Tribal DDB Office by i29 Interior Architects

i29 Interior Architects have completed an office design for Tribal DDB in Amsterdam.
Tribal DDB Amsterdam is a highly ranked digital marketing agency and part of DDB international, worldwide one of the largest advertising offices. i29 interior architects designed their new offices for about 80 people.

With Tribal DDB our main objective was to create an environment where creative interaction is supported. And to achieve as much workplaces as possible in a new structure with flexible desks and a large open space. All of this while maintaining a work environment that stimulates long office hours and concentrated work. As Tribal DDB is part of an international network a clear identity was required, which also fits the parent company DDB. The design had to reflect an identity that is friendly and playful but also professional and serious. The contradictions within these questions, asked for choices that allow great flexibility in the design.

Situated in a building where some structural parts could not be changed it was a challenge to integrate these elements in the design and become an addition to the whole. i29 searched for solutions to various problems which could be addressed by one grand gesture. At first a material which could be an alternative to the ceiling system, but also to cover and integrate structural parts like a big round staircase. Besides that, acoustics became a very important item, as the open spaces for stimulating creative interaction and optimal usage of space was required.

This led us to the use of fabrics. It is playful, and can make a powerful image on a conceptual level, it is perfect for absorbing sound and therefore it creates privacy in an open space. And we could use it to cover scars of demolition in an effective way. There is probably no other material which can be used on floors, ceiling, walls and to create pieces of furniture and lampshades then felt. It’s also durable, acoustic, fireproof and environment friendly. Which doesn’t mean it was easy to make all of these items in one material! i29 always looks for choices that answer to multiple questions at the same time. They tell a conceptual story about the company, the space and the users of the space. They deal with specific practical and functional issues and they have to have some autonomous quality as well. These ‘levels’ are intertwined; one leads you to the other. If you see how smart it serves it purpose practically it leads you to the company. If you see the powerful image that is non-depended, it leads you to the functionality, and round it goes.

We believe that simplicity builds character. Compare it to a human being; strong individuals always have one or few characteristics that stand out. We all know how hard it is to stay focused on the one thing that is most important to you. The same way it is with a design. The result of being very selective is that you have to push the one choice to the limit. It also provides a field of tension, and gives energy in a space without falling into chaos. But more importantly it leaves you with a charismatic environment.

Pictures and info by I29 Architects.
Other projects by i29 Architects, click here

VISIT i29 ARCHITECTS

Home 08 by i29 Architects, Amsterdam, Netherland

i29 Architects designed this small apartment of 45 square meters in Amsterdam, completely renovated because of foundation repair.

In it’s new layout all the functions of the house are placed in two wall units. Entrance hall, wardrobe and kitchen equipment are hidden behind a pinewood wall. On the opposite a second wooden wall of the same material is placed. This wall integrated a bench, fireplace and storage. Floor, ceiling and walls are all white. A custom designed table and bench, together with the fireplace are anthracite gray. The simplicity of the design and choice of materials give this apartment lots of space within the limited area.

Other stories of I29 on ArchiDE:
+ Home 07 by i29 Interior Architects, Amsterdam, Netherland
+ Home 06 by i29, Amserdam, Netherland
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Home 07 by i29 Interior Architects, Amsterdam, Netherland

Dutch interior architects i29 designed this apartment that features a series of cabinets with laser- cut holes across their surfaces.

This single-family apartment for four people is situated in a stately building in southern Amsterdam, NL.  The original structure, with rooms for staff, a double hall and long hallways with lots of doors has been transformed into a spacious, transparent dwelling full of light and air.

A kitchen in combination with cabinets from floor to ceiling has laser-cut front panels, all spray painted white. This pattern results in a dynamic mixture of open and closed cabinets, the holes also function as integrated handgrips.

The transparency of the object’s skin gives depth to the volume which is complimented by furniture like the Grcic chair one. An atrium with open staircases brings natural light from a large roof light into the living area. Along the open staircase a wall of two stories high is covered with clear pine wood, and connects the two levels.

Upstairs the master bedroom is situated next to a large bathroom with a finish of structured tiles from Patricia Urquola, glass, and wooden cabinets.

Via i29 architects

Other stories of I29 on ArchiDE:
+ Home 06 by i29, Amserdam, Netherland
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Home 06 by i29, Amserdam, Netherland

Dutch interior architects i29 have completed a new project in Amsterdam, featuring one interior wall covered in plants. Called Home 06, the single-storey residence was designed for a Japanese client.


Some information from the designers:

This residence at the Singel, Amsterdam (NL) exists from one open space where several functions have been put into freestanding objects. The kitchen and wardrobe are placed near the entrance and combined into one single volume.

The bath- and bedroom is hided into a volume which is placed at back of the house. From the open living area you look alongside the volume towards the vertical garden and the entrance stairs to the roof terrace.

The view on the green wall holds a promise in itself which will be redeemed once you enter the bed/bathroom.

The small measurements of this combined bed and bathroom are in contrast with its spacioucesness, while containing a private and personal feeling.

The panorama on the overgrown plantwall and the contrast with the minimalistic white bed/bathroom provides an intense experience. Integration of nature is an important aspect of traditional culture in Japan, the homeland of the client.

The integrated in-house vertical garden is an example of this. Other features where simplicity and minimalist details.

The project is nominated for the Bathroom design awards 2010.

More projects of i29 on archide:
+ Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland
+ Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland
+ Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

VISIT I29 ARCHITECTS

Panta Rhei college interiors by i29 Interior Architects, Amstelveem, Netherland

0a1

i29 Interior architects, designed this college interior, that is located in Amsterlveem, Netherlands. The interior design gives the spaces an identity that connects with the students’ environment and addresses them directly and personally. i29 let itself be inspired by the name of the school. Panta Rhei, meaning ‘everything flows’, ‘everything is in motion’. a2

b2

In the design for the new accommodations of public school Panta Rhei in Amstelveen (NL) there is a lot of attention on the balance between freedom and a sense of security. Snelder Architecten realised a building with many open multifunctional spaces where students can make themselves familiar with the teaching material. The interior design by i29 links up with that perfectly and gives the spaces an identity that connects with the students’ environment and addresses them directly and personally. i29 let itself be inspired by the name of the school. Panta Rhei, meaning ‘everything flows’, ‘everything is in motion’. This led to a design that leaves space for the imagination of the users, offering elements that can be used flexibly, which also propagates the school’s identity.

a3

Throughout the entire school poems have been applied to the linoleum floors and the furniture. The thought behind this is that there are moments outside of the classroom when you can learn and gain insights: often a casual setting is very inspiring. i29 commissioned the poet Erikjan Harmens for this. He worked out themes like insecurity and friendship together with the students. The open texts leave room for their own interpretation.a4‘We think in structures and rhythms and not in taste or style. You can look at it as music which deals with harmony and contrast. One tone is not unconnected to the next and silence is essential.’ i29 has realized a spatial composition which has been carried out without compromise. Over the neutral basis of tables and benches there is a fine fabric of black elements; consisting of the poems, the hassocks and the Magis One-chairs. The furniture is strong and robust, but does not look bulky, rather refined. Remarkable in this context is the choice of the Grcic chair. It matches well here because of its technical aura and it urges you to think about the design and production process. It is a vocational school after all. Just because this is not a university, does not mean you do not have to challenge the students.

a5

a6

Photographs: Jeroen Musch

Other projects of I29 Interior architects on archiDE, click here!

VISIT I29 ARCHITECTS

Gummo offices by i29 architects, Amsterdam, Netherland

04Dutch interior architects i29 have designed an office suite for an advertising agency using used furniture bought from online auction sites and charity shops. The offices, for Gummo in Amsterdam will be used for two years, that’s why they used second-hand furniture that had all been painted dark grey while the walls are white.
03

05 As Gummo were only going to be renting the space on the first floor of the old Parool newspaper building in Amsterdam for two years, i29 convinced Gummo to embrace the mantra of ‘reduce, reuse, recycle’ to create a stylish office space that would impact as little as possible on the environment or their wallets. They developed a theme that reflects Gummo’s personality and design philosophy – simple, uncomplicated, no-nonsense, yet unquestionably stylish with a twist of humour.

01

Everything in the office conforms to the new house style of white and grey. All the furniture was locally sourced via Marktplaats (the Dutch eBay), charity shops and whatever was left over at the old office. Everything was then spray painted with polyurea Hotspray (an environmentally friendly paint) to conform with the new colour scheme.

Even Jesus wasn’t immune, as you can see in the attached pictures. The new office is a perfect case study of a smart way to fill a temporary space stylishly and at minimal cost. The collection of old and repaired products in it’s new coating has given a new potential and soul to the old furniture.

02

11

10

Gummo is an independent full service advertising agency based in Amsterdam. i29 l interior architects is a creative and versatile design studio whose aim is to create intelligent designs and striking images.

07

All images and text courtesy i29  interior architects

Check also ‘power office’ by i29 architects, click here

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Power Office by i29 interior architects, Amsterdam, Netherland

01Interior architects i29 and architecture firm Eckhardt & Leeuwenstein have designed a series of boardrooms for an investment group in Amsterdam, Netherland. The office comprises three boardrooms and a lounge that are located in an existing 17th century building in the Gouden Bocht of Amsterdam.

03

A short text by the architects:

The board of an investment group in capital stock, wanted to have a self-called ‘power office’. i29 l interior architects and Eckhardt&Leeuwenstein, two offices which collaborated during this project, created this by placing every board member in the spotlight on a playful way.

02

All three boardrooms and a lounge are executed in an overall design concept. Large round lampshades, spray painted gold on the inside, seem to cast light and shadow oval marks throughout the whole space. By this, a playful pattern of golden ovals contrasts with the angular cabinets and desks, which are executed in black stained ash wood. In the flooring the oval shaped forms continue by using light and dark grey carpet. Also, these ovals define the separate working areas.

04

The lounge area has, in combination with the white marble flooring these same light/shadow patterns that cover the bar and benches in silver fabrics. This area can be used for presentations or social working, with an integrated flat screen in the bar and data connections in all pieces of furniture. The existing space is set in a 17th century historic building, at one of the most famous canals of Amsterdam called ‘de gouden bocht’. All existing ornaments and details are painted white.

05

VISIT I29 INTERIOR ARCHITECTS

Blog op WordPress.com.
Het Esquire thema.

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 86 andere volgers