Rietveld Pavilion at the Kröller-Müller Sculpture Garden, Arnhem, Netherland

In 1955, Gerrit Rietveld (1884-1964) designed a pavilion for the display of small sculptures at the Third International Sculpture Exhibition in Arnhem’s Sonsbeek Park.

This ‘Sonsbeek Pavilion’ was intended as a temporary structure, and it was dismantled when the exhibition was over. However, many people had been greatly impressed by its simplicity, and ten years later, on the initiative of several Dutch architects, the building found a permanent home in the Kröller-Müller Museum’s sculpture garden, under a new name: the ‘Rietveld Pavilion’. On 8 May 1965 the pavilion was officially inaugurated with an exhibition of sculptures by Barbara Hepworth.

Today, in 2010, the museum has rebuild the structure with new materials, while adhering as closely as possible to Gerrit Rietveld’s original design. Wherever possible, parts of the 1965 pavilion that were still in adequate condition have been reused. Construction work began in January 2010 and finished in September of this year. More info, click here

Rietveld Pavilion by Gerrit Rietveld, at the Kröller-Müller Sculpture Garden
Photography by Pedro Kok

Via ArchDaily

PEDRO KOK ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY

Les Yeux Verts by Jacques Ferrier Architecture, Soissons, France


Paris  firm Jacques Ferrier Architectures completed this amazing multi- storey car park, that is located in Soissons, France.

Called Lez Yeux Verts, this car park can house 600 cars and forms part of a development of former barracks into a business park. The building has a concrete structure, galvanised-steel framework, and is clad in vertical spruce timbers that vary in angle and spacing to create a ripple effect.

The timber facade is punctuated by eye-shaped openings that afford views over the town, and behind which new planting will eventually grow to form hanging gardens. More information, click here

City : Soissons, France
Programme: parking, 600 spaces
Competition: projet lauréat en 2007 / winning project in 2007
Completion: mars 2010 / March 2010
Area: 12 250 m²
Cost : 6.6 M Euros

Photos are by Jacques Ferrier Architectures/photo Luc Boegly

VISIT JASQUES FERRIER ARCHITECTURE

Het Zwarte Huis Bakers Architecten, Utrecht, Netherland

Dutch firm Bakers Architecten completed these brick-clad apartments in Utrecht, the Netherlands. Its appear to float above a curtain wall of glass.

Het Zwarte Huis, or The Black House, is spread across three storeys with the upper two, which comprise six apartments, finished in Kolumba bricks. The ground floor, which forms an office, has become the architect’s new premises. The block sits on the apex of a curved street with a double-height bay window affording panoramic views.

Here’s some more from the architects:

In Utrecht’s museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat. This site in the midst of historical buildings is now occupied by ‘Het Zwarte Huis’ (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten.

The streetscape is characterized by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings. Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of ‘living above work’ has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium. More..





Photography by Maarten Noordijk

VISIT BAKERS ARCHITECTEN

Brandbase Pallets by Most Architecture, Amsterdam, Netherland Brandbase Pallet Project / MOST Architecture

Dutch firm Most Architecture have created this temporary office from wooden pallets for an Amsterdam advertising company.

The project for advertising agency BrandBase sits in a narrow Dutch canal house that runs 27 metres deep.
The pallet structure is designed in such a way that besides being merely a workplace, the entire element invites you to stand, sit or lay down on the pallets. This open office concept was created to suit the creative advertising agency, with an additional, informal atmosphere.

Find the pallet project on FACEBOOK!

VISIT MOST ARCHITECTURE

University of Liverpool Heating Infrastructure by Levitt Bernstein, Liverpool, England


London office Levitt Bernstein have completed an energy centre for the University of Liverpool in the UK, clad in diamond-shaped aluminium scales.

The new building has five pitched roofs, while glazed sections alternately reflect the surrounding listed buildings and allow glimpses of the machinery inside. Called University of Liverpool Heating Infrastructure Project, the building houses a new energy system that links two existing networks to provide hot water for the whole campus.


Via Architecturelab

Photography by Eddie Jacob

VISIT LEVITT BERNSTEIN

House on the Castle Mountainside by Fran Silvestre Arquitectos, Valencia, Spain

Fran Silvestre Arquitectos designed this amazing house that is located in Ayora, Valencia, Spain.

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces generated fragmented target tissue that adapts to the topography.

The project proposes to integrate into the environment, respecting their strategies of adaptation to the environment and materials away from the mimesis that would lead to misleading historicism, and showing the time constructively to meet the requirements of the “new people.” In this way the house is conceived as a piece placed on the ground, joining in the gap.

A piece built on the same white lime, the same primacy of the massif on the opening, which takes the edge of the site to have their holes and integrated into the fragmentation of the environment.

Photographs by Fernando Alda

Via Muuz

VISIT FRAN SILVERSTRE ARQUITECTOS

International Museum of Vulcanoes (IMoV) Lanzarote 2010 Academic Competition

Arquideas, a company dedicated to divulging and organization of architectural contests, is pleased to invite all students of architecture in the international area, to the competition of ideas “International Museum of the Volcanoes (IMOV) in Lanzarote” to be held between the months of September 2010 and February 2011.

Full details of the contest, and the information necessary for registration for participating, is available on the web http://www.arquideas.es.

The contest objective is to select the best idea for the International Museum of Volvanes (IMOV) located in the Timanfaya area on the island of Lanzarote. We will pay special attention to their location and proposed relationship with the environment and the resolution needs program proposed in the Bases of the contest.

MORE INFO ARQUIDEAS

Create a free website or blog at WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers