Ann Demeulemeester shop,Korea by Mass Studies

 ann-project-01

A nice project by Mass Studies for the Ann Demeulemeester shop in the Gangham district of Seoul, Korea.  The shop is a fashion store for Belgian designer Ann Demeulemeester.

ann-project-2

Some text from Mass Studies:

The site is located in an alley, at a block’s distance from Dosandae-ro – a busy thoroughfare in Seoul’s Gangnam district – in close proximity to Dosan Park. Primarily residential in the past, the neighborhood is undergoing a rapid transformation into an upscale commercial district full of shops and restaurants.

ann-project-3

The building is comprised of one subterranean level and three floors above. The Ann Demeulemeester Shop is located on the first floor, with a restaurant above and a Multi-Shop in the basement.

ann-project-4

This proposal is an attempt to incorporate as much nature as possible into the building within the constraints of a low-elevation, high-density urban environment of limited space (378㎡). The building defines its relationship between natural/artificial and interior/exterior as an amalgamation, rather than a confrontation.

ann-project-5

Diverse interior spaces designated for its three main programs were made to be perceived and utilized as a part of the outdoors in a variety of ways. This building is not meant to be just another ‘object’ to be experienced externally, but rather as a synthetic organism of nature and artifice.

The parking lot/courtyard is at the center of the site, exposed to the street on the southern end. The entrance to the Ann Demeulemeester Shop is located on the western side of the courtyard, and stairs that lead to the other two programs are located on the eastern side. Landscaping of dense bamboo form a wall along each of the remaining three sides that border neighboring sites. Inside the first floor shop, undulating dark brown exposed concrete forms an organically shaped ceiling. Round columns on the edges of the space continue the ceiling surface while providing the necessary structural support. This structural system creates arched openings of varying sizes that are open and as exposed as possible to the outside road and the bamboo hedges. This organic formation is not only a dynamic space but a flexible rectangular one (11.2m x 14m). The additional wing on the eastern side contains support functions such as fitting rooms, storage, and a bathroom, efficiently divided and connected at the same time.

ann-project-6

ann-project-9

ann-project-10

The restaurant’s main entrance is a staircase that runs alongside the entire eastern side of the building. The shape of the ceiling below influences the restaurant space above, comprised of a three-level skip-floor formation. The two open-air spaces inside, a hidden terrace toward the rear of the building that extends from the top level, and a rooftop space accessible by stairs form a restaurant with intimacy, varying in spatial characteristics. The stairs leading to the basement shop begins as a narrow, white, architectural space that gradually enlarges to become another organic shape—like a moss-covered subterranean cave—and serves as an entrance. This space is open to the outside, while at the same time is a composite garden buried 5.5m below ground.

ann-project-7

The outside building material is primarily a geotextile planted with a herbaceous perennial to form a living façade, while the other three sides that face bamboo borders are clad in steel sheets are finished with propylene resin.

All photographs are made by Yong-Kwan Kim

Via Dezeen / Mass Studies and Ann Demeulemeester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: