Roosendaal Market Square Pavilion by René van Zuuk Architekten, Netherland

01

Recently René van Zuuk Architekten completed a pavilion for the pedestrianised central market square at Roosendaal in, Netherland.

The pavilion is built over the entrance to an underground car park and features a rooftop performance area. Inside you can find shops and offices. The pavilion and car park are elements of ongoing improvements to the square, which was pedestrianised in 2001. Over the main car park entrance, the cantilevered south aspect of the pavilion allows natural light to penetrate the two underground levels.

02

11

In 2001 the city of Roosendaal (a provincial town in the southwest of the Netherlands) decided to ban cars from the New Market in the centre of town by building a huge two storey underground parking.

03In order to create a new public square the city of Roosendaal asked the urban design office Quadrat to make a proposition.

In their scheme they proposed to pave the square with red and brown brick, plant 15 trees, make three exits for the underground parking and as the most visible and important element they proposed a restaurant and coffee  pavilion in the form of an oval.

04

09

In 2005 a public design and construction bidding for contractors was organised. Just before they had to submit their entry to the city, the municipality decided to include the pavilion as well.

Therefore they asked the office of Rene van Zuuk to make a design for the pavilion including the contract drawings over a very short span (5 weeks), due to these limitations there was no time to make big changes in the urban scheme and the location and the form of the pavilion was copied from the original urban proposal.

05
06

The idea behind the urban proposal was that the pavilion would divide the square in two parts in such a way that you would still have the feeling of being on one big square.

Because of the market activities which occupy the entire square twice a week, the terraces of the pavilion needed to be placed above the ground floor. Originally the terraces could only be reached by going through the pavilion.

10

12

14

Rene van Zuuk decided to make the terraces accessible from the outside of the building as well so you can walk from the square up onto the sloped roof to the terraces letting the roof become a public area. The entrances from the roof to the building are made by cuts in the sloped surface giving every floor its own terrace. The rest of the roof acts as a big stage which allows artists to give a performances in front of the building.

13

07

Photographs are made  and copyright of Christian Richters.

Via Dezeen and Archdaily!

VISIT RENE VAN ZUUK ARCHITECTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: