Raffinati Store by Blazys Gérard, Montreal, Canada

Designers Alexandre Blazys and Benoit Gérard designed this interior for the Raffinati store that is located  in Montreal, Canada’s Ogilvy building.

The Raffinatti boutique took its conceptual inspiration from the folding and unfolding of the garment. First, a horizontal pliage holds the main garment area and its changing rooms. The second, a vertical intervention holds the second garment area as well as the service point of this high end shop.

The general impact is one of purity. A myriad of whites is used to climate different uses. In fact the serviced and principal circulation is in a glossy finish that allows for a reflection of the user. On the opposite side, the principal shopping area collects a more mat and architectural feel in order to soften the clothing of this line that caters to the female genre.

The garments are suspended on sculptural and airy structures leaving the floor of this 600 square foot space empty of any clutter.

Photography by Steve Montpetit
Via
Contemporist

VISIT BLAZYS GERARD


Earl’s Gourmet Grub by FreelandBuck, Los Angeles, USA

FreelandBuck projected Earl’s Gourmet Grub, an artisanal deli and gourmet market in Los Angeles, USA.

Architectural computation is generally promoted in relation to high-tech building systems and iconic towers. Earl’s Gourmet Grub is a test case in how computational architecture can enrich everyday use. The restaurant was designed with contemporary technology to fit an old-world sensibility inspired by its food. Torquing ceiling surfaces and inscribed digital patterns are combined with a rich material and color palette to evoke both technological refinement and the more rustic feel of alpine landscapes and Viennese cafes.

Earl’s is an artisanal deli and gourmet market that opened in May 2010 in Los Angeles. The 1000sf. tenant improvement is conceived of as an interior landscape; a variable and shifting space defined by a series of torqued ceiling surfaces and light ’scoops’. The ceiling creates an airy, light-filled canopy with local intensities modulated by wood ‘baffles’ of oscillating depth. These rhythmic undulations both subdivide the linear space into a series of spatial pockets and produce dynamic spatial continuity from front to back.

The clients, Yvonne McDonald and Dean Harada, requested a contemporary architectural identity but one that evoked the rustic or alpine qualities of the fresh ingredients used in the food. The west wall, which spans the entire depth of the space, is embossed with an image of the Alps abstracted as a series of rectangular computational ‘bits’. The result – alpine picturesque run through a computational filter – evokes neither pure landscape nor pure technology, opening up a wider range of associations.

Photography by Lawrence Anderson/Esto

VISIT FREELANDBUCK

Kilico hair salon by Makoto Yamaguchi,Tokyo, Japan

Japanese architect Makoto Yamaguchi has completed a hair salon in the basement of a Tokyo building, showcasing the patchwork of alterations made by previous occupants of the space. Called kilico., the project involved patching the floor to make it flat and coating the various textures of the walls with white paint. The hair salon is located Daikanyama, one of Tokyo’s trendiest areas.

Some more information from the architect:

Even though the interior layout had basically remained the same, there were many traces left behind by previous occupants on the floor and walls – a flat mortar wall next to an unfinished concrete block wall, and a whole host of dents and depressions of various sizes in the coarse concrete floor. We decided to leave these textural details intact and incorporate them into the design for the new salon, so we painted the walls over in white and filled the depressions of various sizes with mortar.

Looking at the white wall that extends downwards from the ceiling until the floor, for example, you can see an entire gradient of different textures. The surface of a concrete block gradually changes into a surface riddled with holes that probably appeared when it was dismantled, which then segues into a panel with a completely flat and even finish, ending up as a fairly flat surface at the very bottom. After we had filled the depressions in the floor with mortar in order to make it flat, a map-like pattern emerged – what we call a “time map”.

The design of ‘kilico.’ is based on these vestiges of past “time” – traces of previous incarnations of this building that have been given a new lease of life.

Photos by Ken’ichi Suzuki.

VISIT MAKOTO YAMAGUCHI

Burgundy wine bar and restaurant by PSLAB Beirut, Lebanon.

Lebanon-based design firm .PSLAB beirut recently has completed the Burgundy wine bar and restaurant in Beirut, Lebanon.

A lighting project for a wine bar/restaurant having a substructure of wooden arched beams cutting through a wire mesh covering the ceiling. The setting of the space underneath the substructure is functionally divided into two sections: a bar area and a dining area.

Highlighting the dual function, the lighting objects are set on two parallel axes over these two sections. Suspended from the arcs, each light object is a set of conical tubes conceived to fill a circular-shaped area. Clustering in the circle, the tubes start at the center; moving radially, they begin to deviate at an angle of 25 degrees to reach an angle of 45 degrees. This deviation renders a chandelier-like object, with a bottom curved outline opposite to that of the ceiling.

The cluster of the tubes housing the bulbs creates an effect of a singular light source being filtered.

The entrance is lit by a set of black projectors also using the arched beams for fixation; the groove in the beams encloses the technical parts box, while the head of the projector is left loose to rotate shedding light in different directions.

Via plusmood

VISIT PSLAB

Scala Vinoteca Restaurant by Kokkinou – Kourkoulas Architects, Greece

Scala Vinoteca is a Spanish-style wine bar with over 100 bottles to choose from, paired with fresh food from recipes across the Mediterranean sea.  This fashionable restaurant was designed by Kokkinou – Kourkoulas Architects, with a focus on minimal sensibility but plenty of culture and attitude.

With a strong resemblance to Spanish vineries, they gave the place a simple character and strong attitude through the use of simple materials such as wood and aluminum. But the leading role here is for the fiberglass shell chairs by Eames.

Photos by George Fakaros

Via yatzer

VISIT KOKKINOU KOURKOULAS

Eva Fashion Store by Volido, New York

The combination of the spatial-anorexia, emphasized with the narrowness of the perspective, and the transparency of the full operable clear panel glass facade, swallow the eyes of the passerby.

New York studio Volido have completed the interiors for a fashion store in New York that’s intended to look like a fashion runway. Called Eva Fashion Store, the store claims to be the most exclusive home for emerging international fashion designers in New York.

Project description by Volido:

Once upon a time, in an old Chinese Grocery store in the lower Manhattan, Max Sanjulian, principal of Volido, designed what claims to be the most exclusive home for emerging international fashion designers in New York. Viviane Westwood Anglomania, Henrik Vibskov, C.Neon and TV among others in its racks… the space is EVA.

Volido, running away from the traditional approach to fashion-retail space, choose Fast, Cheap and Smart as positive qualities inherent to the best contemporary designs. With the Fashion Industry, highly monopolized by corporates, this attitude seems to be the way to go in order to survive independently in places like Manhattan, Tokyo, London or Paris.

The Fluorescent tube-lit hybrid space is now conceived to combine fashion sales, temporary art exhibits and events in a very long and narrow lot. Economy of movements with long and straight lines are framing the clothing and articulating the indoor seating areas at the same time.

The combination of the spatial-anorexia, emphasized with the narrowness of the perspective, and the transparency of the full operable clear panel glass facade, swallow the eyes of the passerby. The store front emphasizes this effect with the dissolution of the limits between interior and exterior offering an outdoor-indoor-seating-stage area that has already become a hang out point for the regular downtown fashionistas.

More info, click here

VISIT VOLIDO

Double 00 09 Boutique by Koichi Futatsumata /CASE-REAL, Fukuoka, Japan

“One big curve expands obliquely into the inside considering the view from a street in front and the movement line and another gentle curve of the ceiling links in three dimensions.”

Koichi Futatsumata of CASE REAL designed this boutique that is located in Fukuoka, Japan. The store was designed for the Japanse retailer Alohanine and features a very minimalist and clean interior.

First, I analyzed the given environment (the arrangement of the construction to the front street and the site). Then, I thought that the space construction should be intelligent, mysterious and deep to lead the movement lines into the store, with a glance of people who pass the street would be naturally drawn to the store. Therefore, I used these two curves together, one is the wall curve expanding from the outside and the other one is the ceiling curve like a cave. Then I studied deliberately how to tie and organize these shapes.

Via furfin+ minimalismi

Photography by Hiroshi Mizusaki

VISIT CASE-REAL

Ella Dining Room and Bar by UXUS Design, California, USA

With the principles of “Rustic Luxury” in mind, UXUS designed a dining space that celebrates the essential beauty and goodness contained in simple things, a principle that is similarly reflected in Ella’s menu, which promotes local growers, seasonal ingredients and pure, simple dishes.

UXUS created a unique dining concept for Ella,  located in California’s State Capital, Sacramento, that embodies the principles of Rustic Luxury.

The Selzim Restaurant Group commissioned UXUS to create a world class environment for their new restaurant, Ella Dining Room & Bar, located in the heart of Sacramento California, two blocks away from the State Capitol Building. The restaurant is named after the granddaughter of executive Chef Randell Selland, of the Kitchen Restaurant and Selland’s Market-Café.

The 4 million dollar project has a capacity for 250 diners and serves “Modern American Bistro” cuisine. The owners wanted the restaurant to become “Sacramento’s living room,” an urban oasis where lawmakers and other diners can go and unwind after a long day’s work.

With the principles of “Rustic Luxury” in mind, UXUS designed a dining space that celebrates the essential beauty and goodness contained in simple things, a principle that is similarly reflected in Ella’s menu, which promotes local growers, seasonal ingredients and pure, simple dishes. “Rustic Luxury” synchronizes simplicity and complexity, the traditional and the contemporary, to define an elegant, relaxed lifestyle and the pleasure and sensuality of real materials.

In keeping with these principles, UXUS beautifully intertwines the old and the new. 500 salvaged antique Hungarian shutters line the walls and ceiling, enveloping diners in rustic textures and colors, whilst billowing white curtains punctuate and soften the space. Plush, luxurious ottomans and a light, contemporary palette balance reclaimed wood stools and traditional country tables. Simple white pendants dramatically sweep through the space; their gold interior complementing the custom LED gilded steel discs on the wall. More..

Via Archdaily
Photographs by Mathijs Wessing

Other projects of UXUS on Archide:
+ UXUS to design retail shops in Tate Modern, London, UK
+ Heineken Lounge Bar by UXUS Designers

VISIT UXUS DESIGN

SMOG office by Sebastián Bravo, Santiago

The resulting design embraces its industrial origin, providing a flexible setup that fully reflects the way the team collaborate, allowing informal congregation and mobility.

Sebastián Bravo recently completed this office for a motion graphics studio SMOG. The office is located on the top floor of a building formerly occupied by textile workshops, in the Patronato area of Santiago.

Before

With ‘La Vega’, the city’s main produce market at its heart, and generations of Chinese, Korean and Middle Eastern immigrants thriving in the textile business and marketing products from their own countries, Patronato is known for its funky little stores and street vendors. Not your typical location for an office in Santiago.

With an open, bright, empty space in mind, this former workshop seemed like the perfect choice for the client —a motion graphics studio.

The strategy was to locate the only private part of the studio —an enclosed conference room— in the center of the space. Reception, dining area, bathroom, kitchen and a large work area would revolve around it.

A rather tight budget kept materials and solutions as simple as they could possibly be. With that in mind, flooring, walls and windows were kept as they were. The suspended ceiling was stripped away to reveal the original timber and metal structure.

Old electrical wiring was replaced by an exposed installation on trays rising 3m above the floor. Raw construction materials —as opposed to more sophisticated solutions— were used as finishings. Fiber cement boards line the interior of the meeting space and painted plywood serves as flooring.

Via Archdaily!
Photographs by Martin Bravo

VISIT SEBASTIAN BRAVO

BASE flagship store by Creneau International, Antwerp, Belgium

Belgian designers Creneau International have designed the interior of a store that is located in Antwerp Central station for Belgian mobile phone provider BASE. The building is a classified monument with an enormous history.

Creneau installed free-standing furniture and display stands on wheels, alongside seating and counters made up of large letters that spell out the BASE brand name.

The following text is from the designers:

The central station of Antwerp is the location where we find the BASE Flagship Store. The building is a classified monument with an enormous history. It makes a very solid impression…

On the other hand, the BASE brand values are: user-friendliness, clarity, transparency and emotion. To merge these two strong identities in one location, the designers of Creneau International played with contrasts; the massive historical building with its heavy materials against the light, fresh and clear elements of the BASE-brand.

The BASE brand identities lead us to creating a concept that refers to a greenhouse: a place where costumers find themselves in a high-tech environment with a very simple and low-tech feel but always transparent and clear. An environment that breathes ‘BASE’ in every way possible.

With respect to the monumental building, Creneau International treated the whole shop as a ‘box in a box’. All integrated elements are standing free of the walls. In this way, the ancient building becomes a historical backdrop, a decor in which BASE is our leading player.

Via Designidee

Creneau International is a Belgian concept and design consultancy and has more than 20 years of experience in realizing highly reputable projects worldwide. With offices in Hasselt and Dubai, representation in Sydney, Prague and Kiev and a production plant in Jakarta, Creneau International is exploring its boundaries every day. 

That’s the corporate side, but what does it mean? Their house logo featuring two winged monkeys and the baseline ‘Hac itur ad astra’, gives a pretty good idea: CI makes you reach for the stars.

VISIT CRENEAU INTERNATIONAL

Blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers