The Elephant House- Foster an Partners *COPENHAGEN, Denmark*

The first project that I am going to present is The Elephant House at the Copenhagen Zoo, in Denmark for a group of Indian elephants. Foster + Partners took the challenge to design this elephant house.

a

The house is partially submerged in the ground, and the two large domes in the roof allow lots of daylight in the stables. The environment of the elephant house have been designed by the Danish landscape architect Stig L. Andersson.

j

g

e

 

Some information I found on Foster and partners pressweb:

The house features two glass-domed enclosures, allowing bull elephants to get away from the rest of the herd when they need to be alone.

 “This new Elephant House provides these magnificent animals with a stimulating environment, including easily accessible spaces for the public to enjoy them, and restores the visual relationship between the zoo and the park.

The project has been driven by research into the behavioural patterns of elephants. The tendency for bull elephants in the wild to roam away from the main herd prompted a plan organised around two separate enclosures. Covered with lightweight, glazed domes to provide natural light, these enclosures are designed to bring a sense of light and openness to a building type traditionally characterised as closed.

 

The spaces maintain a strong visual connection with the sky and changing patterns of daylight and the distinctive ‘fritting’ on the glazing simulates a canopy of trees. The varying levels on the site are exploited in cross-section. The elephant enclosures are set deep into the ground, ensuring excellent insulation on the perimeter walls and a natural fusion with the landscape.

 l

 

Additionally, the glazed domes have opening windows to allow natural ventilation and there is a heat recovery system – further enhancing the environmental efficiency of the scheme.

The Elephant House is Foster + Partners’ first zoological building. Inserted into the natural contours of the site, it replaces a structure dating from 1914 and sets new standards in zoological design, providing the animals with a stimulating environment that recreates aspects of their former Asian habitat.

 i

 

It is built with a warm terracotta-coloured concrete and the yellow beach-like sand that naturally existed on the site has been recycled to create the paddocks. The colours and textures convey a sense of the dry riverbed as found at the edge of the rainforest – a favourite haunt of Asian elephants

 

With mud holes, scattered pools of water and shading objects, the new Elephant House is a place where the animals can play and interact naturally. Broad public viewing terraces run around the domes externally, while a ramped promenade leads down into an educational space, looking into the enclosures along the way.

 

Spencer de Grey, Senior Executive and Head of Design said: “As our first zoo project, we were asked to create a new enclosure for a herd of Asian Elephants in Denmark’s renowned Copenhagen Zoo. We have designed a building that not only responds to the animals’ natural behaviour, but is also a seamless insertion into the landscape that uses the site’s natural properties to provide thermal insulation. We are delighted to learn that the elephants are enjoying their new home.”

Text from fosterandpartners 
More pictures on [Archdaily and fosterandpartners]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers op de volgende wijze: