International Museum of Vulcanoes (IMoV) Lanzarote 2010 Academic Competition

Arquideas, a company dedicated to divulging and organization of architectural contests, is pleased to invite all students of architecture in the international area, to the competition of ideas “International Museum of the Volcanoes (IMOV) in Lanzarote” to be held between the months of September 2010 and February 2011.

Full details of the contest, and the information necessary for registration for participating, is available on the web http://www.arquideas.es.

The contest objective is to select the best idea for the International Museum of Volvanes (IMOV) located in the Timanfaya area on the island of Lanzarote. We will pay special attention to their location and proposed relationship with the environment and the resolution needs program proposed in the Bases of the contest.

MORE INFO ARQUIDEAS

Architecture Competition for Students- VHOM!

ArchMedium is organizing a new architecture competition for all architecture and related careers students to design a new building, the Vienna House of Music knowing the importance of Vienna’s past and future.

Description of the competition:

The House of Music is a new type of music school for Vienna that should be an important link between past and present of the city.  The building will have to resolve two separate programs, a music school / conservatory and a new public space that is related to the park and the city.

The project seeks to link the music and nature through the architecture. The Stadtpark is the chosen site, because it’s importance and because it’s located in Vienna’s famous Ringstrasse. The project has the difficulty of being close to the old town and in the middle of a park, at a time that is located along a small canal and two major avenues.

Bases and more information at ArchMedium.

VISIT ARCHMEDIUM

eVolo – 2011 skyscraper competition

eVolo Magazine is pleased to invite students, architects, engineers, and designers from around the globe to take part in the 2011 Skyscraper Competition.

The annual eVolo Skyscraper Competition is a forum for the discussion, development, and promotion of innovative concepts for vertical density. It examines the relationship between the skyscraper and the natural world, the skyscraper and the community, and the skyscraper and the city.

The exponential increase of the world’s population and its unprecedented shift from rural to urban areas has prompted hundreds of new developments without adequate urban planning and poor architectural design. The aim of this competition is to redefine what we understand as a skyscraper and initiate a new architectural discourse of economic, environmental, intellectual, and perceptual responsibility that could ultimately modify our cities and improve our way of life.

The use of new materials, technologies, aesthetics, and novel spatial organizations, along with studies on globalization, flexibility, adaptability, and the digital revolution are some of the multi-layered elements that the participants should take into consideration. This is also an investigation on the public and private space and the role of the individual and the collective in the creation of a dynamic and adaptive vertical community.

There are no restrictions in regards to site, program or size. The objective is to provide maximum freedom to the participants to engage the project without constraints in the most creative way. What is a skyscraper in the 21st century? What are the historical, contextual, social, urban, and environmental responsibilities of these mega-structures?

For more information, visit the competition’s official website.

Find out the winners of the 2010 Skyscraper Competition

VISIT eVOLO

10 Andreu World International Design Competition

The jury of the 10th edition of the Andreu World Design awards is to be formed by renowned professionals from the worlds of gastronomy, architecture, interior design and specialized press from the sector. The Chairman of the Spanish Council of Architects (CSCAE), Jordi Ludevid; the Director of El Croquis magazine, Fernando Márquez, the designers Claudio Bellini and Joan Lao; the editor in chief of the magazine “Architectural Digest” (Spain), Enric Pastor and, lastly, the chef Quique Dacosta are to form part of Andreu World’s special 10th anniversary edition design competition.

During its decade of existence, the event has established itself in the international scene by becoming a showcase for the latest trends in furniture design, as well as a launch pad for new artists.

During these 10 years, more than 10,000 contestants from 60 different countries have participated in the competition, over 20,000 contacts have been established with schools, professional associations and other groups related to the world of design, and the event has been publicized in hundreds of magazines and publications worldwide.

Projects may be submitted for this year’s competition up until 20th September. The event is open both to design students and to professional, and there is no age limit. In order to participate, contestants must present a design for a seat or for a table. Each piece will be judged in relation to its corresponding innovative contributions in relation to design, quality, technology and manufacturing processes. The winner of the first prize will receive 4000 Euros, whilst the winner of the second prize will receive 2000 Euros. Similarly, there will be up to three special mentions for the best designs.

The awards ceremony will take place at the Andreu World stand during the next edition of the Habitat Valencia Trade Fair, which is to be held from 28 September to 2 October.

SIGN IN / ANDREU WORLD

EXPO 2010 DANISH PAVILION by BIG, Shanghai, China

“When we visited the World Exhibition in Zaragoza, we were stunned by the artificial content. State propaganda in paper maché. The Danish Expo pavilion 2010 is the real deal, and not just endless talking. You can ride the city bike, take a swim in the harbor bath, and see the real Little Mermaid”, Founder of BIG, Bjarke Ingels.

Last week the Danish Pavilion by Bjarke Ingels Group at Shanghai Expo 2010 opened to the public along with the rest of the Expo.

The Danish pavilion at EXPO 2010 gives visitors the opportunity to try some of the best aspects of Danish city life themselves. Through interaction, the visitors are able to actually experience some of Copenhagen’s best attractions – the city bike, the harbor bath, playground settings, a picnic on the roof garden and the opportunity to see the authentic H.C Andersen’s Little Mermaid.

The pavilion is designed as a traffic loop created by the motion of city bikes and pedestrians tied in a knot. Over 300 free city bikes located upon the roofscape, offer the visitors a chance to experience the Danish urban lifestyle which includes biking everywhere. The loops are connected in two places. Coming from the inside, the visitors can move out onto the roof, pick up a bike and re-visit the exhibition by bike as the outdoor cycle path slips into the interior and runs along the entire exhibition before exiting onto the EXPO grounds. The sequence of events at the exhibition takes place between two parallel facades – the internal and external. The internal is closed and contains different functions of the pavilion. The width varies and is defined by the programme of the inner space. The pavilion’s external façade is made of perforated steel. In the evening time, the façade becomes a sequenced instrument of interactive light illuminating the passers-by.

The exhibition can be experienced in two speeds, as a calm stroll with time to absorb the surroundings and as a dynamic bicycle trip, where the city and city life rush past. Like a Danish city, the Danish pavilion is best experienced on foot and by bike. This way, the pavilion’s theme Welfairytales (Welfare + Fairytales) re-launches the bicycle in Shanghai as a symbol of lifestyle and sustainable urban development. When the Expo closes, the pavilion can be moved to another site in Shanghai and could function as a transfer point for Shanghai’s new city bikes.

The pavilion is a monolithic structure in white painted steel which keeps it cool during the Shanghai summer sun due to its heat-reflecting characteristics. The roof is covered with a light blue surfacing texture, known from Danish cycle paths. Inside, the floor is covered with light epoxy and also features the blue cycle path where the bikes pass through the building. The steel of the facade is perforated in a pattern that reflects the actual structural stresses that the pavilion is experiencing making it a 1:1 stress test. The blue cycle path and white concrete surfaces will further define the arrival and exit areas.

Sitting in the harbor pool at the centre of the pavilion is the real Little Mermaid from the harbor of Copenhagen. As one of three of H.C. Andersen’s fables, who is affectionally known in China as An Tung Shung, which is read by every child in China, this will be seen as a gesture of cultural generosity between Denmark and China. While the mermaid is in Shanghai her place in Copenhagen will be replaced by Ai Wei Wei’s multimedia artwork, including a live broadcast of the statue in Shanghai. Other artists include Jeppe Hein from Denmark, who designed a ’social bench’ that will run alongside the bicycle lane and adapts to its environment elastically by incorporating different functions including a bar for food and drink. The works of Martin De Thurah and Peter Funch are also included in the exhibition areas.

All photos are copyright Iwan Baan.
Special thanks to Daria Pahhota for sharing!

VISIT BIG ARCHITECTS

Shanghai 2010: The Pavilions via Archdaily


Chaz Hutton shared some amazing photos of the pavilions in Shanghai with Archdaily!  Click here to see al the pavilions!

GO TO ARCHDAILY

Louisiana Pavilion wins International Innovation Award

Louisiana Pavilion wins International Innovation Award (earlier story on ArchiDE)

The green Pavilion in the Sculpture Park of the Louisiana Museum of Modern Art has been a catalyst for play and energy during the past few months.  The pavilion has now been honoured with the JEC Innovation Award 2010 for its design combining sustainability and intelligent materials

The JEC Innovation Award is the largest international award for the composite design field that encompasses innovative companies in the car and air transport industries.  The award places the green pavilion alongside research and development projects from visionary industry giants such as Airbus, Boeing, Daimler Chrysler and Rolls-Royce.

- It is amazing that we, as a small Danish studio can play in the same league.  The project started as an experiment to test the limits of what was possible to construct out of biological materials.  It is because we believe that the future is about new materials that require less energy to develop than aluminum or concrete.  Now we hope that this knowledge generated through the project can be used in other applications – and perhaps also other industries, explains Kim Nielsen, Principal of 3XN, whose R&D department GXN has developed the project.

The Pavilion is constructed from biodegradable biological materials such as cork, flax fibres, corn and soy beans.  Together they form a bio-composite developed especially for the project.  The entire process has been a remarkable learning experience in replacing traditional materials with the biological.

- At StageOne we are highly experienced at working with complex shapes and unusual materials. In this instance we worked with biologically derived materials in a structural application, which was new for us. The project was made even more challenging by a demanding deadline and a tight budget, explains Edwin Stokes, FRP Development Director at StageOne Freeform Composites, who produced the Pavilion.

A number of high technology elements are integrated into the Pavilion, which results in the sculpture having an interaction with its environment.  Phase changing materials regulate the temperature, so the pavilion is warm to sit on when it is cold and feels cool on a warm summer day.  The exterior skin is self-cleaning and also has a photocatalytic effect of cleaning the surrounding air.  The most important interaction is the immediate one with users, as the pavilion can be touched and walked on unlike most of the other sculptures in the garden at the Louisiana Museum of Modern Art.

- It’s fascinating to think that people’s activity can generate energy simply by integrating specific materials, just as we can see here where ‘children at play’ create the energy required to run the integrated LED lights, explains Development Director Bente Andersen from COWI.  She further says, the Pavilion has given us the opportunity to demonstrate, how sustainable and intelligent materials can be used in buildings.

The Pavilion was created for the Louisiana Museum of Modern Art’s primary exhibition leading up to the UN Climate Conference in December, ’Green Architecture for the Future’.  In just four months, the idea, design and materials came together.  This intense process required an integrated co-operation between the projects three main partners – 3XN, COWI and StageOne along with more than 20 other innovative companies.

Special Thanks to Lise Roland Johansen
Photographes by ADAM MØRK

VISIT 3XN ARCHITECTS

House of Arts and Culture by Mikou Design Studio, Beirut

Again a interesting building by Mikou Design Studio! This time the House of the Arts and Culture in Beirut that is inspired by the diversity of the many cultures.

Similar to Beirut, the House of the Arts and Culture is inspired by the diversity of cultures; stimulating the imagination by integrating the sensitivities of various artistic domains. This overlapping of cultural layers is a characteristic feature of the program, which creates a strong identity for the future House of Arts and Culture and hence refers to the iconic image of Beirut; city of cultural and historic sedimentation, nicknamed the “well” because of the various Hellenistic, Roman, Arabic and Ottoman layers.

That is why the building is not conceived as a monolithic mass, but rather in a manner to stage this overlapping of cultural layers and the process throughout which they become real spaces, transitional spaces for the exchange and intertwining of creativity.

Architect : Mikou Design Studio
Salwa Mikou, Selma Mikou, Cécile Jalby, Iskra Pencheva, Gwenaël Jerrett, Baharan Khosravi,  Ludivine Specht
Client : Ministry of culture
Programme : Theatres, cinema, film library, exhibition space, training and work space, meeting rooms, cafeteria and commercial spaces, documentation center and administration.
Budget : 20 M €
Surface: 16 000 m
2 SHON
Location: Beirut, Lebanon
Date : competition 2009

More projects of Mikou Design Studio on ArchiDE: Ratzburg School Campus and Place Florence in Morocco!

Special thanks to Selma for sharing!

VISIT MIKOU DESIGN STUDIO!

Wallpaper* Design Awards 2010!

Last week, the winners of the  Wallpaper* Design Awards 2010 have been announced on Wallpaper Magazine!

Our annual round up of the startling, the sublime, the strange and the superlative, the Wallpaper* Design Awards 2010 is upon us. It’s better than ever and W*131, out now, shows why. Here on wallpaper.com we’re adding to the celebrations with a film compilation of the highlights from our Judges’ Awards and city short films from our Best City winner and nominees, told through the eyes of the movers and shapers of each city’s renaissance. We’ve brought to life the Best Builder (R-O-B) and Best Time Lord (Maarten Baas) and transformed our Judges’ Awards Contenders’ shoot into an interactive rollover. 2009 was a difficult year for many, but a sterling year for design. 2010 has a lot to live up to…

It seems impossible that an entire year has passed since our last Design Awards installment – but what a year it’s been. Financial meltdown set the bar a notch or two higher for 2009 and we’re pleased to report that, despite the doom and gloom, output has proved second to none. As such, the Wallpaper* design awards 2010 are once again here to celebrate the best of the creative crop from the past twelve months.

We’ve picked out the best of everything: from beds and breakfasts through to jeans and genes. With 66 exhaustive categories to work our way through, we handed responsibility for eleven key awards – including best city and best fashion collections – over to our judges. The final 55, however, have been left down to us, and we’re sure you’ll agree with our selection.

Click on the link below to check out the winners and videos!

VISIT THE WALLPAPER DESIGN WINNERS

Place Florence by MIKOU Design Studio, Fez, Morocco

Mikou Design Studio designed place Florence in Fez, Morocco. The outdoor space consists of eight lattice structures positioned in a circular form around a garden. At night the structures are illuminated with many LED lights reflecting the shadows of lace.

Florence Square is situated in a strategic area in the new town of Fez.  The square is structured by a main urban axis, a broad boulevard with a central island generating an important pedestrian flow.  The remodeling of Florence Square in Fez aims to create a space for encounters and meetings at a pedestrian scale and the scale of the neighborhood, but also a place clearly identifiable as a representative part of the modern Fez.

This symbolic place evokes Florence to the people of Fez, inspires and moves them.  It is a vehicle for dialogue between cultures and recalls the journey of architectural forms.

In designing the square, we were inspired by a strong and symbolic figure in the Florentine urban landscape, the octagonal form of the Baptistery of San Giovanni. We felt it essential to bring strong architectural elements to Florence square to give it an urban presence and limit it spatially.

Architect : Mikou Design Studio

Salwa Mikou, Selma Mikou, Cécile Jalby, Iskra Pencheva, Gwenaël Jerrett, Ludivine Specht
Client : City of Florence
Programme : Urban piazza and underground parking
Budget : 5 M €
Surface: 10 000 m2
Location : Fez
Date : competition 2008 / Completion 2011

Mikou Design Studio, is a young and succesfull architecture office founded in 2005 by sisters Selwa en Salma Mikou based in paris, France. The two partners, Salwa and Selma Mikou were born in Fes Marocco in 1975. After attending school in Paris (Paris Belleville) and Lausanne (EPFL), they received their diploma on Architecture and Urban design in 2000. During 2000 to 2005 they worked at RPBW (Renzo Piano Building workshop) and AJN (Ateliers Jean Nouvel) where they were in charge of international projects.

Mikou Design Studio is currently involved in a large number of projects throughout France, Germany, Brazil and Morocco, with a focus on cultural, educational buildings, housing and offices.

More projects of Mikou Design Studio on ArchiDE: click here

Special thanks to Selma for sharing!

VISIT MIKOU DESIGN STUDIO!

Blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers