Blob vB3 by DMVA

Belgian architectural firm dmvA designed this mobile living unit called ‘blob VB3′.

The design dmvA made for the office of XfactorAgencies, as an extension to the house, was relentlessly rejected by local building regulations. Used to working with limitations and blurring these boundaries at the same time, dmvA answered by designing a mobile unit, a blob.

As a mobile construction and holding a high dose of art, it skirted round the strict building codes.

AD&S, as a builder, worked 18 months on this project, resulting in this smooth looking egg. This space-egg houses all necessary items one could possibly need; bathroom, kitchen, lighting, a bed and several niches to store your stuff. The nose can be opened automatically and functions as a kind of porch.

You could easily use this mobile unit as an office, a guestroom, a reception, a garden-house, or whatever you want to.

The material used is polyester, sizes are like a big caravan and it can be moved to any place you like.

Photographs by Rini van Beek, Mick Couwenbergh
Via Designinspiration

VISIT dmvA ARCHITECTS

Opening Toronto Waterfront by WEST8, Canada

1

In June 2006, West 8 and DTAH received the prestigious recognition in winning the Toronto Central Waterfront Innovative Design competition. The basic and focal points of the plan are the connectivity between the vitality of the city and the lake and a continuous, publicly accessible waterfront.

04

Waterfront Toronto, together with the Government of Canada, Province of Ontario and City of Toronto, officially opened the Simcoe WaveDeck, the second and most dramatic urban dock, designed by West 8+DTAH, being built along Toronto’s central waterfront.

08

07

The Simcoe WaveDeck, one of four uniquely Canadian wavedecks planned for the area, is as artistic as it is functional. Located just west of Simcoe Street at the water’s edge, the wooden wavedeck features an informal public amphitheatre-style space with impressive curves that soar as high as 2.6 metres above the lake.

01

06

02Built in less than eight months, the Simcoe WaveDeck joins the Spadina WaveDeck which opened last year in creating more public space along one of the most heavily used parts of the Toronto shoreline. Construction of the third wavedeck at Rees Street is well underway and will open in August.

09

10

The wavedecks are just one part of Waterfront Toronto’s award-winning design for the central waterfront. The plan designed by West 8+DTAH also includes a continuous water’s edge promenade and boardwalk; a series of pedestrian footbridges connecting major attractions on the waterfront, and the transformation of Queens Quay into a pedestrian-friendly, grand boulevard.

Here’s a short video with designed and architect Adriaan Geuze from West8

Copyright- Pictures and info from West 8 urban design & landscape architecture

VISIT WEST 8

Random Links 10 July 2009!

archidebanner

x Take a look at the Architectuurforum.nl!

x Great pictures of the Spencer Dock Bridge in Dublin on Yatzer!

x Take a look at DeZona online magazine for architecture, design, trends, concepts and much more!

x Ae glass balcony on 103 stories high with a great view over Chigago on  DesignCrave

x Follow ArchiDE on TWITTER and FACEBOOK!

x New Camper Store in Tokyo by Jaime Hayon, Yatzer

x Some interesting architectural offices out off Belgium! :
degoudenliniaalPuls ArchitectenDMVA ArchitectenLhaos&Lhaos ArchitectenEgide Meertens Architecten

9th Andreu World International Design Competition

01

9th Andreu World International Design Competition. Both students and professionals in the field of design may enter for this competition, has no age limit. The challenge is to design a seat or table in which innovative design/styling contributions are made, bearing in mind the technical specifications in the briefing you can download from our website, along with the compete rules and regulations.

There are two prizes – one with a cash purse of € 4.000 and another with € 2.000- and the deadline for project presentation is 14 September 2009. Sign up online at www.andreuworld.com We look forward to your entry.

MORE INFO, CLICK HERE

archiDE on Twitter!

archiDE is now also on Twitter!

archiDE on twitter

FOLLOW ARCHIDE ON TWITTER

Urban Camping by Import.Export architecture, Belgium

01

Some stuff from home! Belgian architects import.export architects have created a mobile multi-storey structure that allows people to camp in urban areas. The structure is made out off steel and supports four platforms on which tents can be pitched.

02

05Camping is defined as ‘getting away from an urban area, and enjoying nature, spending one or more nights on a location’. As such, the phrase Urban Camping contradicts itself.

import.export ARCHITECTURE (Oscar Rommens en Joris Van Reusel, architecten) designed a new type of ‘small scale’ urban camping. The mobile UC can be implanted in any city centre that likes to experiment with this new type of camping. UC is a place where adventurous city wanderers can stay overnight, meet other campers and find a safe shelter with basic designed practical facilities.

From 24th April until 24th May 2009, UC was constructed for the first time on the Antwerp shores of the Scheldt, for the Kaailand Festival exhibition on mobile architecture.

This summer, UC will have a temporary resurrection by the Antwerp tourist service in Copenhagen, for the occasion of the project OUTCITIES from 25th July until 1st August, to promote the city of Antwerp and its innovative policy in terms of tourism.

04

03

More info, click here

Other projects from Import.Export on archiDE, click here!

VISIT IMPORT.EXPORT ARCHITECTURE


Saxo Bank by 3XN awarded RIBA International Award 2009

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank awarded RIBA International Award 2009

3XNs new Headquarters for Danish Investment Bank – Saxo Bank – wins RIBA International Award 2009

In the months before it was completed, the new headquarters for Danish Investment Bank – Saxo Bank – began attracting stares and attention from passersby in Tuborg Harbour, north of Copenhagen Denmark.  Now it has attracted the attention of the renowned RIBA International Award, recognizing excellence conceived by its members from around the world.

With its shimmering façade of diagonal white aluminum and blue glass patterns, the building reflects the sea and sky just as it does Saxo Bank’s profile as a solid, dynamic and modern bank.  Inside, a transparent and inspiring environment enhances the sense of team spirit amongst employees.  The open plan layout of each floor surrounds a softly shaped, top-lit atrium; with a winding main staircase functioning as the building’s spine.  The openness allows for interaction, sharing of knowledge and an environment of learning amongst this highly driven and international team of professionals.

Kim Herforth Nielsen, Principal Architect of 3XN comments on the design saying, ‘The building is designed in such a way that it challenges the surroundings and yet contributes to a unified setting.  The interior has been designed in close collaboration with Saxo Bank to create an environment of learning; encouraging interaction and sharing of knowledge.  Commenting on the award, Kim Herforth Nielsen says, ‘The RIBA International Award isn’t just any prize.  There is a very thorough evaluation process from the committee’s side, and they have visited all of the projects.  It is very important for us to create architecture with meaning, and not just a signature piece.  I think this is why we have won.’

The RIBA International Award recognizes excellence conceived by its members from around the world.  The awards ceremony will be held in London on July 14th.

THE SAXO BANK ON ARCHIDE! click here!

Many thanks to Lise Roland Johansen!

VISIT 3XN ARCHITECTS

Aesop Store in Notting Hill, London

aesop-store1

After the first Aesop store in London, which opened in 2008, the Aesop’s group decided to open a new outlet for their clientele in Westbourne Grove, Notting Hill. 

The shop is located in an old jewel-sized store, where they decided to change a little, respecting its classically understated elegance, inherent warmth and hearteningly abundant light. Their intention is to offer their range of skin, hair and body products in a space reminiscent of a welcoming drawing room. This store continues the Aesop tradition of including distinct design details that acknowledge the neighbourhood’s streetscape. 

More Aesop’s stores on archide =>click here

aesop-store4aesop-store4

aesop-store3aesop-store3

Aesop6

Via yatzer

CLICK, FOR MORE AESOP SHOPS ON ARCHIDE

The Yas Hotel Abu Dhabi by Asymptote Architecture

yas hotel by asymptote

The Yas Hotel by Asymptote architects is nearing completion in Abu Dhabi, UAE.  

yas hotel by asymptote

yas7

The building forms part of the Yas Marina development for a new Formula One circuit. The race track will pass through the complex under a bridge that links the two towers of the hotel. A canopy made of steel and diamond-shaped, glass panels will be supported over the towers and bridge.

asymptote yas hotel Info from the architect:

The Yas Hotel is a 500-room, 85,000-square-meter complex now under c

onstruction by Aldar Properties PJSC. Asymptote was awarded the commission to design the buildings and environs from a closed competition two years ago targeting an opening date of October 30, 2009 to coincide with the Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix.

yas hotel by asymptote

yas hotel by asymptote

The Yas Hotel is one of the main architectural features of the ambitious 36-billion-dollar Yas Marina development and accompanying Formula 1 raceway circuit, also near completion. Asymptote’s founders and partners Hani Rashid and Lise Anne Couture envisioned an architectural landmark embodying various key influences and inspirations ranging from the aesthetics and forms associated with speed, movement and spectacle to the artistry and geometries forming the basis of ancient Islamic art and craft traditions.

yas hotel by asymptoteOf architectural and engineering significance is the main feature of the project’s design, a 217-meter expanse of sweeping, curvilinear forms constructed of steel and 5,800 pivoting diamond-shaped glass panels. This Grid-Shell component affords the building an architecture comprised of an atmospheric-like veil that contains two hotel towers and a link bridge constructed as a monocoque sculpted steel object passing above the Formula 1 track that makes its way through the building complex. The Grid-Shell visually connects and fuses the entire complex together while producing optical effects and spectral reflections that play against the surrounding sky, sea and desert landscape. The architecture as a whole “performs” as both an environmentally responsive solution as well as an architecture of spectacle and event. The entire jewel-like composition of the project responds visually and tectonically to its environment to create a distinct and powerful sense of place as well as a breathtaking backdrop to the Formula 1 and other events that the building will celebrate. The Yas Hotel is designed to be a significant landmark destination on Yas Island for Abu Dhabi and the UAE at large.

yas hotel by asymptote

Hani Rashid describes the building’s design and its architecture as: “a perfect union and harmonious interplay between elegance and spectacle. The search here was inspired by what one could call the ‘art’ and poetics of motor racing, specifically Formula 1, coupled with the making of a place that celebrates Abu Dhabi as a cultural and technological tour de force.”

yas hotel by asymptote

Pictures and text from Asymptote/ Via Bustler

VISIT ASYMPTOTE

Bostoren by SeaRCH Architects, Netherland

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_1_Small

In a forest in the east of the Netherlands, one of the best architecture offices in the Netherlands designed a lookout tower. The structure is part of a small park in the vicinity of the village Putten. The concept that the architect, SeARCH, has put forward works like this: take a circular piece of the forest and put it 36 meters up in the sky. From this elevated ground there is a 360 degree view over the forest, in which cities like Amersfoort appear at the horizon.

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_2_Small

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_13_Small

Some text from the architect’s office:

The Schovenhorst Estate is known for its unique variety of trees. Beginning in 1848, the founder of the Estate collected seads from across the world to experiment with which species could grow on the heathland near Putten. This resulted in four collections of species present in the area; the small and the large Pinetum, the Arboretum and the Three Continents forest. 

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_4_Small

The Forest Tower is an additional element to the Estate, a look-out tower on which surrounding trees can be viewed. The tower is designed as a condensed path, rather than a vertical ascension, with each facet of the promenade looking out over the forest. The branches of the tower accommodate several perspectives along the route. Sometimes a view of heaven, then again only branches, the ground or a panorama. 30 Meters above ground you can climb over a net and then, a bit higher, attend a performance within a small theatre. The conclusion of the ascent is not so much an expected look-out platform, but a new piece of the forest. This elevated platform provides ground for experimentation with conifer growth, but also an opportunity for the visitor to rise to a higher place. 

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_9_Small
SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_5_Small

On the platform, with a diameter of 17 meters and a weight of 480 tons, trees are planted. These trees have been specially selected for this location and were planted at the Estate three years ago in preparation for their unique tour into the sky.

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_7_Small
During special occasions an Indian ‘tipi’ can be folded around the tower’s core. 
Looking up from below, the bottom of the platform is visible; a mirroring rvs copperplate, resulting in a reflection of the surrounding woods. Through this feature, the Forest Tower is further absorbed by its environment. This adds to the counterplay between tower and forest.  

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_6_Small

SeARCH_Bostoren_Photographer_Michiel_van_Raaij_12_Small

Photos by Michiel van Raaij
Via Eikongraphia

VISIT SEARCH ARCHITECTS

Blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers