Field Chapel in Boedigheim by Students of the College of Architecture, Boedigheim, Germany

05Some students from the College of Architecture at the Illinois Institute of Technology, in collaboration with Ecker Architekten, designed and executed the ecumenical church in Bödigheim, Germany. The project was led by professor Frank Flury and assisted on a pro bono basis by the firm of Ecker Architekten (Buchen, Germany) with the craftsmen, volunteer workers and townspeople of the Odenwald/Bauland, a rural region in northern Baden-Württemberg.
04 The task of the design was to create a place of spirituality. Professor Flury defined the project for the twelve students who come from Alabama, Alaska, California, Florida, Idaho, Illinois, Tennessee and China, as “an interdenominational chapel, a space for people who are in a search for God – a place for quiet reflection, but also one that welcomes hikers and cyclists who appreciate a rest stop that has a sense of beauty. ”

07

08

The ecumenical chapel stands on a hill between the villages of Boedigheim, Seckach and Großeicholzheim.

The structure is visible from afar but can only reached by foot or by bicycle via a steep country lane. The students developed outdoor facilities and space as a logical consequence of interaction: when arriving at the site, a narrow footpath leads between an existing hedge and the blank tower facade to a small gravel forecourt, which is bounded on 2 sides with massive benches made of local limestone. This forecourt represents the secular realm. A brick platform rises from this forecourt, upon which visitors enter a closed patio and ultimately the sanctuary. This platform traverses the profane to the divine.

09

03Surrounded by 4 closed walls, views are limited to the sky and the tower, which encloses the chapel sanctuary. “The courtyard and chapel are situated in a sea of faith,” according to the students. “The Secular and the Sacred touch each other, they are connected with one another.”

06

02

Read the whole article here

VISIT ECKER ARCHITECTEN
AND
COLLEGE OF ARCHITECTURE

One thought on “Field Chapel in Boedigheim by Students of the College of Architecture, Boedigheim, Germany

  1. Pingback: La iglesia de Bödigheim: el sentido de la belleza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: