave like to lifted and open areas, inside the 350m2 exhibition hall.

04The objects and design concepts are exhibited both inside and outside the boxes. In an environmental perspective the ambition was to create an exhibition with focus on reuse and low material cost.

The cardboard boxes will be recycled at the end of the exhibition, which only leaves wires as leftovers.

0506

Via Archdaily and Dezeen

VISIT FANTASTIC NORWAY ARCHITECTS

Urban Camping by Import.Export architecture, Belgium

01

Some stuff from home! Belgian architects import.export architects have created a mobile multi-storey structure that allows people to camp in urban areas. The structure is made out off steel and supports four platforms on which tents can be pitched.

02

05Camping is defined as ‘getting away from an urban area, and enjoying nature, spending one or more nights on a location’. As such, the phrase Urban Camping contradicts itself.

import.export ARCHITECTURE (Oscar Rommens en Joris Van Reusel, architecten) designed a new type of ‘small scale’ urban camping. The mobile UC can be implanted in any city centre that likes to experiment with this new type of camping. UC is a place where adventurous city wanderers can stay overnight, meet other campers and find a safe shelter with basic designed practical facilities.

From 24th April until 24th May 2009, UC was constructed for the first time on the Antwerp shores of the Scheldt, for the Kaailand Festival exhibition on mobile architecture.

This summer, UC will have a temporary resurrection by the Antwerp tourist service in Copenhagen, for the occasion of the project OUTCITIES from 25th July until 1st August, to promote the city of Antwerp and its innovative policy in terms of tourism.

04

03

More info, click here

Other projects from Import.Export on archiDE, click here!

VISIT IMPORT.EXPORT ARCHITECTURE


Windshape in Lacoste, France by nArchitects

01

Windshape was an ephemeral structure commissioned by the Savannah College of Art & Design (SCAD) as a venue and gathering space near their Provence campus in Lacoste, France. Built by nARCHITECTS and a team of SCAD students over a period of five weeks, Windshape became the small town’s main public meeting space, and hosted concerts, exhibitions, and ceremonies throughout the summer of 2006.

02

06

Windshape was conceived as two eight-meter-high pavilions that dynamically changed with the Provençale wind. A vine-like structural network of white plastic pipes, joined together and stretched apart by aluminum collars, emerged from the limestone walls and terraces of Lacoste’s hillside. Fifty kilometers of white polypropylene string was threaded through the lattice to create swaying enclosures. The string was woven into dense regions and surfaces and pinched to define doorways, windows, and spaces for seating.

By varying the degree of tension in the string, nARCHITECTS built Windshape to respond to the wind in several ways, from rhythmic oscillations to fast ripples across its surfaces. During heavy winds, Windshape moved dramatically, and made a hissing sound akin to dozens of jumpropes. The pavilions took on a multitude of temporary forms over the course of the summer, as they billowed in and out, and momentarily came to rest. In this way, the local winds and the Mistral gave shape to constantly mutating structures. The pavilions were illuminated at night against the backdrop of the Marquis de Sade’s castle, and were visible from as far away as the village of Bonnieux, 5 kilometers away.

03

03

The pavilions’ design reflects a desire to remix the hard and soft landscapes of Provence in an innovative tectonic system. The village of Lacoste appears hewn out of limestone, its streets and network of terraces seemingly chiseled out as voids in the hillside. In contrast, the surrounding fields, vineyards, and lavender bushes form a luminous, soft, and changeable landscape. Windshape refers in its exterior form and angular geometry to the medieval townscape, while echoing the mutating, softer agricultural landscape in its internal experience and dynamic qualities.

04

Windshape was a laboratory that allowed us to test the idea of a building that can respond to natural stimuli. Rather than simply sheltering us from the elements, buildings of the future could connect inhabitants to their environment, reminding them of its strength and beauty.

05

More info and construction pictures, click here.

VISIT nARCHITECTS

New Amsterdam Plein & Pavilion by UNStudio

unstudio01

The Dutch firm of UN Studio, headed by Ben Van Berkel, has been selected to design the New Amsterdam Plein & Pavilion.

unstudio02
At a press conference with Dutch officials held to announce plans for the joint Dutch-  American 2009 celebration of the 400th anniversary of Henry Hudson’s arrival in New York Harbor,  New York City Mayor Michael R. Bloomberg confirmed that Peter Minuit Plaza at The Battery will become the site of a major new public destination: New Amsterdam Plein & Pavilion will be a dramatic space where more than 5 million people a year, including 70,000 daily commuters and 2 million annual tourists, can find an extraordinary “outdoor living room” for spontaneous and scheduled activities, public markets, seating and shade, and an iconic state-of-the-art pavilion for food and information, designed by UNStudio, Amsterdam.
 
unstudio04
The Plein & Pavilion will be unique among the city’s many public spaces – a landscaped intermodal transportation hub of the21st century, where bicycles, buses, the subway and water transportation intersect with cultural offerings in a singular expression.
“the ideal site for a permanent commemoration of 400 years of Dutch history in New York, because it is steeped in a sense of a shared past and looks directly toward the harbor where Henry Hudson sailed, but is also entirely focused on the future by virtue of its role as a modern transportation hub within the constantly changing scene of Lower Manhattan. This is a site where history meets the future.”
Ben van Berkel
unstudio03
More info on Bustler!

VISIT UNSTUDIO

Wallpaper Design Awards 2009:Results

wallpaper design award 2009(Picture is a screenshot from Wallpaper’s website)

The results are finally here: the best of the best and the very highly commended of the rest, as chosen by our esteemed panel of judges – Kanye West, Jean Nouvel, Ines de la Fressange, Marc Newson, Sir Ken Adam and Stefano Pilati. See the winners on Wallpaper..

Visit Wallpaper

Lookout point by HHF Architects,Guadalajara,Mexico.

HHF

The Swiss based architects Herlach Hartmann Frommenwiler, short  HHF have designed a spiral lookout point for a pilgrimage route near Guadalajara in Mexico.

HHF

Context:
Ruta Peregrino is a path that goes from Ameca to Talpa de Allende, in the State of Jalisco near Guadalajara, Mexico. During holy week, about 2 million people walk along this pilgrimage path. The municipalities involved wanted to give the pilgrims some permanent service areas and have invited an international team of architects and designers to design the various parts of this project like Shelters and Lookout Points.

HHF planPlan
The HHF Lookout Point is designed to be an additional loop in the pilgirmage’s path. Its round shape was developed as a formal anticipation of the peoples movement through the platform, going up to enjoy the great outlook in the surrounding countryside. The asymmetric arched openings provide access to an open hall which is covered by the platform above.

HFF views

The inner walls are a shifted repetition of the primary facade in four tangential circles, between which the two staircases define a route up to the platform and back down. The only exception to the curved shape is a brick wall with a cross-shaped opening in the most protected part of the building, which serves as an intimate room for resting and prayer.

HHF sectionThe Lookout Point is, with exception of the black metal handrail and the brickwall with the cross, entirely built out of cast concrete. To symplify the rather complex basic geometrie and to facilitate its construction, each arc is formed by an identical element of formwork. This frame can be reused as the circles are erected one after another.

HHF

 HHFArchitects: Herlach Haermann Frommenwiler with Alexa den Hartog, Janna Jessen
Client: Secretaria de Turismo, Gobierno de Jalisco
Official project Site: http://rutaperegrino.wordpress.com/

– HHF Architects – http://www.hhf.ch –

‘Green Void’ by Lava Architects, Australia – Speedlink

Architects LAVA have created an installation, called ‘Green Void’ in the central atrium of Customs House in Sydney, Australia.

Here some pictures, for more information, please go to  archdaily.com!!

281882239_081210-green-void-build-up10cb

341481909_081210-green-void-build-up9cb

More information or the whole article on >>> archdaily.com

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.