Pittman Dowell Residence by Michael Maltzan Architecture, La Crescenta, California

Via Architecturelab i found this amazing house, designed by MICHAEL MALTZAN ARCHITECTURE.

The project is a residence for two artists. Located 15 miles north of Los Angeles at the edge of Angeles forest, the site encompasses 6 acres of land originally planned as a hillside subdivision of houses designed by Richard Neutra. Three level pads were created but only one house was built, the 1952 Serulnic Residence. The current owners have over the years developed an extensive desert garden and outdoor pavilion on one of the unbuilt pads. The new residence, to be constructed on the last level area, is circumscribed by the sole winding road which ends at the Serulnic house.

More @ architecturelab
Photographs are made by
Iwan Baan

VISIT MICHAEL MALTZAN ARCHITECTURE

House V by PlanB and Mazzanti Architects, Colombia

Plan B Architects and Mazzanti Architects designed this House that is located near Bogota in Colombia.

Via mad
Photography by Rodrigo Davila

VISIT PLAN B

&


VISIT
MAZZANTI ARCHITECTS

Villa Mecklin by Huttunen Lipasti Pakkanen Architects, Finland

Villa Mecklin designed by Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects is located in the Finnish archipelago and was built in 2008.

It sits in a small depressions in the rock, its sheltered terrace extending over the summit of the rock.  In connection with the shoreline sauna, there is also a stove-heated cabin for guests.

The building materials selected for Villa Mecklin are uncontrived, basic ones suited for the archipelago. All wood surfaces have been left untreated and will turn grey naturally.

The floor area of the villa is 70m2 and the sauna is 20m2.

Via Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects

VISIT HUTTUNEN LIPASTI PAKKANEN ARCHITECTS

House 6 by Marcio Kogan, São Paulo, Brazil

Brazilian architect Marcio Kogan has recently completed this house in São Paulo, Brazil.

The House 6 project was thought out after the client had made an important request. The family wanted a covered external space to be used for everyday living. This space should be used to organize all the social life of the house.

The Brazilian tropical climate suggests ample use of these solutions in vernacular as well as in modern architecture.  Beginning from the colonial, Brazilian architecture has usually incorporated a space that was known as the veranda. Verandas are covered linear spaces in front of the living room and bedrooms which act as the intermediary between the interior and exterior.

In the House 6 project, the idea of the veranda has been reinvented. The veranda is not exactly in front of the living room, disposed longitudinally, but, rather, perpendicular to it. The wooden pillars that give support to the structure and the clay tiles of traditional verandas have been substituted by modern pilotis that support a volume of flat slabs.

The veranda of House 6, nonetheless, still remains an open space and, simultaneously, opens to the garden and the pool. It is a living room, a TV room and an extension of the internal kitchen.

This space, then, structured the entire architecture of the house, organized in two transversal volumes and an annex in the back that holds a home office. The lower volume houses the utilities, the kitchen and the living room with door-frames that can be recessed into the walls, and thereby entirely opening the internal space to either side.  This sets the cross-ventilation and an unfettered contiguous view of the garden.

The upper volume has the private area of the house with the bedrooms and, on the third floor there is a small multiple-use living room alongside an upper deck.

Architecturally, the space of the veranda, located under the bedrooms, would have a low ceiling-height, to create a warm feeling. The sum of the structure of the two perpendicular volumes and the living room ceiling-height would result in a very high ceiling.

Thus, it was decided to make the living room lower in relation to the veranda and the garden. This result made it possible to have a house with elongated proportions and the viability of a covered external pleasant space to be used on both warm and cool days in the city of São Paulo.

Via Contemporist
Photographs are made by Rômulo Fialdini

VISIT MARCIO KOGAN

Hidden House by Standard, Los Angeles, USA

“We’re thrilled with the way the house evolved,” adds Standard Principal and Co-Founder Silvia Kuhle. “Hidden House offers the ultimate country living experience in the middle of an urban environment.”

Los Angeles firm Standard has recently won the Single Family Housing category at the 40th Annual Los Angeles Architectural Awards with their project “Hidden House”.

Hidden House is located on a serene 7-acre site (in Glassell Park where the paved road ends at an old hand written sign marking the entrance to “Hidden Valley.”) The property, which can only be accessed via a half-mile unpaved road, offers expansive views of the city but seems a world away from Los Angeles at the same time.

Anticipating city restrictions associated with building on a site far removed from the street, Standard opted to keep the structure of the existing two-bedroom house substantially intact. At the same time the architects designed an entirely new home around the original space.

Today, the original two-bedroom cottage is incorporated into the house as the living and dining room. Standard added a new kitchen, family room, office, garage, master bedroom suite and kids bedroom, essentially doubling the volume of the house from 1580 sf to 3500 sf. The new house is arranged around two main courtyards. The main living spaces open up onto the interior courtyard, while the exterior courtyard looks out over the city in the distance. The self-contained cubes are arranged around the original footprint in such a way that they make order of the disorder. At a later date, the family may add on additional bedrooms per their original plan.

Hidden House also features several sustainable materials and features, ranging from the redwood cladding, to reclaimed endgrain block wood, to the cork flooring in the office, and highly efficient appliances/equipment. The design allows for excellent cross ventilation and day lighting, reducing the need to run forced-air conditioning or heat or energy-consuming electrical lighting. The house is insulated with sustainable cotton and built to be solar-ready. The garden is planted with native landscape and vegetables.

Photographs by Benny Chan

VISIT STANDARD

Mountains and Opening House by EASTERN Design Office, Takarazuka, Japan

The lower floor fully utilizes the slope of the mountain. The hidden areas become mountains、while the areas that is required light become valleys. These rolling undulations are all part of the design.

Japanese architects of EASTERN Design Office completed a studio supported above the residence on two mounds of crushed marble.

The project is located in Takarazuka city and is a home and studio for a footwear designer. The living areas are on the lower floor, sheltered on three sides by the earth of the sloping site.

The outside (exterior) mountain is formed into a mound by piling up soil excavated from the slope. The surface of the mound is a type of raw material made from crushed marble called “Kansui”. Glittering fragments of crushed marble on a whity surface shine brilliantly. There are two white mountains. The living quarters are inside the white mountain while atop the white mountainous wave is a deck.

One of the two white mountains functions as a structural support for this building, while the other mountain conceals the bathroom. These two mountains are also set into the living spaces of the residential quarters. More info via dezeen..

Photographs are made by Koichi Torimura.
Via Dezeen

Other projects of EASTERN Design Office on ArchiDE:

+ Slit House by Eastern Design Office, Shiga, Japan

VISIT EASTERN DESIGN OFFICE

House VVDB by dmvA, Mechelen, Belgium

Belgium Architects dmvA completed this interior for a post-modern pyramid house in Mechelen, Belgium.

VVDB house was mentioned as a statement for the eighties, since it has the main characteristics of eighties period building in Flanders, Belgium. The characteristics can be seen from the roof-type, symmetrical ground plan, wooden structure, honest materials, the use of cement stone, and many-colored aluminum joinery.

In the eighties architect Jan Van Den Berghe built his own house on a marvellous spot, close to the channel Mechelen-Brussels. Roof-type, symmetrical ground plan, wooden structure, honest materials, the use of cement stone and many-coloured aluminium joinery, were the main characteristics of this period building periode in Flanders.

The post-modern pyramid house was a statement for the seventies/eighties. Architect Van den Berghe requested dmvA to refurbish his own house for his daughter. No spectacular alterations, but subtle interventions, round perforations through the floors, a new central spiral stair, ‘whitening’ of the floors. Altogether an architectural attitude based on respect!

More info and pictures on Archdaily!
Pictures by Frederik Vercruysse

Other articles of DMVA on ArchiDE:
+ Blob vB3 by DMVA
+ House S by dmvA Architecten, Mechelen, Belgium

VISIT dmvA ARCHITECTS

House V by Jakob Bader, Munich, Germany

It is very red on the outside and very rough inside.

Architekturbüro Jakob Bader completed this red large house on a small plot with a tight budget.

On the outside it is very red and on the inside very raw. The house is well insulated and includes a geothermal pump and air-handling system minimising operation and maintenance costs. House V is not specifically an “Environmental” house but rather just simple and smart.

Arrival at House V is from the South. Cars are not hidden away in a garage but displayed under the house’s wide upper story cantilever which provides ample protection from the elements. This cantilever houses a large study and underneath it the main entry to the house and also a separate entry which is a shortcut to the loft space.

The 16m long house stretches out to the North. The living spaces are to the north enclosed on three sides by glass and outside by the garden. Here the planning of the house becomes obvious. The open living room, kitchen and dining spaces are arranged like a Basilica with the kitchen at the centre, the high alter of our time. The main bedroom and hidden terrace directly above the living room in the loft, are reminiscent of a winter-garden: from the bed one can observe the starry night sky, snow flakes or aeroplanes.

To the north, there is a seemingly endless view to wilderness through a magnificent apple tree and clump of Firs. The land here is attractive for it borders on a reserve that is protected by the state from future building because of infrastructure running through it. English Aristocrats of the 19th century also built their country retreats turned to the North, to accentuate the view into the garden that is bathed in southern light. In Germany it is very uncommon and strange.

House V´s outer T-form is mirrored on the inside: the central services zone is bordered on two  sides by the larger living rooms. The central zone includes stairs, two bathrooms and two dressing rooms, a library and an internal chute linking the upper story to the cellar.  In the cellar there is plenty of storage space and the all-important control room, the holy crypt of the contemporary house where the technological controls for the house are located.  The adjustment for these controls is by touchscreen, internet and iPhone for making changes when out and about.

House V is modern but not perfectionist.  It is outwardly sculptural and symbolic and inside raw and even abrasive; unlike many other contemporary houses which are smooth, sexy and dead boring. House V is human. The casual details are not spectacular but the concept: as a whole it is a harmony of volume, layout, facades, structure, technical configuration and inner organisation.

Download project fiche in PDF

Via Jakobbader

Photography by Kai Arndt

VISIT JAKOB BADER

Guinovart Florensa Residence by Cadaval & Solà-Morales, Canejan, Spain

By preserving the original structure and doing a minimal yet contrasted intervention, the idea is to generate new and contemporary spaces for living, respecting the historic envelope.

Spanish architects Cadaval & Solà-Morales have completed this house at the Pyrenees in Canejan, Catalonia, Spain. The project seeks to recuperate the construction values of an old existing vernacular house which was made out of dry stone, a traditional technique of the area of great tectonic value. However the distinctive attributes inherent to this construction technique (compactness, massiveness, minimum openings, obscure interiors, weight) deny the extraordinary environment where it is located: on top of a mountain, with views to 2 different valleys that are faced by the two only façades of the house.

The project elaborates on a series of interior horizontal partitions that are supported by two vertical containers that behave both as structural elements and as divisions of the continuous spaces.  Those vertical elements generate vertical continuity within the overall house, and even allow to eventually transform it into two independent homes.

But more than any other thing the project places on top of the last slab a vast continuous roof made out of two planes that in their intersection generate a long sore that enables the view of the summit of the mountain from the interior; the roof doesn’t rest directly on top of the stone wall, so a second continuous longitudinal sore is created, permitting incredible views to the valley. The definition of the section of the roof is the definition of the character of the main space of the house.

By preserving the original structure and doing a minimal yet contrasted intervention, the idea is to generate new and contemporary spaces for living, respecting the historic envelope. On the basement of the house, and responding to a structural weakness of a section of the existing wall, a big opening is shaped within the dry stone wall.  Such opening permits amazing views and interior natural lighting to a second living and dining room; the rest of spaces accommodated within the old enclosure have a remnant sense of the old construction, although they are distributed according to new ways of living, in a more contemporary reading of architecture.

Photos by Santiago Garcés

VISIT CADAVAL  & SOLA- MORALES

House in Lumino by Macullo Architects, Lumino, Switzerland

The idea of the ‘minimalist monolith’ is the conceptual key of the project and became a principle applied to all elements of the both the functional and construction programme, from the foundations up to the smallest finishing details.

Davide Macullo Architects projected another stunning house located in the Swiss Alpine village of Lumino. The idea of the ‘minimalist monolith’ is the conceptual key of the project and became a principle applied to all elements of the both the functional and construction programme, from the foundations up to the smallest finishing details.

The surrounding area is characterized by traditional store built houses, many of which date back centuries and are marked by their use of this single contraction material.

The new house is intended of the vernacular; its exposed reinforced concrete from recalls the revered strength and resonates the presence of these old stone houses. Sitting on the edge of the old village, the house acts as a sort of bastion between the old core and the modern residential expansion.

Via dagensdesign

VISIT MACULLO

Blog op WordPress.com.