8 House by BIG Architects, Copenhagen, Denmark


Danish architects BIG have completed their 8 House residential project with a figure-of-eight plan in Copenhagen.

The building features a continuous cycle path and pedestrian walkway, winding up to the tenth floor and back down to ground level, and providing access to all residences. The structure wraps around two courtyards connected by a tunnel through the central cross, which houses communal facilities. Its height is lower on the south-west corner and higher at the north-east side to make best use of daylight.

“We have now completed three remarkable buildings in Orestad, the VM Houses, The Mountain and finally the 8 House – which is the sole result of a good and constructive collaboration with talented young architects who had a good understanding for the economical aspects,” Per Hopfner, Hopfner Partners

The 8 House creates two intimate interior courtyards, separated by the centre of the cross which houses 500 m2 of communal facilities available for all residents.

Photographs by Jens Lind

Video on youtube by Channelbeta

Other stories of BIG on archiDE:
- EXPO 2010 DANISH PAVILION by BIG, Shanghai, China
- BIG wins International Competition to design Tallinn’s new City Hall
- BIG and Michel Rojkind Win Cultural Competition, Mexico
- Mountain Dwellings by BIG Architects, Copenhagen, Denmark
- Zira Island masterplan by BIG architects
-VM Houses by PLOT = big + JDS in *COPENHAGEN, Denmark*

VISIT BIG ARCHITECTS

The Fredensborg House by NORM Architects, Copenhagen, Denmark

NORM Architects have recently completed the great interior for a House near Copenhagen, Denmark.

On a sloping property north of Copenhagen, the Fredensborg House is built on five small plateaus connected by steps, reflecting the shape of its surrounding terrain. The house aesthetic is derived from inspirations brought about by the labyrinthine mountain village architecture, those that you may find familiar in Southern Europe, the architecture of Chinese temples, and in the works of modernist Danish architecture Jorn Utzon.

Via dailyicon

VISIT NORM ARCHITECTS

MIND YOUR BEHAVIOUR solo exhibition by 3XN Architects, DAC, Copenhagen, Denmark

MIND YOUR BEHAVIOUR

HOW CAN ARCHITECTURAL SURROUNDINGS AFFECT YOUR BEHAVIOUR? Architecture can get people talking together. Architecture can calm children in the classroom. Architecture can make passive people more active. Architecture can shape corporate culture. Architecture can encourage people to find new paths, discover new aspects of their city – and of themselves. On 12 february (tomorrow) there is a grand opening of a solo exhibition of 3XN at the Danish Architecture Centre in Copenhagen. MIND YOUR BEHAVIOUR invites you into 3XNs universe and gives a glimpse into the thoughts, visions and processes forming the basis of 3XNs architecture focusing on behaviour. The exhibit challenges the concept of behaviour by providing a direct and physical meeting with 4 meter high abstract building sections as well as inviting the viewer to reflect on how architecture shapes our behaviour. The exhibit displays 28 projects from the last five years of 3XNs work.

3XNs Principal Kim Herforth Nielsen explains: ”Our objective is to give the audience a direct, sensual experience of how architecture affects the way we experience things and interact with each other. At the same time, MIND YOUR BEHAVIOUR initiates the public into the thoughts and processes that lie behind 3XNs architecture.”

MIND YOUR BEHAVIOUR will be on display at the Danish Architecture Centre until May 13. Afterward it will be on tour. The exhibit is followed by a book, which will be published March 4 in connection with an international summit on ‘Behaviour and the Built Environment’. For further information regarding the event please visit www.dac.dk Special thanks to Lisa Roland for sharing. Photographs are made by  Adam Mørk

VISIT 3XN ARCHITECTS

&
VISIT
DAC.DK FOR MORE INFORMATION

Saxo Bank headquarters by 3XN Architects, Denmark

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

3XN Architects send me these pictures and info from their recent project, the Saxo Bank headquarters.

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Visible from the lively cafes across the water, the new corporate headquarters for a Danish Investment Bank, Saxo Bank has been turning heads since its opening earlier this year.  This striking building, with its playful patterns of white and glass facades, reflects the colors of the surrounding sky and water.  

Inside, the open atrium-lit trading floors are buzzing with activity.  A central spiral staircase creates an open environment with vertical and horizontal sightlines over the young dynamic banking team.

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

6-copy

3XN designed Saxo Bank’s new headquarter to match the young, dynamic internet bank’s cutting edge profile. The expressive structures balance iconographic qualities with trustworthy solidity, while the inside organization encourages interaction and knowledge sharing, making the building an effective and inspiring frame for modern corporate work life.

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Saxo Bank - KBH,DK - 3XN

Thanx to 3XN for the pictures and info!

VISIT 3XN ARCHITECTS

Mountain Dwellings by BIG Architects, Copenhagen, Denmark

01 big

Mountain Dwellings, is a project consisting of apartments above a multi-storey car park designed by the Danish architects Bjarke Ingels Group or BIG. The building is located in Copenhagen, next to VM Houses, completed by BIG and Julien de Smedt Architects in 2006.

The 80 apartments are arranged on a sloping “hillside” above the car park that has space for 480 cars.

02 big

big

Text from the architects:

How do you combine the splendours of the suburban backyard with the social intensity of urban density? The Mountain Dwellings are the 2nd generation of the VM Houses – same client, same size and same street. The program, however, is 2/3 parking and 1/3 living.

What if the parking area became the base upon which to place terraced housing – like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the 11th floor to the street edge? Rather than doing two separate buildings next to each other – a parking and a housing block – we decided to merge the two functions into a symbiotic relationship.

08

03 big

The parking area needs to be connected to the street, and the homes require sunlight, fresh air and views, thus all apartments have roof gardens facing the sun, amazing views and parking on the 10th floor. The Mountain Dwellings appear as a suburban neighbourhood of garden homes flowing over a 10-storey building – suburban living with urban density.

071

The roof gardens consist of a terrace and a garden with plants changing character according to the changing seasons. The building has a huge watering system which maintains the roof gardens. The only thing that separates the apartment and the garden is a glass façade with sliding doors to provide light and fresh air.

05More info on archdaily

VISIT BIG ARCHITECTS

Copenhagen Harbour Bath / PLOT, Denmark

harbour denmark

Copenhagen’s harbour is in the midst of a transformation from an industrial port and traffic junction to being the cultural and social centre of the city. The Harbour Bath has been instrumental in this evolution. It extends the adjacent park over the water by incorporating the practical needs and demands for accessibility, safety and programmatic flexibility. Rather than imitating the traditional Danish indoor swimming bath, the Harbour Bath offers an urban harbour landscape with dry-docks, piers, boat ramps, cliffs, playgrounds and pontoons. As a terraced landscape, the Harbour Bath completes the transition from land to water, making it possible for the citizens of Copenhagen to go for a swim in the middle of the city. Architects: PLOT = BIG + JDSharbour denmark

THE SWIMMING BATH Vs. THE BEACH

People go to the Harbour Bath in the way that people go to the beach rather than the indoor swimming baths. Not necessarily to exercise, but primarily to socialize, play and enjoy the sun. This means that the water should not only be able to accommodate more interactive and playful activities than the focused (and perhaps lonesome) swimming back-and-forth, the land should also be geared towards a more accommodating and generous environment.

More information about this project, click hereharbour denmark

harbour denmark

1984472122_site-plan

VISIT PLOT

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers