Kalmar Museum of Art by Tham & Videgård Hansson Arkitekter, Kalmar, Sweden

Tham & Videgård Hansson Arkitekter completed the Kalmar Museum of Art as a result of a winning proposal in the open international competition in 2004.  Situated in the City Park of the renaissance town of Kalmar, the Kalmar Museum of Art stands next to an existing restaurant pavilion dating from the 1930s, by Swedish modernist architect Sven-Ivar Lind.

The competition motto was Platform, and the conceptual idea was to create a series of open platforms for art-related activities. It also forms a structural intention for the museum, with large spans for maximum flexibility on each level, so that light and space can be transformed and adjusted in order to meet the specific needs of each exhibition.

The new museum is a black four-level cube clad with large scale wooden panels punctuated by large glazed openings.

Almost domestic in its scale this museum still provides a variety of exhibition conditions. The two main spaces are the White Box where one side can open up completely to bring in the exterior of the park, and the top floor gallery that is lit by shed head light shafts doubling its ceiling height. In addition there is a public Art Library and open Workshops.

The four floors, each different from the others, are stacked on top of each other and create a vertical walk up into the greenery of the trees with a series of different spacial experiences while offering views of the environs; the Kalmar Castle, the lake and the city centre.

One of the architectural main features is the open stair spiralling the full height of the building, starting from the new entrance lobby that interconnects between lake-side and park. It is a top lit space with all surfaces in exposed in situ cast concrete.

Photography by Åke E:son Lindman

Via Archdaily

VISIT THAM & VIDEGARD HANSSON ARKITEKTER

Museum Aan de Stroom by Neutelings Riedijk Architects in Antwerp, Belgium

The new Museum Aan de Stroom (MAS), designed by Rotterdam-based Neutelings Riedijk Architects as a sixty-meter-high tower landmark in Antwerp, Belgium, has recently been completed! During one week in May, the public could visit the new building on guided tours but ow the MAS will be closed for another year to move the collection and set up the exhibitions. The official opening is in Spring 2011.

The new museum is between the old docks in the heart of “Het Eilandje”. This old port area is the major urban renewal project in the center of Antwerp and is developing as a vibrant new city district. More information via Bustler

Program: New Development | Museum for City History Antwerp, Museum, Restaurant, Party Room, Pavilions, Plaza
Surface area: 19,557 m2 Floor surface, 11,415 m2 Outdoor construction
Construction costs: € 33.409.000 (including construction of the pavilions and plaza, excluding design, scenography, VAT, fees and indexing)
Location: Hanzestedenplaats | 2000 Antwerp | Belgium
Design: International Competition | 1st Prize | April 2000
Start construction: October 2006
Realization: February 2010
Architectural design: Neutelings Riedijk Architects | Rotterdam | The Netherlands

Photography by Sarah Blee

VISIT NEUTELINGS RIEDIJK ARCHITECTS

Moderna Museet Malmö by Tham & Videgård Arkitekter, Malmö, Sweden

The perforated surface gives the façade a visual depth, and is animated through the dynamic shadow patterns which it creates. The ground floor is fully glazed so that sunlight is screened through the perforated façade.

Stockholm studio Tham & Videgård Arkitekter have completed a museum in Malmö, Sweden.  Called Moderna Museet Malmö, the project involved renovating the existing building and adding a new entrance hall, cafe and upper gallery.

The following information is from the architects:

A starting point was that a new art museum, a public and cultural building, represents a rare opportunity to create a new node within the city, the urban balance is changed and the neighborhood develops. In Malmö, in the south of Sweden, there was also the possibility to, starting from the industrial architecture of the former Electricity plant dating from the year 1900, create a new art museum with an informal and experimental character that would complement the main museum in Stockholm.

The greatest challenge posed by the project, (in addition to the demanding eighteen-month time limit from sketch-design to inauguration), was the need to adapt the existing industrial brick building to current climatic and security requirements to comply with the highest international standards for art exhibition spaces. It soon became clear that in reality what was needed was a building within a building, a contemporary addition within the existing shell. This radical reconstruction not only provided a challenge, but also gave the opportunity for something new.

Seen from the exterior a new extension marks the arrival of the new museum. The extension provides a new entrance and reception space, as well as a cafeteria and a new upper gallery. Its perforated orange façade both connects to the existing brick architecture and introduces a contemporary element to the neighbourhood. The perforated surface gives the façade a visual depth, and is animated through the dynamic shadow patterns which it creates. (More..)

Via tvark

VISIT THAM & VIDEGARD ARKITEKTER

Salt Museum by Malcotti Roussey Architectes + Thierry Gheza, France

Use of steel is a reference to the other building, overlooking the river and built to contain a casino, restaurant and auditorium on the site of another old salt works which was destroyed in the Second World War.

Malcotti Roussey Architectes + Thierry Gheza completed this museum in the French city Salins-les-Bain.

Closed since 1962, the salt works in Salins-les-Bain have been an important productive site since the middle ages right in the centre of the French city in the Franche Comté. When the competition for restoration of the salt works was announced in 2006, the city authorities had already set the goal of transforming it into a monument to the history of local production with the aim of restoring its original central importance, not only symbolically but in the city’s urban layout: recently made a UNESCO World Heritage Site, the site is intended not so much as a museum of salt but an open-air museum of local history. This is why Malcotti-Roussey and Gheza’s project indissolubly links the goal of protecting the salt warehouses with the goal of revealing their symbolic importance for the city, which translates into a restoration to preserve the complex’s original architecture with declared modern additions. More information, click here

Via Archdaily

ARCHDAILY

Museo del Agua by MID Estudio, Palencia, Spain

“Boxes” hanging from the skylight go down to light up exclusively the sheet of water achieving a more tenuous and quiet space.

Spanish architects MID Estudio have converted a old grain store in Palencia, Spain, into a museum by blocking up windows and door with metallic and wood boxes on the roof and facade. Called Museo del Agua (Museum of Water), the building has been renovated to house a reception area, and temporary and permanent exhibition spaces.

The creation of the Museum of Water has made it possible to refurbish one of the stores in the dock. The building has a rectangular floor measuring 62,4×10,3m, concrete load-bearing walls with a brick sheet on the outer side and a repetitive rhythm both of doors and windows. Wooden trusses with metallic straps form the roof´s structure.

The proposal links the abstract content of the museum to the neutral continent by means of architectural language. A skylight which goes along the ridge of the roof gives sense to the different spaces of the museum bringing and qualifying light into each of them and providing the building of meaning. The skylight is superposed to the pre-existing structure but does not alter it and gets accommodated to its rigorous modulation. That way, both structures, the new one and the old one, complement each other. “Boxes” pending from the skylight bring light inside.

The program is divided in three areas: a reception area with administration and services, a temporary exhibition area and the permanent exhibition area. The building is long and narrow so it establishes a sequential route along the spaces where the visitor always discovers them in the same order.

After the access and the reception there is an exempt piece covered in glass so that it dematerializes with a game of reflections. It holds the administration, facilities, toilets and a small store. The visitor should walk around it to access the exhibition area of the museum. The light from the skylight reflects on its cover.

The space for temporary exhibitions is diaphanous and versatile and multiple activities such as exhibitions, conferences, etc can be held on it. The light coming from the skylight, changing throughout the day and the seasons, enters freely through it.

A sheet of water starts at the end of the temporary exhibition area and crosses the permanent exhibition space, situated at the end of the route, compelling the visitor to surround it. “Boxes” hanging from the skylight go down to light up exclusively the sheet of water achieving a more tenuous and quiet space.

At the same time, the permanent exhibition which will be carried out via interactive audiovisuals will be projected onto those boxes´ surface. The tangible presence of the water moving and the sound that it generates are part of the sensory experience of the museum.

Doors and windows of the existing building are now occupied by metallic and wooden devices. They are designed, like the skylight on the roof is, to drive and filter the light or to direct the visitor´s gaze to the water surface of the dock, as well as to create small spaces which now have the shape of peculiar bow windows where people on a visit can take a break.

Photographs are by Helena Velez Olabarria.
Via Dezeen

VISIT MID ESTUDIO

Andalucia’s Museum of Memory by Alberto Campo Baeza, Andalucía, Spain

Spanish architect Alberto Campo Baeza has designed the Andalucia’s Museum of Memory located in Granada, Spain. Interesting idea is the creation of spatial experience through an elliptic central court which is designed to connect 3 levels spaces via the featured circular ramp.

We would like to make “the most beautiful building” for the Museo de al Memoria de Andalucía (Andalusia’s Museum of Memory) in Granada. The MA. A museum that wishes to transmit the entire history of Andalusia. As early as Roman times, Strabo described the inhabitants of Andalusia as “the most cultivated of the Iberians, who have laws in verse.”

Our project for the MA is a building in line with the Central Headquarters of the CAJA GRANADA Savings Bank that we finished in 2001. We propose a podium building measuring 60×120 m and rising three stories, so that its upper floor coincides with the podium of the main CAJA GRANADA building. And its façade as well. Everything is arranged around a central courtyard, in elliptical form in which circular ramps rise, connecting the three levels and creating a very interesting spatial tension. The dimensions of the elliptical courtyard have been taken from the courtyard of the Palace of Charles the V in the Alhambra.

And to crown it all, as if it were a Gate to the City, a strong vertical piece emerges, the same height and width as the main building of the CAJA GRANADA. It thus appears before the highway that circles Granada as a screen-façade that sends messages over the large plasma screens that will cover it entirely. Like Piccadilly Circus in London or Times Square in New York.

And to finish the entire operation, a large horizontal platform all the way to the River, the MA open FIELD that will serve as a public space in that new area of the city of Granada.

Other projects of Alberto Campo Baeza on ArchiDE:
+
Casa Moliner by Alberto Campo Baeza, Zaragoza, Spain

Photographs are made by Javier Callejas
Via Archdaily

VISIT ALVERTO CAMPO BAEZA

UXUS to design retail shops in Tate Modern, London, UK

UXUS are pleased to announce they have been appointed by Tate Modern to design retail shops in the Transforming Tate Modern project.

Design consultancy UXUS announced that it has been appointed to design the new retail shops in the existing Tate Modern, housed in the converted Bankside Power Station. As part of the Transforming Tate project, UXUS will design retail stores for the existing Tate Modern, as well as the Herzog & de Meuron-designed extension.

The Transforming Tate Modern project responds to developing art practice and visitor needs with the expanded retail shops providing a greater opportunity to offer an increased and diverse range of books and products in line with the richly diverse requirements of Tate’s customer market.

Creative Director George Gottl states Tate has asked UXUS to produce ‘a brand experience in a supportive role to the galleries, to enhance the experience of visitors and allow them to feel that they are leaving with a piece of the Tate’.

UXUS will begin concept design in February 2010.

ABOUT UXUS
Founded in Amsterdam in 2003, UXUS is an independent award wining design consultancy specializing in strategic design solutions for Retail, Communication, Hospitality, Architecture and Interiors. UXUS creates “Brand Poetry”, fusing together art and design, and creating new brand experiences for its clients worldwide. We define “Brand Poetry” as an artistic solution for commercial needs.  Artistic solutions target emotions; emotions connect people in a meaningful way. Design gives function, art gives meaning, poetry expresses the essence.
Check out the website HERE!

Special thanks to Amy for sharing

+ Previous project of UXUS Design on ArchiDE, click here

VISIT UXUS DESIGN

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers