Hangar Ostréicole by Raum Architecture, Locoal-Mendon, France

French based office Raum Architecture completed this hangar/ house made for oyster cultivation and living quarters in Locoal-Mendon, France.

Photography by Audrey Cerdan
Via Raum

VISIT RAUM ARCHITECTURE

Culture Campus Vleuterweide ‘Informatieplein’ by AEQUO, Utrecht, Netherland

The Dutch design studio AEQUO have designed info station inside the Culture Campus Vleuterweide in Utrecht, The Netherlands.

The info station is shaped as the interior space of a monastery. It contains one large monastery bench, which comprises a multitude of functions upon closer inspection.

Via Contemporist

VISIT AEQUO

Villa Mecklin by Huttunen Lipasti Pakkanen Architects, Finland

Villa Mecklin designed by Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects is located in the Finnish archipelago and was built in 2008.

It sits in a small depressions in the rock, its sheltered terrace extending over the summit of the rock.  In connection with the shoreline sauna, there is also a stove-heated cabin for guests.

The building materials selected for Villa Mecklin are uncontrived, basic ones suited for the archipelago. All wood surfaces have been left untreated and will turn grey naturally.

The floor area of the villa is 70m2 and the sauna is 20m2.

Via Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects

VISIT HUTTUNEN LIPASTI PAKKANEN ARCHITECTS

House VVDB by dmvA, Mechelen, Belgium

Belgium Architects dmvA completed this interior for a post-modern pyramid house in Mechelen, Belgium.

VVDB house was mentioned as a statement for the eighties, since it has the main characteristics of eighties period building in Flanders, Belgium. The characteristics can be seen from the roof-type, symmetrical ground plan, wooden structure, honest materials, the use of cement stone, and many-colored aluminum joinery.

In the eighties architect Jan Van Den Berghe built his own house on a marvellous spot, close to the channel Mechelen-Brussels. Roof-type, symmetrical ground plan, wooden structure, honest materials, the use of cement stone and many-coloured aluminium joinery, were the main characteristics of this period building periode in Flanders.

The post-modern pyramid house was a statement for the seventies/eighties. Architect Van den Berghe requested dmvA to refurbish his own house for his daughter. No spectacular alterations, but subtle interventions, round perforations through the floors, a new central spiral stair, ‘whitening’ of the floors. Altogether an architectural attitude based on respect!

More info and pictures on Archdaily!
Pictures by Frederik Vercruysse

Other articles of DMVA on ArchiDE:
+ Blob vB3 by DMVA
+ House S by dmvA Architecten, Mechelen, Belgium

VISIT dmvA ARCHITECTS

Guinovart Florensa Residence by Cadaval & Solà-Morales, Canejan, Spain

By preserving the original structure and doing a minimal yet contrasted intervention, the idea is to generate new and contemporary spaces for living, respecting the historic envelope.

Spanish architects Cadaval & Solà-Morales have completed this house at the Pyrenees in Canejan, Catalonia, Spain. The project seeks to recuperate the construction values of an old existing vernacular house which was made out of dry stone, a traditional technique of the area of great tectonic value. However the distinctive attributes inherent to this construction technique (compactness, massiveness, minimum openings, obscure interiors, weight) deny the extraordinary environment where it is located: on top of a mountain, with views to 2 different valleys that are faced by the two only façades of the house.

The project elaborates on a series of interior horizontal partitions that are supported by two vertical containers that behave both as structural elements and as divisions of the continuous spaces.  Those vertical elements generate vertical continuity within the overall house, and even allow to eventually transform it into two independent homes.

But more than any other thing the project places on top of the last slab a vast continuous roof made out of two planes that in their intersection generate a long sore that enables the view of the summit of the mountain from the interior; the roof doesn’t rest directly on top of the stone wall, so a second continuous longitudinal sore is created, permitting incredible views to the valley. The definition of the section of the roof is the definition of the character of the main space of the house.

By preserving the original structure and doing a minimal yet contrasted intervention, the idea is to generate new and contemporary spaces for living, respecting the historic envelope. On the basement of the house, and responding to a structural weakness of a section of the existing wall, a big opening is shaped within the dry stone wall.  Such opening permits amazing views and interior natural lighting to a second living and dining room; the rest of spaces accommodated within the old enclosure have a remnant sense of the old construction, although they are distributed according to new ways of living, in a more contemporary reading of architecture.

Photos by Santiago Garcés

VISIT CADAVAL  & SOLA- MORALES

Home 07 by i29 Interior Architects, Amsterdam, Netherland

Dutch interior architects i29 designed this apartment that features a series of cabinets with laser- cut holes across their surfaces.

This single-family apartment for four people is situated in a stately building in southern Amsterdam, NL.  The original structure, with rooms for staff, a double hall and long hallways with lots of doors has been transformed into a spacious, transparent dwelling full of light and air.

A kitchen in combination with cabinets from floor to ceiling has laser-cut front panels, all spray painted white. This pattern results in a dynamic mixture of open and closed cabinets, the holes also function as integrated handgrips.

The transparency of the object’s skin gives depth to the volume which is complimented by furniture like the Grcic chair one. An atrium with open staircases brings natural light from a large roof light into the living area. Along the open staircase a wall of two stories high is covered with clear pine wood, and connects the two levels.

Upstairs the master bedroom is situated next to a large bathroom with a finish of structured tiles from Patricia Urquola, glass, and wooden cabinets.

Via i29 architects

Other stories of I29 on ArchiDE:
+ Home 06 by i29, Amserdam, Netherland
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

PISOPISO by Atelier RYO ABE, Kashiwa , Chiba, Japan

Architects Atelier RYO ABE completed this interior for a private house in Kashiwa , Chiba, Japan. Pictures via Aberyo.

Other projects of Ryo ABE, click here

VISIT ATELIER RYO ABE

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers