Facebook Headquarters by Studio O+A, Palo Alto, California.

facebookheadquarters01San Fransisco designers Studio O+A have designed the new headquarters for social networking website Facebook in Palo Alto, California. The headquarters are located in a former laboratory that was constructed in the 1960’s, the offices houses over 700 employees. As you can see on the pictures, the designers re-used as many of the former lab and equipment for the new offices as can.

facebookheadquarters02

Some info from the architects:

Employees of Facebook recently moved to a new headquarters that facilitates interaction and connection, reflecting the company’s mission as a social networking website provider.
facebookheadquarters03

Formerly a laboratory facility for high-tech manufacturer Agilent Technologies, the 150,000-square-foot structure at Palo Alto’s Stanford Research Park brings together more than 700 employees originally scattered throughout 10 locations in and around downtown Palo Alto.
facebookheadquarters04

facebookheadquarters05 The design of the space relied heavily on input from the users, appropriate for a flatly structured company that weights every employee’s opinion equally. O+A designers interviewed employees about what they wanted from their new headquarters. facebookheadquarters06

The Facebook platform was used to conduct company-wide polls about design decisions, post construction photos and updates, and keep everyone informed of the thought process behind the project. An advisory board of employees from every department collaborated with the design team on the design process, from space planning to finishes to final move coordination.facebookheadquarters06

Because the new facility houses employees coming from various locations, the company wanted to maintain each division’s distinct identity. The design takes its inspiration from the patchwork nature of Facebook users and employees, bringing together seemingly disparate elements to form a cohesive pattern and using color and interior spacing to create neighborhoods within the open plan space.facebookheadquarters07

The company’s executives sit in central areas, accessible to all employees. Large lounges and open spaces provide venues for the community to come together.  A kitchen and café continue Facebook’s tradition of providing gourmet meals to staff at all hours, while drinks and snacks are available at micro-kitchens throughout the headquarters.
facebookheadquarters08 Reflecting employees’ desire for a green headquarters, the facility is the first commercial project completed under Palo Alto’s 2008 Green Building Ordinance, making extensive use of existing architectural features, recycling millwork from the original lab, and repurposing industrial components for post-industrial use.facebookheadquarters09

facebookheadquarters10

Other sustainable features include high recycled-content carpet and energy-efficient lighting. The design goal for the new facility was to maintain the history and raw aesthetic of the building and create a fun dynamic appropriate for the company’s youthful staff.Many walls and spaces are left unfinished: employees are encouraged to write on the walls, add artwork, and move furniture as needed, allowing the building to evolve continuously.facebookheadquarters11

A bright orange industrial crane, left over from the building’s previous user, was repurposed by San Francisco sculptor Oliver DiCicco to support a table surface from its heavyweight hoist, offering maximum maneuverability. Referencing the industrial aesthetic of the building, a felt canopy spreads up one wall and onto the ceiling, defining a central meeting area that can double as an impromptu auditorium.facebookheadquarters12

facebookheadquarters13

facebookheadquarters14

Photos and info from Studio O+A

VISIT STUDIO O+A

One thought on “Facebook Headquarters by Studio O+A, Palo Alto, California.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: