Peter Zumthor wins Pritzker Prize

peter_zumthor

The Pritzker Prize, nobel-equivalent for architecture, laureate for 2009 has been announced: this year the prize goes to Swiss architect Peter Zumthor (1943). More info and images on the Pritzker Prize website. A couple of buildings designed by Peter Zumthor are: Brother Klaus Field Chapel, Kolumba Art Museum, Swiss Pavillion Expo Hannover, Therm Vals, and more.

Photo is made by Gary Ebner.

Top 10 Reasons Why to Date an Architect

Top 10 reasons why to date an architect. 

1. All night long, all night strong.

2. We are damn good with our hands.

3. If we can commit to chipboard, relationships should be easy.

4. You should see the things we erect.

5. Use to doing things over and over again.

6. Finishing early never happens.

7. We know the true meaning of interpretation.

8. Creative positioning.

9. Work well in groups.

10. Entry and passage are always exciting.

Yellow treehouse by Pacific Environment Architects PART 2

treehouse1

It’s not often that a commission to design a treehouse is offered, so when Colenso BBDO – on behalf of Yellow Pages briefed Pacific Environments Architects for a ‘reality’ TV advert for an off-the-wall functioning restaurant, Pacific Environments jumped at the opportunity. Working alongside Tracey Collins and her team , the idea was to source all products and services through Yellow Pages listings (the book, online and mobile). It has paid us to be in Yellow – that’s how we were chosen and we are getting a great profile as a result.

treehouse2

PEL assisted project managers The Building Intelligence Group, Colenso BBDO and Yellow in the selection of the enormous Redwood tree on which the treehouse is to be built which is over 40m high and 1.7m diameter at the base, on a site north of Auckland.

The concept proved challenging and encompassed a range of consultants to get both Resource Consent, Building Consent and construction underway in a very limited time. We’ve never been involved in a project quite like this before!

treehouse4

treehouse3

treehouse51

Architectural Concept

The concept is driven by the ‘enchanted’ site which is raised above an open meadow and meandering stream on the edge of the woods.

The tree-house concept is reminiscent of childhood dreams and playtime, fairy stories of enchantment and imagination .
It’s inspired through many forms found in nature -the chrysalis/cocoon protecting the emerging butterfly/moth, perhaps an onion/garlic clove form hung out to dry. It is also seen as a lantern, a beacon at night that simply glows yet during the day it might be a semi camouflaged growth, or a tree fort that provides an outlook and that offers refuge.The plan form also has loose similarities to a sea shell with the open ends spiralling to the centre .

treehouse7

It’s the treehouse we all dreamed of as children but could only do as an adult fantasy.

Access is via a 60m tree-top ‘accessible’ walkway -an adventure in itself.The selected site and tree had to meet a myriad of functional requirements -18 seated people and waiting staff in relative comfort complete with a bar; gaining correct camera angles with associated light qualities for filming the adverts, web cam and stills, have unobstructed views into the valley and entrance to the site and structural soundness . The final selected tree is one of the larger trees on the site and sits above a steep part of the site which accentuates the tree’s height. Kitchen/catering facilities and toilets are at ground level.

 treehouse8

Architects: Pacific Environments
Location: Auckland, New Zealand
Project year: 2008-2009
Photographs: Lucy Gauntlett

Blog that keeps you up to date: http://www.yellowtreehouse.co.nz/  (live webcam, pictures and video)

Other posts off the Yellow Tree House on archide, click here

VISIT PACIFIC ENVIRONMENT ARCHITECTS

Morimoto Restaurant by Tadao Ando, New York

morimoto-restaurant1

The Japanese architect Tadao Ando, was chosen to design the Morimoto Restaurant. The Chef Masharu Morimoto, decided to make his New York solo debut in 2006 with the opening of a new restaurant. 

The bi-level restaurant is separated into a 160-person seated dining area and a 40 person lounge in the lower level. Ando achieves a Zen-like serenity throughout the space by using glass privacy walls between tables, rice paper walls, and an organic ceiling that resembles the raked sand of Eastern rock gardens.

morimoto-restaurant2

The ‘bottle wall’, is composed out of 17,400 half liter plastic bottles, filled with mineral water and LED lighting. The combination of the led’s en the bottles, are producing a shimmery effect in the space. 

An another restaurant of Morimoto in Philadelphia, is designed by Karim Rashid.. More info on Morimoto Restaurant. websites

morimoto-restaurant2morimoto-restaurant4

morimoto-restaurant6

morimoto-restaurant7

Via Coolboom

VISIT TADAO ANDO

BMW Museum by Atelier Brückner, Munich, Germany

04

Architects Atelier Brückner designed the scenography of the new  BMW Museum, which opened in Munich last year. The project involved the renovation of the existing Museum bowl (which you can see on the left on the picture) on the site of BMW’s headquarters and building a new space for 4000 square metres of exhibition space. 

1

The new BMW Museum in Munich has a modern and dynamic language, which is related to the language of the automotive world. The museum opened on June 21st 2008 and sets a new standard in the realm of brand focused automotive- museums.

2

4

3

6
7

 

8

ATELIER BRÜCKNER GmbH, Stuttgart
– Master Planning, General Planning Museum
– Architecture
– Exhibition Design
– Scenography

Project Commencement: 2003
Start of Construction Work: November 1st, 2006
Opening: June 21st, 2008

Total Budget: 80 Million Euro

Exhibition Space: 5,000 m²
Net Total Area: 10,000 m²
Gross Floor Area: 12,200 m²

 

For more information and pictures, please click here to dezeen!

Building photographs by Markus Buck. Model photos by Sebastian Schröter

VISIT ATELIER BRUCKNER

archiDE is now on Facebook!

facebook_pic

It took a while, but here he is!  ArchiDE is now on Facebook!  You can be a fan if you like. Currently without much information, but this will change soon!

 

CLICK HERE TO BECOME A FAN

Baumraum Treehouses, small selection

04

The German company baumraum is specialised in the planning and realisation of treehouses and other constructions in natural surroundings. An architect, a landscape architect, an arbologist, and a craftsman design modern, natural and solidly constructed treehouses.

Each treehouse project is assessed individually. The team takes into consideration the condition of the environment and of the tree, with the size and features the clients desire.  

01-peartreehouse

02

Info from baumraum:

baumraum is specialised in the planning and realisation of treehouses and other constructions in natural surroundings.
We transform your individual ideas and wishes into ingenious and inspiring dwellings that combine versatility with craftsmanship of the highest quality and maximum safety standards. A major objective thereby is to handle the trees and their surroundings with the utmost care, ensuring their protection and preservation. 

We  combines the creative and constructive expertise of an architect with the long-standing experience of a landscape architect, a tree expert, and established, reputable craftsmen.

03

inside1_large

05

05

Info and pictures from baumraum

VISIT BAUMRAUM

Zira Island masterplan by BIG architects

zira island

Danish architects Bjarke Ingels Group have designed the masterplan for a carbon-neutral resort and residential development on Zira Island in the Caspian Sea.  Located within the bay of Azerbaijan’s capital city Baku, the 1,000,000 square metre masterplan will include seven residential developments, which the architect claim are based on the shapes of famous mountains in Azerbaijan.

The island will make use of solar heat panels, photovoltaic cells, waste water and rainwater collection, and an offshore wind farm.  According to BIG, the development  aims to be “entirely independent of external resources”.

zira-island

zira-island

zira-island

Info and pictures on archdaily! (including a video)

VISIT ARCH DAILY
VISIT BIG ARCHITECTS

New Amsterdam Plein & Pavilion by UNStudio

unstudio01

The Dutch firm of UN Studio, headed by Ben Van Berkel, has been selected to design the New Amsterdam Plein & Pavilion.

unstudio02
At a press conference with Dutch officials held to announce plans for the joint Dutch-  American 2009 celebration of the 400th anniversary of Henry Hudson’s arrival in New York Harbor,  New York City Mayor Michael R. Bloomberg confirmed that Peter Minuit Plaza at The Battery will become the site of a major new public destination: New Amsterdam Plein & Pavilion will be a dramatic space where more than 5 million people a year, including 70,000 daily commuters and 2 million annual tourists, can find an extraordinary “outdoor living room” for spontaneous and scheduled activities, public markets, seating and shade, and an iconic state-of-the-art pavilion for food and information, designed by UNStudio, Amsterdam.
 
unstudio04
The Plein & Pavilion will be unique among the city’s many public spaces – a landscaped intermodal transportation hub of the21st century, where bicycles, buses, the subway and water transportation intersect with cultural offerings in a singular expression.
“the ideal site for a permanent commemoration of 400 years of Dutch history in New York, because it is steeped in a sense of a shared past and looks directly toward the harbor where Henry Hudson sailed, but is also entirely focused on the future by virtue of its role as a modern transportation hub within the constantly changing scene of Lower Manhattan. This is a site where history meets the future.”
Ben van Berkel
unstudio03
More info on Bustler!

VISIT UNSTUDIO

Leon City Funeral Chapel by BAAS architects, Spain

01

The following Funeral Chapel is located in Leon, Spain, in front of a large green area  and close to a residential neighborhood. To integrate the building into the natural environment, BAAS Arquitectes decided to bury it under a pond of water.

The waiting room opens to a large slope of ivy and birch, and is characterized with varnished wood, carpets and large indirect lighting to enhance their comfortable appearance. The rooms are naturally illuminated through some courtyards with water that gives privacy to the family. The building is constructed entirely of concrete, the only fitting material for a tombs. The choice of colour reminds us of the Boñar stone of which the whole city is built.06

02

04

05

More info and pictures on archdaily

Architect: Jordi Badia/ Josep Val                       
Location: León, Spain
Project: 1999
Construction: 2000
Photographs: Eugeni Pons

VISIT BAAS ARCHITECTS

Blog op WordPress.com.