Restaurant 560 by Acarquitectos, Portugal

restaurant 560

Design by acarquitectos.
The restaurant is placed on the ground-floor of an old building located in Bairro Alto, Lisbon’s City centre. By hosting different commercial uses, it suffered some changes in order to respond to different functionalities throughout the 20th century. Its last known use was an internet café and tea house, both functioning at the same time. Since the program was to design a restaurant, our intervention estimated a new interior reorganization.

restaurant 560

restaurant 560restaurant 560

The space itself is divided in two separate parts – the 1st corresponds to the two dining-rooms and the 2nd one to all the services inherit to its well function. The entrance is made by two separate doors, each one of it sided by two huge windows. The original façade was partially recovered but totally kept.

restaurant 560

Although each one of the rooms has a separate entrance, and besides the apparently separation caused by the central volume that corresponds to the access and staircase to the house building above (underneath who the storage is placed), they both work as one single spatial area. The unity of the two spaces is given by the wooden material (OSB) that fully coats the space (floor, walls and ceiling) in both rooms with a height of 2,85m. Some square holes were here and there made in this wooden coating in order to illuminate the space by showing the light that is placed behind.

restaurant 560

restaurant 560

restaurant 560

The separation between the eating area and the services area is made by a Portuguese black tile wall, which marks the change in materials and draws the line to where the kitchen, bar and toilets are. This wall doesn’t touch the perimeter in both ends in order to be read as a volume and at the same time creating two entrances – to the bar on the left and to the toilets on the right.

Architectsacarquitectos
Location
Lisbon, Portugal
Construction year2008
PhotographsFG + SG ,Fernando Guerra and Sergio Guerra

Via Archdaily

VISIT ACARQUITECTOS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: