Caixaforum, Madrid- Herzog & de Meuron

caixaforum1

The CaixiaForum arts centre, opened earlier this year in the capital city of Spain, Madrid. It is a new cultural center in the historical center of Madrid, just near the renowned Prado, Reina Sofia and Thyssen-Bornemisza museums, also designed by the Swiss architects Herzog & de Meuron. The CaixaForum is a restoration and expansion of one of the few examples of industrial architecture in Madrid’s historical center, the old power plant Central Eléctrica del Mediodía.

caixaforum2-1.jpgcaixaforum2-2.jpg

caixaforum3.jpg

The CaixaForum incorporates walls from a power station that previously occupied the site. Now, it includes galleries, administative offices, a restaurant and an auditorium below the ground level.       

caixaforum4-2.jpgcaixaforum5-1.jpg

The design cuts away the base of the brick elevations, making it appear to be suspended above the ground.

“The removal of the base of the building left a covered plaza under the brick shell, which now appears to float above street level,”

The CaixaForum reminds me at the ‘Tate Modern’ museum which is also located in a old brick power station on the Thames. They redesigned the old power station in to a very attractive public space with a museum, restaurant, shops, cafes and much more.

On the picture below, you can see a computer generated view for an extension of Tate Modern. More information about ‘Transforming Tate Modern’ on http://www.tate.org.uk/modern/transformingtm/.

tate_cgi

Pictures of CaxiaForum via [flickr + Iwan Baan]
More information, plans and pictures on Arcspace.

Rødovre Skycraper in Copenhagen – MVRDV and ADEPT

sky view 1

Dutch architects MVRDV and Danish co-architects ADEPT have won a competition to design the Rødovre Skycraper in Copenhagen, Denmark.

skycraper view1

The stacked building consists out of ‘pixels’, which are each 60 metres square and arranged around the centrale core of the building. “The constellation of the pixels allows flexibility in function; the building can be transformed by market forces,” say the architects. “Flexibility for adaptation is one of the best sustainable characteristics of a building.”

sky night 2

The tower reaches to 116m and will include apartments, a hotel, retail space, offices and a public park and plaza.

model 3D

The following text is from MVRDV:

(Rødovre – Copenhagen, November 3rd, 2008) The municipality of Rødovre, an independent municipality of Copenhagen, Denmark, announced today MVRDV and co-architect ADEPT winner of the design competition of the Rødovre Skyscraper. The 116 meter tall tower accommodates apartments, a hotel, retail and offices. A public park and a plaza are also part of the privately funded scheme.

sky gardens

The new skyscraper with a total surface of 21,688m2 will be located at Roskildevej, a major artery East of the centre of Copenhagen. It is after the Frøsilos MVRDV’s second project in Copenhagen. The skyscraper’s shape reflects Copenhagen’s historical spire and present day high-rise blending in the skyline of the city, it further combines the two distinctive typologies of Rødovre, the single family home and the skyscraper in a vertical village. Consideration of these local characteristics leads to Copenhagen’s first contemporary high-rise.

Responding to unstable markets the design is based on a flexible grid, allowing alteration of the program by re-designating units. These ‘pixels’ are each 60m2 square and arranged around the central core of the building, which for flexibility consists of three bundled cores allowing separate access to the different program segments.

pixel art

diagram 1On the lower floors the volume is slim to create space for the surrounding public plaza with retail and restaurants; the lower part of the high rise consists of offices, the middle part leans north in order to create a variety of sky gardens that are terraced along the south side. This creates a stacked neighbourhood, a Sky Village. From this south orientation the apartments are benefitting. The top of the building will be occupied by a hotel enjoying the view towards Copenhagen city centre. The constellation of the pixels allows flexibility in function; the building can be transformed by market forces, however at this moment it is foreseen to include 970m2 retail, 15,800m2 offices, 3,650m2 housing and 2,000m2 hotel and a basement of 13,600m2 containing parking and storage.

Flexibility for adaptation is one of the best sustainable characteristics of a building. Besides this the Sky Village will also integrate the latest technologies according to the progressive Danish environmental standards. Furthermore the plans include a greywater circuit, the use of 40% recycled concrete in the foundation and a variety of energy producing devices on the façade.

A public park adjacent to the Sky Village is part of the project and will be refurbished with additional vegetation and the construction of a ‘superbench’, a meandering public path and bench. A playground, picnic area and exercise areas for elderly citizens are also part of the plan.

Lead architect MVRDV and co-architect ADEPT Architects won the competition from BIG, Behnisch and MAD. Winy Maas and Jacob van Rijs present the plan today in Copenhagen together with Anders Lonka and Martin Krogh from local office Adept Architects, Dutch engineering firm ABT and Søren Jenssen act as consultants for the project. Earlier MVRDV realised the Frøsilos / Gemini Residence in the port of Copenhagen: a residential project marking a new way in refurbishment of old silo’s which was highly acclaimed and received international awards.

Via [Dezeen + Dysturb]
More info and photos on Dysturb

City Lounge in St. Gallen, Switzerland

A really nice concept designed by Carlos Martinez and Pipilotti Rist.

city lounge

City Lounge is an outdoor (living) space in the center of St. Gallen, Switzerland. It is designed by Carlos Martinez in collaboration with Pipilotti Rist. It was the winning entry at a design competition that was announced by the Schweizer Verbandes der Raiffeisenbaken (SVRB) in cooperation with the city St. Gallen to create a public living space room.

city lounge 2

The project features a red carpet that flows all around the buildings, recreating places to relax,  to converse, to park and much more. The red surface is covering everything in its path, creating a red landscape in the centre of the city.

city lounge3

city lounge 7

city lounge 4

Photos by Thomas Mayer (click for MORE photos!!)
Via Coolboom

Blue Frog Lounge by Serie Architects

The Blue Frog acoustic lounge and studio in Mumbai, India is designed by Serie architects in february 2008.

blue-frog-4

The lounge will be used as a music venue within a complex of sound recording studios in a converted warehouse and incorporates a restaurant, bar and live music stage.

blue frog

The different sized cylindrical booths seat between 4 and 10 people and are arranged at various heights to stagger the eye levels of seated diners and standing customers, intended to afford uninterrupted views of the stage. The empty central area can be used as additional space for standing visitors or as an extension to the stage.

blue frog

blue frog

The undulating booth structure is made from block board finished with mahogany and topped with back-lit 8mm acrylic sheets.

blue frog

Photographer: Fram Petit

Text by Chris Lee and Kapil Gupta / SERIE:

A large north lit industrial warehouse within the old mill district in Mumbai is to be converted into a complex of sound recording studios and an acoustic lounge. This lounge will consist of a restaurant, bar and a live stage. Beyond this amalgamation of provisions, Blue Frog seeks to stage an acoustic experience par excellence.

The deep structure that was employed is of a cellular organization composed of circles of varying sizes in plan approximating a horse-shoe configuration. The differential extrusions of these circles encapsulated at different levels as tiered cylindrical seating booths, allow the eye level of diners and standing patrons to be distributed across staggered levels that increase in height away from the stage.

These booths seat between 4-10 people and are arranged around an open centre that can either double up as a potential 360 degree stage or accommodate standing patrons, bringing them closer to the main stage to create an intimate viewing experience. These mahogany paneled cylindrical booths maintain not only uninterrupted views to the stage, but also constant distance between diners irrespective of how crowded the lounge gets.

The undulating height of the seating booths is gently modulated by a glowing acrylic resin surface, which unifies the disparate types together and retains the presence of the architecture even in the midst of the spectacle of a state-of-the-art sound and light show at the Blue Frog.

Based on this desire to have it all, the question for us is: how do you collapse a theatre, restaurant, bar and club into a warehouse whilst maintaining all the performative characteristics of each individual type?

More information on SERIE
Via Archiwork

City Hall by (EEA) Erick Van Egeraat

Last friday, the Dutch architect Erick van Egeraat has won a competition for the design of a new city hall for Budapest, Hungary.

The project exists about the restoration of the existing 18th century building and a new construction (40,000 square metres).

On the ground floor you will find huge public space with cafés, restaurants and a theatre that can be used for conferences, exhibitions and much more. The upper floor will consist out of rented and city offices, and a hotel.

Here’s some more information from Erick van Egeraat:

From a field of 18 participants, an international professional jury selected his proposal, which combines restoration of the existing 18th century baroque building and new, futuristic wings to create a contemporary Main Square. This proposal makes an end to a period of almost three centuries of uncertainties at this unique plot in the Heart of Budapest.

In accordance with the objectives of the competition, this new City Hall, with its open courtyards and flexibility of use, will reflect transparency and democracy, will act as a Forum for the people of Budapest and will attract tourists. It will at once re-introduce pedestrian flow from the boulevard to the river Danube and offer a spectacular view of the city from the platform on top of the entrance gate. “This project provides a unique opportunity to both boost the economy of the city of Budapest and create an attractive new city centre for all”, says Erick van Egeraat.

The new City Hall will comprise 118.000 square metres of gross floor area, 40.000 square meters of which will be newly built. The project’s completion is scheduled for 2013.

more information and pictures on Erick van Egeraat associated architects

Comic strip of Arch Mike ONLINE!

Since today, everyday you can see the comic strip of arch Maaik on archide.arch-maaik

Example and strip of today

more information about the strip, author and characters on http://www.archmaaik.be
I hope you will enjoy it!

‘Next Generation weekend House’ – Sou Fujimoto Architects

The ‘Next Generation House’, designed by Sou Fujimoto Architects looks like a house built with Jenga blocks. The Next Generation house is a small weekend house, that overlooks the River Kuma in Kumakura, Japan. It’s approximately a 13′x13′x13′ cube, but  functional enough due to the ramshackle space that is formed by the cedar logs, creating spaces for seating, sleeping, eating, storage, etc. 

Via Yatzer
Sou Fujimoto Architects

click here for more information and pictures!

Blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers